Zazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga(...)masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie
FitKotBananowe pierniczki – szybkie pierniczki bez jajek Szukacie przepisu na szybkie pierniczki ? Dobrze trafiliście Dziś mam dla Was przepis na pyszne bananowe pierniczki. Te szybkie pierniczki
Słodkie okruszkiSzybka babka z żurawiną w sam raz na święta lub wizytę gości. Babka jest delikatna i lekko wilgotna, a jej słodycz lekko przełamana kwaśną żurawiną. Idealna
tyfranboxketo deser odznacza się wyjatkowo niską zawartością węglowodanów- jedynie 2,3 g węglowodanów netto na sztuce! Kokosowy zawrót głowy Tym razem nie czekoladowe, lecz kokosowe z polewą jagodową. Do ciasta oprócz obowiązkowego trio w postaci mąki , oleju i mleka kokosowego trafiły także wiórki kokosowe. Polewa zaś to mus kokosowy z nierafinowanym olejem kokosowym i sproszkowanymi jagodami . Także jeśli wydawało(...)bardzo udanych. Zachęciły mnie one do dalszych pączkowych akcji kulinarnych. Spodziewajcie sie więc już niedługo następnych przepisów na donuty. Jest to bowiem świetny keto deser nie tylko od święta. A w głowie już mam pełno pomysłów na różne nowe smaki, więc na pewno nie dam Wam- ani sobie- czekać okrągłego roku na nowy donutowy przepis! 🙂 Kokosowe donuty Kokosowe
Modern Cave GirlPrzepis pochodzi z „Kuchnia polska” z 1968 roku. W swojej wersji użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ale nie użyłam tłuszczu. Zwykle do pierników używam miodu
KucharzycaŚwiąteczne trufle z miętowym nadzieniem Miętowe słodycze zdecydowanie kojarzą mi się z atmosferą świąt. Przedstawiam Wam przepis na domowe trufle z nadzieniem o smaku miętowym, które są bardzo proste w przygotowaniu i będą hitem wśród Waszych najbliższych. 1/4 cup Ulubionego masła orzechowego (może też być pasta kokosowa, u mnie masło z nerkowców) 1/4 cup Oleju kokosowego (plus 1/2 łyżki(...)uznałem, że jest ich tak minimalna ilość, że nikomu nie powinny zaszkodzić, możesz użyć innych cukierków słodzonych np. ksylitolem) układamy pomiędzy papierem do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta. W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1/2 łyżki oleju kokosowego. Ściągamy z ognia, obtaczamy nasze nadzienie i układamy na talerzu lub blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posypujemy proszkiem z karmelków. Wstawiamy
Oslov.Świąt Wielkanocnych bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka(...)wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.W każde wgłębienie dna formy włożyć cały migdał.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w 200 º C ok.45 minut lub do suchego patyczka.Upieczoną babkę wyjąć,polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Anielskie wypiekiChwilowo pieśni typu "Wśród nocnej ciszy" zamieniłam na "Jadą, jadą misie" :D Młoda lubi muzykę. Oczywiście ma to po mamusi :D Na parę dni przed świętami mam dla Was jeszcze jeden przepis na pierniczki. Jeśli upieczecie je jutro lub pojutrze to zdążą jeszcze zmięknąć do Wigilii. Na przepis natknęłam się u Iwonki ( klik ). A ponieważ zalegała mi w lodówce(...)ognia. Po przestudzeniu dolewamy śmietanę kremówkę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, sodą, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Dolewamy powoli masę maślano - miodową i zagniatamy elastyczne i błyszczące ciasto. Wałkujemy je na grubość od 0,5 - 1 cm i wykrawamy ciastka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dowolnie
My simple kitchenPascha to pyszny deser, który jest przygotowywany na Święta Wielkanocne. Pascha to raczej rodzaj sernika na zimno, do którego dodajemy czekoladę, bakalie i orzechy. Można ją przygotować również o smaku kawowym, waniliowym lub innym. Wszystko zależy od tego jaką lubimy najbardziej. Ja przygotowałam czekoladową, mega pyszną(...)masę serową a na górę układamy ciastka. Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i
SzczyptaSmaQubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie jakieś pierniki z pewnością zrobię. Oryginalne norymberskie pierniki pieczone są na opłatkach - ja upiekłam bez. Okrągłe opłatki można np. zamówić na Allegro. Składniki: 170g cukru 3 jajka 100g masła 300g mąki pszennej(...)wiórki kokosowe. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksować, a na końcu partiami wlewać mleko. 3. Jeśli zamierzamy piec pierniki na opłatkach, układamy je na blaszce i nakładamy grube porcje ciasta. 4. Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 6-7 cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków
Kuchnia domowa AniMam 50 kilo cukru, więc możecie się spodziewać w najbliższym czasie "cukrzanych" przepisów ;) Dziś cukier cynamonowy - idealny do kawy... świeżo starta kora cynamonowa pachnie obłędnie - zupełnie
Kraina Tysiąca Smakówpóźniej, ale je zrobię. Czekałam z tym dość długo, bo to jednak troszkę pracy przy nich jest, ale już w listopadzie przyrzekłam sobie, że nie ma bata i na święta grzyby wyrosną w mojej kuchni. Jak widać dało się! Prace podzieliłam tak naprawdę na trzy etapy... Pierwszym było upieczenie elementów, drugim nadzianie kremem i poskładanie, a trzecim(...)budynie śmietankowe 750ml mleka 100g mielonych migdałów 1 kieliszek spirytusu Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej 150ml słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 białko Mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części: największa na kapelusze, średnie na blaszki
Kuchnia w czekoladzieŚwięto Trzech Króli to dzień, w którym w Hiszpanii wręcza się bożonarodzeniowe prezenty. To tego dnia, według podań, trzej mędrcy ze Wschodu przybyli do Betlejem z podarunkami. Na tę okazję wypieka się specjalny, dekoracyjny chleb. Zgodnie z tradycją, powinna być w nim zapieczona srebrna moneta, porcelanowa figurka lub suszone ziarno fasoli, a szczęśliwy znalazca jest ogłaszany królem. Składniki(...)drożdże rozpoczęły fermentację. Masło utrzeć z cukrem. W misce połączyć ze sobą suche składniki, jajka oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy. 2. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto, zakryć szczelnie folią do żywności odstawić na ok. 90-120 minut aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie zagnieść ponownie, cienko rozwałkować na prostokąt, zwinąć w rulon i utworzyć wieniec, połączyć
Apetyczna babeczkagóry i nic, więcej mi nie jest potrzebne. Jedyny minus tego wszystkiego to ten okropny wiatr, ale kiedy już minie to będzie magicznie :). Ja odliczam już czas do świąt, a im jest do nich bliżej to, aż mnie nosi, bo nie mogę się ich doczekać. Człowiek w tym okresie, przestaje myśleć o kłopotach i troskach, a zaczyna cieszyć(...)dodajemy do masy. Na to sypiemy przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie i dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.Następnie przekładamy ciasto do foremki na babkę, ja użyłam silikonowej, (jeżeli używacie tych metalowych to najpierw wysmarujcie ja masłem i obsypcie bułką tartą).Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec naszą babkę ok.40 min.Smacznego
Moje pyszne gotowanie