ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:559/679)

Pampuchy, czyli kluski na parze 300

Zaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła „nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)dodać drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszać. 2) Cały czas mieszając dodać całe jajko, żółtko, następnie mleko i na końcu rozpuszczone masło. 3) Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki, ale ciasto powinno się trochę kleić do rąk) i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę

Fitsweet.me
Lek na styczeń: jeżyny i krówki w drożdżówkach 187

środka dałam serka, bo akurat jedno opakowanie po sernikach zostało, i data ważności groziła mi już palcem. Spośród masy cukierków, które C. wysypał do miseczki w ramach Świąt, wyłuskałam pozostałe krówki, i je też do drożdżówek dorzuciłam. W końcu na ten szary styczeń przyda się odrobina słodyczy... Bułeczki są pyszne. Puszyste, lekkie, wyrośnięte niesamowicie, trochę słodkie, trochę owocowe(...)czasie rozpuścić masło, przestudzić. Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, kardamon, jajko oraz białko. Zagnieść. Dodać sól, a na końcu powoli wlać masło. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie serek wymieszać z żółtkiem i cukrem, a krówki pokroić na nieduże kawałki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ruchanki z fjutem 127

okazji Święta Niepodległości, a przede wszystkim z okazji tego, że mój wujek był akurat w okolicy i przywiózł mi buraki cukrowe, za co chciałbym mu oficjalnie podziękować, danie pochodzące z regionu, w którym bawiłem się za młodu :) Oczywiście po Akcji Wisła ciężko powiedzieć na ile niektóre miasta są jeszcze kaszubskie demograficznie, ale na pewno terytorialnie. Swego czasu region(...)płyn gotujemy lub stawiamy na piecu az odparuje 2/3. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z małą ilością cukru i czekamy aż się "ruszą" stąd nazwa potrawy :) Dodajemy mąki, wyrabiamy ciasto i czekamy 2 h aż wyrośnie. Kładziemy wyrośnięte ciasto łyżką na oleju i smażymy. Podajemy polane odparowanym syropem

Kryzysowa Książka Kucharska
Ekspresowe ciasteczka cynamonowe 264

Uwielbiam cynamonowe smaki. Dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe ciasteczka cynamonowe. W moim domu remont, więc jeśli już chcę przygotować coś słodkiego musi, to być

Słodkie okruszki
Na Dzień Kobiet. I na urodziny. A może na Wielkanoc...? 161

Jutro ważny dzień. Panowie pod krawatami, a przynajmniej w prawie wyprasowanych koszulach, ustawiają się w długaśnych kolejkach w kwiaciarniach i cukierniach. Bukiety wiele mówiących, czerwonych róż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MALIBU - DOMOWY LIKIER KOKOSOWY 272

Kokosowy,delikatny,pyszny i słodki likier to coś czego nie może zabraknąć na święta Bożego Narodzenia.Malibu zrobione w domu jest słodkie,ale nie przesłodzone,taki zimowy likier z pewnością zrobi furorę,gdy poczęstujecie nim swoich gości.Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście to musicie nadrobić. Składniki: 1 szklanka spirytusu 20dag kokosu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół puszki mleka(...)zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego skondensowanego i przekładamy wafle.Polecam, pyszności.Wstawię fotki jak kupię wafle. Możemy również wykorzystać do ciasta,zamrozić

Niespełnione zdolności kulinarne
Kopytka ze szpinakiem 184

Dzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny

Kolizje Smaków
Babka kajmakowa 880

Wtedy miałabym pewność czy Cioci coś nie wyszło, czy po prostu woli inne, bardziej tradycyjne, piaskowe babki. Jako, że mnie ta kajmakowa babka zachwyciła i jakoś nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez niej, w zeszłym roku ponownie ją przygotowałam… Znowu wyszła mi mięciutka, pachnąca, wilgotna – tak pyszna jak za pierwszym razem:) Czy ją polecam? Jak najbardziej(...)przesiewamy razem z sodą oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając łączymy ubite białka z przygotowanym wcześniej ciastem. Całość przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy z kominem (o śr. 22-23cm). Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną babkę studzimy

Smaki Na Talerzu
Świąteczne pierniki z syropem z agawy 173

Święta dla większości to czas grzesznych pokus kulinarnych. Ale nie dla mnie. Staram się nawet w tym wyjątkowym okresie dbać o swoje zdrowie. W swoim menu staram się wyeliminować cukier do zera. Zastępuję go np. syropem z agawy. Syrop z agawy jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy(...)ilość wedle uznania) oraz przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, sodę i mieszamy drewnianą łyżką. Potem dodajemy jajko i masło, wyrabiamy ciasto. Ciasto próbujemy czy oby nie jest za słodkie albo za mało słodkie? Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, by uniknąć lepienia. Wałkujemy na ok. 4 – 5 mm, wycinamy pierniczki przy pomocy foremek

Bon Appetit Małgorzaty
Gruszka w syropie skąpana z ciasteczkiem podana 134

dziś dla Was aż dwa przepisy - w ramach przeprosin. :) Oba cudowne i łatwe do wykonania. Smaki obu wspaniale jesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!).  Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki: 4 gruszki 600 ml wody 200 ml syropu z owocu czarnego bzu (ja użyłam produkt firmy(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło.  Następnie obsyp obficie blat mąką, rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj koła lub inne

Garniec Magalie
Pierogi na Święta- z kaszą gryczaną, grzybami i wątróbką 127

Tradycyjna Wigilia, to dania bezmięsne. Ale w Boże Narodzenie można zaszaleć. Proponuję pierogi o wspaniałym aromacie i bardzo łatwe do wykonania. Podane z barszczykiem czerwonym do

Z Kuchni Do Kuchni
Miękkie pierniczki 122

W tym roku ten przepis testowałam multum razy! Na wszystkie możliwe sposoby. Z większą lub mniejszą ilością masła, mąką żytnią lub orkiszową lub pszenną zwykłą. Wychodzą

Mango Papaja
Walentynkowe serca z czekoladą 102

dobrze, dobrze walentynki to święto miłości, ale i czekolady oraz tych różnych cudeniek, pachnących petit fours, bitej śmietany z truskawkami i wszystkiego najlepszego. Zatem dla Was dzisiaj Kochane Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy walentynkowe życzenia miłości i pyszności, pysznej miłości i miłosnych pyszności. Albo po prostu doskonałej zabawy wśród osób, które kochacie. A ja zajadam do kawy walentynkowe serce z czekoladą(...)siekamy całość nożem, do momentu połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy oraz wbijamy jajko, ponownie siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, po czym zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, lekko oprószonej mąką, na grubość około 0,5 cm, foremką w kształcie

KulinarneImpresje.pl
Walentynkowe serca z czekoladą 97

dobrze, dobrze walentynki to święto miłości, ale i czekolady oraz tych różnych cudeniek, pachnących petit fours, bitej śmietany z truskawkami i wszystkiego najlepszego. Zatem dla Was dzisiaj Kochane Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy walentynkowe życzenia miłości i pyszności, pysznej miłości i miłosnych pyszności. Albo po prostu doskonałej zabawy wśród osób, które kochacie. A ja zajadam do kawy walentynkowe serce z czekoladą(...)siekamy całość nożem, do momentu połączenia się składników, następnie dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy oraz wbijamy jajko, ponownie siekamy nożem, aż składniki wstępnie się połączą, po czym zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, lekko oprószonej mąką, na grubość około 0,5 cm, foremką w kształcie

KulinarneImpresje.pl