ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:549/679)

Liebster Blog Award 193

przerwach jednak, zawsze wracam do niego z przyjemnością. Takie moje małe miejsce w sieci... Jednocześnie ogromnie doceniam zainteresowanie moich Czytelników, wszystkie Wasze komentarze. Skaczę z radości, gdy ktoś upiekł ciasto z mojego przepisu, i mu zasmakowało. Każda pochwała i komplement są na wagę złota - i bardzo Wam za to wszystko dziękuję. Jesteście integralną częścią mojego bloga(...)Kolacja. Pierogi czy tortellini? Pierogi. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe zimą i wielkanocne wiosną. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. Kawa czy herbata? Herbata na co dzień i kawa od święta.  Czekolada mleczna czy biała? Biała, ale najlepiej gorzka. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Nigella. Obiad w domu czy na mieście? W domu. Dziękuję raz jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny na chandrę i depresję! 163

Zasadziłam zioła. Szczególnie jestem ciekawa co wyrośnie z bazylii cynamonowej:) Przydałaby się na święta. Ale zanim święta - to jeszcze dużo, dużo, dużo pracy przede mną. A najlepsze według mnie na zebranie sił jest dobra, pożywna przekąska, taka jak ta dzisiejsza :) Pełno mleczna, dobra na myślenie bo z orzechami i ma coś dobrego na poprawę humoru- czekoladę(...)Orzechy łuskamy i zgniatamy na mniejsze kawałki ( do lnianej ściereczki przesypujemy orzechy, a następnie zbijamy je młotkiem do mięsa :) tak najłatwiej i najszybciej ).Migdały mielimy i dodajemy do ciasta razem z orzechami włoskimi.Czekoladę kroimy na małe kawałeczki i dodajemy na sam koniec do ciasta - mieszamy lekko - Ciasto na muffiny nie lubi zbyt długiego wyrabiania:)Przekładamy do formy na muffiny

Słodkie Przyjemności
Makowe baletki z żurawiną 113

wsypać mąkę oraz szczyptę proszku do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką, przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia małe krążki ciasta w odstępach około 4 cm . 2. Gotowe ciasteczka posypać makiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 minut, a po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia(...)użytkowaniu, zmywaniu. Dlatego też doskonale sprawdza się zarówno w gastronomii, jak i naszych domach. Sprawdź na  https://ambition.pl/kolekcja/kolekcja-kubiko Marka Ambition , która dba o to, aby Wasze Święta były wyjątkowe

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernik z masą marcepanową i powidłami. 107

Święta coraz bliżej, dlatego mam dla Was przepis na pyszny piernik. Możecie go zrobić na ostatnią chwilę, bo nie potrzebuje leżakowania. Piernik przełożyłam powidłami śliwkowymi i masą marcepanową. Masę robiłam po raz pierwszy, więc nie będę się za wiele wymądrzać na jej temat. Natomiast jeśli Wy, macie dla mnie jakieś porady i sugestie, to piszcie w komentarzach. Chętnie(...)tabliczki czekolady gorzkiej 1,5 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 35-40 minut. Zostawić do wystudzenia. Przygotować masę marcepanową. Do miski wsypać mielone migdały, cukier puder

Agusiowe smakołyki
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 203

Tort dla koleżanki z pracy, na okrągłe urodziny.  Koleżanka chciała skromny, bo i czasu brak i przed samymi świętami. Ustaliłyśmy tylko smaki tortu, a resztę pozostawiła mnie.  To był idealny moment, aby zrobić jej niespodziankowy prezent i zmierzyć się z masą cukrową.  Tak o to powstał tort ze szpilką.  Buta robiłam z tygodniowym wyprzedzeniem - etapami(...)sztuki, ale dziś oddając tort w ręce jubilatki czułam się szczęśliwa...  Bardzo zmęczona i bardzo szczęśliwa. Happy Birthday Mi Mi Tort o średnicy 20 cm. Zrobiony jest z ciasta czekoladowego, przełożonego czekoladowym ganache, kremem kawowy i waniliowym z malinami. Nasączony syropem kawowym z amaretto. Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasteczka orzechowe bez cukru. 177

kuchni. MG zmienil swoją aktywność sportową z kibicowania przed TV na maszerowanie z kijami. Zapowiedział też zredukowanie cukru i słodyczy wszelakich do minimum. Dodatkowo postanowiliśmy wędliny jeść tylko od święta i takiem tam jeszcze .... Mamusia też po ostatnim pobycie w szpitalu ma dość restrykcyjną dietę. Tak więc generalnie nasz codzienny jadłospis wyglada trochę inaczej niż zwykle. Jedzenie duszone(...)szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto. Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone

Gotuj Sam!
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8643

gorąco, nie tylko na Święta :-) Odkąd kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku(...)przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam jej) w temp. pokojowej

Smaczne Zdrowe
Racuszki bananowe 138

Święto Trzech Króli rozpoczyna czas karnawału. Jako małe dziecko chodziłam z rodzeństwem do wujostwa, sąsiadów i śpiewaliśmy „Dobry dzień, szczodry dzień”, a oni nagradzali nas szczodrakami. Były to różne ciasteczka, najczęściej rogaliki drożdżowe. Ja też zrobiłam szczodraki ! I wielu chętnych się znalazło, a śpiewał tylko mały Szymon. A moim największym(...)gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. • Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć

To co kocham
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 124

słowa, otaczają mnie Mikołaje, bałwanki, elfy, świeczuszki, dwa renifery (które były prezentem z okazji znalezienia praktyk) oraz świąteczne puszki (w części już zapełnione). I choć widok za oknem nijak Świąt na myśl nie przywodzi, ja zamiast herbaty piję kakao i uśmiecham się do siebie.  To już czas! W niedzielę pojechaliśmy też z wizytą do rodziców C. Zebrało się(...)zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 295

Zmarłych. Wiem, że u nas jest to spłycone i ogranicza się do przebieranek i straszenia, niemniej Święto ma swoje korzenie (podobno) w celtyckich wierzeniach. Jest więc starsze od naszego Święta Zmarłych obchodzonego pierwszego listopada! I choćby dlatego uważam, że nie należy na nie fukać i się obrażać, bo to tradycja jak każda inna. Nie nasza, ale cudza(...)jutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi.Zdjęcie tego ciasta zobaczyłam w internecie już dość dawno, później trafiłam na blog Yum and yummer. Wygląda obłędnie, musicie przyznać. Zdecydowanie robi wrażenie, i to jakie! Wtedy jednak były to za wysokie progi, powzdychałam więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka Piaskowa z polewą 115

Dziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów

Domowe ciasta
Sernik czekoladowy 253

Pierwszy post w nowym roku będzie powrotem do tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie

Smakołyki Bereniki
Czekoladowe shortbread 130

przede wszystkim troskę o figurę, staram się, aby nie była ona zbyt częstym gościem w moim menu. Jednak święto to święto, jakoś uczcić by je wypadało Akurat w dniu święta czekolady przechodziłam koło Kuchni Świata i tam dostrzegłam ciastka, których bardzo dawno nie jadłam, a które uwielbiam. Mowa o shortbread. Niezwykle maślane (mega kaloryczne) i słodkie). Te oryginalne(...)wanilii Mąkę, kakao i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy lekko miękkie masło oraz ekstrakt z wanilii, wyrabiaj. Można także umieścić składniki w malakserze i zmiksować je razem. Gdy ciasto jest już zwarte, rozwałkowujemy je niezbyt cienko, tak na ok. 2 cm. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciastka. Można też pokroić w kwadraty. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Babeczki jogurtowe z owocami 176

Błyskawiczne babeczki z owocami do przygotowania na święta dosłownie w ostatniej chwili :) W sam raz do wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki(...)olej. Małe owoce zostawić w całości, większe pokroić na małe kawałki. Zawartość obu naczyń krótko wymieszać do połączenia składników. Nie używać miksera. Foremki na babeczki wypełnić do połowy ciastem, następnie włożyć do środka kilka owoców. Silikonowych foremek nie trzeba wcześniej natłuszczać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 20-25 minut

Ze smakiem i z pasją
Babka marcepanowa 135

Święta bez babki? Nie, to niemożliwe. W tym roku u mnie będzie babka marcepanowa. Jest wilgotna i pachnąca marcepanem. Dodałam również lekko zmiksowane płatki migdałów, które lekko chrupią i dodatkowo wzbogacają smak . Polałam lukrem migdałowym ale można też oprószyć cukrem pudrem. Składniki: 250 g masła 140 g cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3-4 krople olejku migdałowego(...)marcepanowej. Następnie wsypywać porcjami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników. Na końcu wsypać zmiksowane krótko w blenderze płatki migdałów. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 1 godziny do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawić około 15 minut w formie

Ala piecze i gotuje