ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:541/679)

wspaniały i zdrowy chleb, bez wyrastania :-) 172

Witam kochani  jak to mówią święta, święta i po świętach  Mam nadzieję, że wypieki się udały, że wszystko smakowało i że prezenty pod choinką były wspaniałe.  Dziś przychodzę do Was z jednym z najlepszych przepisów na chleb jaki mam :-) Jakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis(...)miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. I gotowe :-)  Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Świąteczne Pierniki 123

jest szałem internetu i trudno mi znaleźć pierwotnego autora tego przepisu bo dużo osób podaje ten właśnie przepis na pierniki. Należy jednak pamiętać aby piec je kilkanaście dni przed świętami i trzymać w szczelnym zamknięciu aż odmiękną. Są łatwe w zrobieniu i raczej wszystkim wychodzą , a przynajmniej nie znam osoby, której by nie wyszły :) Składniki:  250 g miodu(...)natomiast mieszamy ze sobą make, kakao, sodę i przyprawy do piernika. Wlewamy do suchych składników ciepłą masę miodową i zagniatamy wszystko razem aż składniki się połączą. Można podsypać jeszcze ciasto piernikowę mąką ale nie za dużo ponieważ nadmiar mąki spowoduje ,że nasze pierniki będą za twarde. Ciasto owijamy szczelnie w folie spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia

W Moim Magicznym Domu
Przepisy na Sylwestra 111

Święta, święta i po świętach... A za progiem już Nowy Rok, czas więc pomyśleć o Sylwestrze 🎆 Większość z Was zapewne wie już, gdzie spędzi Sylwestra. Niektórzy pewnie pójdą na koncerty organizowane przez miasto, inni pójdą do klubu. Jednak większość spędzi Sylwestra w domu - swoim lub znajomych - na klasycznej domówce. Ja też w tym roku idę(...)znaczy to jednocześnie, że musicie sami wszystko przygotować - namówcie znajomych, aby każdy przyniósł coś swojego. Tylko ustalcie mniej więcej kto co chce przynieść, żeby nie skończyło się na samych ciastach 😁 COŚ NA CIEPŁO Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI

Z notatnika dietetyka
Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) 218

Wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1

Dieta bez mleka
Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie 124

twierdzi, ja mogę się tylko przyłączyć do tej opnii, nie jestem bowiem piernikowym fanem. To moje pierwsze pierniki  jakie w życiu upiekłam i bardzo nam posmakowały. Na święta upiekę następną porcję. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach, zupełnie inne od polskich pierniczków. Nie wymagaja leżakowania, sa miękkie od razu po upieczeniu. Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam(...)suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżonymi dłońmi, by ciasto nie lepiło się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z suszonymi śliwkami 116

Dzisiaj próba generalna pierogów w słodkim wydaniu na stół wigilijny. Oczywiście nie zabraknie na nim tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, ale już od dłuższego czasu

Pieguskowa Kuchnia
Pizza dwa sery z kiełbasą sycylijską 196

Majówka. I choć planowaliśmy dziś smażyć kiełbaskę, silny wiatr wszystko zmienił. Dlatego dla radości naszego podniebienia i uczczenia w smaczny sposób tego wolnego dnia przygotowaliśmy z

Słodkie okruszki
Mielonka drobiowa własnej roboty. 139

może go zebrać przed jedzeniem i usunąć. Do zmielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, wodę i mocno wyrabiamy. Robimy to naprawdę mocno i energicznie, podobnie jak przy cieście drożdżowym. Mięso musi być dobrze wybite , wyklepane, dopieszczone, aby puściło klej i trzymało się kupy. Ja tak wyrabiałam co najmniej  dziesięć minut. Co do przypraw każdy ma ten próg

Dieta moja pasja
Prezenty dla kochających gotować - moje top 10 141

typu: Można dostać ją tutaj KLIK , cena 29zł. 7. Trójwymiarowa forma do pieczenia ciast Zakochałam się w takich foremkach od pierwszego wejrzenia. Świetny pomysł na wypieki świąteczne czy okazyjne. Ciasto upieczone w takiej foremce wygląda przepięknie, oryginalnie, na pewno wzbudzi podziw u gości. Wybrałam dla Was foremkę w kształcie choinki, choć można znaleźć też inne wzory. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trójwymiarową(...)kształcie i kolorze, ale takie są najlepsze!   Foremkę możecie zakupić tutaj KLIK , cena 25zł. 10. Patera na przekąski Świetny pomysł na podanie przekąsek, drobnych ciasteczek czy owoców podczas świąt czy uroczystości rodzinnych. Zajmuje niewiele miejsca, a sporo na niej może się zmieścić. Jak dla mnie idealna, zwłaszcza przy niewielkim stole. Paterę możecie dostać tu KLIK , cena 85zł

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierniczki na choinkę 255

mnie święta obowiązkowo pachną choinką i piernikami, dlatego postanowiłam to połączyć ;) Strasznie lubię przygotowywać różne dekoracje bożonarodzeniowe, jest to dla mnie niesamowita radość, normalnie, cieszę się jak dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo  prosty przepis(...)landrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.  Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy różne kształty.  Jeśli chcecie upiec pierniczki z witrażykiem do środka należy

Czerwona Porzeczka
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 133

mieści się na warszawskim Starym Mokotowie. Na zaproszenie Zomato , wraz  z innymi blogerami kulinarnymi i użytkownikami portalu, spędziłam miły wieczór testując nowe menu restauracji pod hasłem "Gęsina na Świętego Marcina 2016". Była to kolacja degustacyjna z wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się  w listopadzie. Na dobry początek  pojawiła się zupa, czyli krupnik(...)przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 152

zabytków:  zespół klasztorny jezuitów - barokowa Katedra Trójcy Przenajświętszej, klasztor, kolegium;  zespół klasztorny franciszkanów – kościół pw. Wniebowzięcia NMP, dzwonnica, klasztor;  zespół klasztorny benedyktynek – kościół benedyktynek pw. Wszystkich Świętych, klasztor; Cerkiew św. Mikołaja; kapliczki; grodzisko na górze zamkowej. Na zaproszenie P odlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej , Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, LOT (Lokalna Organizacja Turystyczna) Wielki Gościniec Litewski , LOT Region(...)smaków: malinowe z miętą, szarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.  Ale cukiernia to nie tylko lody, to również ciasta i inne wypieki: makowiec lubartowski i paszteciki z grzybami również wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana

królestwo garów
Sernik z białą czekoladą na spodzie z granoli 163

Pyszny, kremowy i słodki sernik na spodzie z dyniowej granoli. Idealny do kawy i na weekend. O lekkiej konsystencji, w sam raz na święta lub domowe uroczystości. Składniki (na formę 20 cm x 20 cm): 1 szklanka gotowej granoli 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru(...)stopni przez 75 minut, po tym czasie sernik studzimy w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej. Składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Świąteczne babeczki-choinki 156

Dziś Mikołajki! :) Fajnie. Czuć, że Święta tuż-tuż. Bardzo lubię ten przedświąteczny okres, przystrajanie mieszkania, korzenne wypieki, oczekiwanie na Świeta. Co roku wraz z Siostrą wypiekamy babeczki ze światecznymi dokoracjami, np. babeczki-choinki, babeczki-renifery. Dziś chciałabym się z Wami podzielić podpatrzonym w internecie pomysłem na dekorację babeczek. Choinki z wafelków do lodów i lukru. Są po prostu(...)lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Lukier: (Składniki

Zawsze głodna!
Korzenne ciasteczka owsiane 400

Ciasteczka owsiane z korzennym aromatem to kolejny przepis z płatkami owsianymi, niewielką ilością mąki, a także dodatkami - tym razem z myślą o nadchodzących świętach (i nie tylko, bo przecież jemy takie ciasteczka cały rok) wyruszyłam w kulinarną przygodę z przyprawami korzennymi. Kojarzą się nam one głównie z piernikiem lub pierniczkami świątecznymi, jednak dodatek tych aromatycznych przypraw można śmiało wykorzystać(...)pieczenia i przyprawy, potrząsamy kilka razy, żeby się wymieszały - margarynę stapiamy, po lekkim ostudzeniu dodajemy ją do przygotowanych składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy

Smakołyki Bereniki