ruszył zakonnikowi z pomocą. Na własnych plecach zaniósł mnicha do jego klasztoru przy kościele św. Mikołaja. A gdy już obaj znaleźli się w krużgankach, dominikanin o twarzy przypominającej samego świętego Jacka rzekł mu z wdzięcznością: - Za to co dla mnie zrobiłeś będziesz odtąd zadowalał ludzi zupełnie innymi niż do tej pory brukowcami. Następnie zdradził mu sekret wypieku aromatycznych piernikowych kostek(...)miód i przyprawy. Zagotować, ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać sodę, jajo, tłuszcz. Wlać przestudzoną mieszankę miodową. wymieszać do połączenia, następnie dokładnie wyrobić (ręcznie lub mikserem z hakiem). Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać trochę wody, jeśli zbyt rzadkie dodać mąkę. Wyrobione ciasto przykryć, odstawić na 30 minut. Gdy dobrze zastygnie uformować wałeczki o średnicy
Pełny talerzWszystkich i wszędzie zaczyna ogarniać świąteczna gorączka, nie wiem jak w Polsce ale tutaj mamy już pełen asortyment rzeczy niezbędnych lub zbędnych na święta:) Jednym z takich niezbędnych rzeczy świątecznych jest kakemann czyli norweski tradycyjny świąteczny ciasteczkoludzik:) Kakemanna można dostać w każdy praktycznie sklepie spożywczym w różnych kształtach. Najczęściej taki gotowy ciastoludek nadaje się(...)mąki Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz wszystkie sypkie składniki. Dodajemy jajka oraz posiekaną na drobne kawałki margarynę oraz maślankę. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe formujemy w kule i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość 3-5 mm i wycinamy z niego odpowiednią foremką ciasteczka (jeśli
ciastkarnia na kruchym spodzieGru dzień to czas kie dy spotykamy się w ro dzinnym gronie, czy z przyjaciółmi i celebrujemy świąteczny czas. Gru dzień kojarzy mi się ze śniegiem
ChilliJemyOdwiedzam ostatnio często Toruń i jako miłośniczka kuchni regionalnych oraz książek nie mogłam sobie odmówić kupna książki o wdzięcznym tytule „Piernikowy przepisownik”. Szukałam ostatnio
greenscarfczekolady, dodać do tego kremową „pierzynkę” i mamy ideał. Ten „sernik” jest z dnia na dzień coraz lepszy,jest świetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa „serowa” 500 g fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej(...)dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek” z dodatkiem oleju, wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i podpiecz w temp. 180 C przez
greenscarfŚwiąteczne pierniczki to jeden z wielu wariantów słodkości bożonarodzeniowych. Ich wypiekanie oraz zdobienie to wielka frajda. Można dać upust swojej wyobraźni i stworzyć prawdziwe piernikowe dzieła
Fitsweet.medrodzy Czytelnicy ! Przygotowałam specjalnie dla Was spis ze wszystkimi daniami na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy. Mam nadzieję, że wśród nich znajdą się takie,które zagoszczą na Waszym stole. Serdecznie zapraszam do mnie po inspirację, a później życzę smacznego. Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc Przepisy wytrawnie Jajka Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka(...)rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem Sałatka z krewetkami i różowym sosem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą
Kulinarne przygody GatitySkoro czas świąteczny się zakończył, można podzielić się przepisami na pyszne jedzenie ;) Zacznijmy od pysznych ciasteczek według przepisu mojej Babci Julii ;) O dziwo, jak na
Lawendowe Niebominione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej(...)siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki z masłem orzechowym i karobem pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotminione święta trochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej(...)siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki z masłem orzechowym i karobem pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Niestety przez ostatnie 2 tygodnie walczyliśmy z grypą i przygotowania świąteczne zaczynamy z opóźnieniem. Ale zdrowi, wypoczęci i z wielkim zapałem zabieramy się do pracy. Na świąteczny stół proponuję przygotować klasyczną babkę ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy(...)połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed
Smak mojej kuchniczęść zaniosłam w pięknym opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) , mojej przyjaciółce. Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić komuś wspaniałą, słodką niespodziankę. Do pierniczków zawsze warto użyć dobrej jakości miodu. Ja swoje miody mam ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich. Powołując się na mój blog przy(...)miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można delikatnie podsypać rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie (!) podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty. Im grubsze ciasto tym pierniczki będą bardziej
Słodkie okruszkiŚwięta za pasem dlatego u mnie babkowo. Najwięcej babek pięke przed i po Wielkanocy. Nie wiem dlaczego ale mam na nie wtedy największą ochotę, a że weekend się zaczyna więc na pierwszy plan oczywiście jedna z moich ulubionych babek. Fakt nie było łatwo ją zrobić w natłoku obowiązków zwiazanych z prowadzeniem domu czyt. Dwa małe nicponie(...)cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy lukrem
Kubki smakuciemno bo amerykańskie i lepsze. W tym roku uśmiecham się na widok serduszek, sondaży i walentynkowych promocji. Bo w sumie dlaczego nie skorzystać choćby ciut ciut z tego pozytywnego święta? Dodatkowo cieszy mnie fakt, że Walentynki w tym roku wypadły w sobotę i możemy świętować w czwórkę już od rana. Znając życie, celebrowanie tego dnia zaczniemy już(...)misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne
bistro mamamnóstwo energii do stawienia czoła codzienności.Ja z końca Świąt cieszę się ogromnie, co jest wręcz nieprzyzwoite. W pracy miałam kompletny zawrót głowy, bo niemal wszyscy wyjechali na Święta. W domu C. czuł się ciągle nie najlepiej, a w dodatku kiedy tylko napisałam posta o słońcu i zmianie pogody, spadł śnieg. Teraz na szczęście słońce ogrzewa(...)wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą
Pożeraczka, czyli raz adobrze