chrupiące paszteciki W większości domów paszteciki podawane są w wieczór wigilijny, a później zapomina się o nich na długo . U
Miód i pieprzProsty, pyszny i na dodatek bezglutenowy. Idealny chlebek marchewkowo - bananowy z dodatkiem dużej ilości cynamonu i rodzynek. Dla mnie jest to zdecydowanie jesienny, aromatyczny wypiek, który
Mango Papajaczarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Nie będzie chyba zbyt wielką przesadą jeśli powiem, że to taki tort w wersji deluxe ;). Dlatego bardzo gorąco polecam go również na zbliżające się święta :). Biszkopt orzechowy oraz wkładkę orzechową można upiec dzień wcześniej. Poprzedniego wieczoru można również przygotować budyń do kremu, po wystudzeniu schować do lodówki, a następnego dnia, przed wykonaniem kremu(...)Dodać żółtka i zmiksować do połączenia na niższych obrotach miksera, w trakcie dodając wodę. Wsypać przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 - 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie samo dno ), wyrównać. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka
Opowieści z piekarnikaNadziane bułeczki (z szynką i pieczarkami). Idealne od tak, na przyjęcia lub do kubka domowego ciepłego barszczu. W szczególności polecam Wam tą trzecią opcję. Zwłaszcza w
Słodkie okruszkiŚwięta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i
Słodkie okruszkiPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatityWiosenne jajka faszerowane – to propozycja na faszerowane jajka na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by takimi jajeczkami zajadać się nie tylko od Święta :) Takie jajka nadziewane rzodkiewkami i szczypiorkiem często u nas goszczą zwłaszcza w pełni sezonu na nowalijki :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiosenne jajka faszerowane – Składniki: 3 jajka klasy M 4 średnie rzodkiewki(...)zaliczamy szczególnie jajka faszerowane suszonymi pomidorami . Jeśli szukacie więcej inspiracji na nadchodzącą Wielkanoc, to polecam zajrzeć tutaj po nasze przepisy: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . Na Wielkanoc (tuż obok babek i mazurków) nie zabraknie również u nas takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek
Kulinarne Przebojemini serniczki na blogu nie było już dawno, zresztą również bardzo dawno żadnych nie jadłam. Serniki najbardziej kojarzą mi się z jesienią, a nawet zimą i zbliżającymi się Świętami. Postanowiłam więc, że tym razem zrobię je w bardziej wyszukanej formie i w przeciwieństwie do poprzednich przepisów wzbogacę je o spód i jakieś pyszne dodatki - padło na podsmażone z cynamonem(...)garście posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Spód: Płatki owsiane zmiksować za pomocą miksera do konsystencji mąki. Wsypać do miski, dodać mąkę pełnoziarnistą, ksylitol, cynamon i wlać olej kokosowy. Wymieszać - ciasto ma wyjść lekko wilgotne i kleiste. Ciastem wylepić spód foremek na muffinki (użyłam silikonowych). Podpiec około 10 minut. Masa sernikowa: Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko, dodać ksylitol i zmiksować
Healthy food explorerŚwięto Zakochanych tuż, tuż. Zgodnie z powiedzeniem, że „przez żołądek do serca” warto przygotować dla swoich Połówek coś pysznego. Dla wszystkich fanów czekolady, mam właśnie coś takiego: wspaniałe ciasteczka czekoladowo-miętowe. Nas one oczarowały i z zadowoleniem stwierdzam, że dawno już żadne nie smakowały mi tak bardzo. Co prawda tuż po wyjęciu z piekarnika miałam obawy(...)cukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao i solą. Miksujemy do otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara
Smaki Na TalerzuŚwięta co raz bliżej, dlatego dzisiaj słodki król bożonarodzeniowego stołu – pyszny sernik piernikowy. Delikatny, kremowy, aromatyczny klasyk wzbogacony przyprawami korzennymi i domowymi pierniczkami. Kwintesencja świątecznych wypieków w jednej formie, która zadowoli zarówno amatorów serowców jak i pierników. Skusicie się? Składniki (forma o średnicy 24 cm – 26 cm): Spód: kilka pierniczków okrągłych lub tak jak u mnie(...)Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (na samym dole piekarnika, w momencie jego włączenia, położyć szerokie naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta). Następnie ciasto wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 7) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę kremówkę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę i podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się
Fitsweet.meKrokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W
Kuchnia PaulettesKrokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W
Kuchnia Pauletteschwili produkcja jest w toku, a ja co chwilę wynajduję nowe przepisy, które koniecznie muszę wypróbować! C. twierdzi, że to, co już mamy, spokojnie wystarczy nam do Świąt Wielkiej Nocy, ale mu nie wierzcie... Dobrze wiem, że ciasteczka znikają zawsze najszybciej. Są takie niezobowiązujące ; nie wymagają talerzyka ani łyżeczki, nie można się nimi pobrudzić, za to można je zjeść(...)czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować wałeczek grubości małego palca. Pociąć je na kawałki długości 1 cm. Ciasteczka układać pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając palcem. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeewentualne braki. Nida Degutienė – „Smaki Izraela” – język polski Kontynuujemy mój romans z kuchnią żydowską, tym razem w wersji lżejszej i mniej ortodoksyjnej. Dostaniemy piękną opowieść o tradycji, świętach i zwyczajach, a do tego fajne pomysły. To razem daje pozycję, którą powinien przeczytać każdy. Dzięki tej książce oraz wspomnianej wyżej zobaczycie, że kuchnia polska i żydowska bardzo często(...)jednak da się normalnie. Znajdziecie tu sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać
ladykitchenewentualne braki. Nida Degutienė – „Smaki Izraela” – język polski Kontynuujemy mój romans z kuchnią żydowską, tym razem w wersji lżejszej i mniej ortodoksyjnej. Dostaniemy piękną opowieść o tradycji, świętach i zwyczajach, do tego fajne pomysły, to razem daje książkę, którą powinien przeczytać każdy. Dzięki tej książce i tej wspomnianej wyżej zobaczycie, że kuchnia polska i żydowska bardzo często(...)nadzieję na to, że jednak da się normalnie. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się
ladykitchen