ugotowany na gęsinie, a to podobno jedno z najzdrowszych mięs. Poza tym bardzo się cieszę, że gęsi powoli wracają na nasze stoły i podoba mi się promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom(...)zostawić żeby trochę przeschnął, albo przygotować na świeżo. Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy jajko i żółtko, szczyptę kurkumy, aby nadać ładniejszy kolor i szczyptę soli do smaku. Zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać 1 - 2 łyżki wody), wyrabiamy je przynajmniej 10 minut. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto
Quinoa Raz!dwunastki" i naprawdę niełatwo zdecydować co wejdzie do menu, a co będzie musiało poczekać kolejny rok. Tym razem postawiłam na słodkości i bakalie - bez względu na diety i przyzwyczajenia święta to czas, kiedy po prostu trzeba się rozpieszczać. Wybór podarków okazał się dzięki temu znacznie łatwiejszy, tym bardziej, iż ku mojej wielkiej radości partnerami warsztatów zostały firmy wiodące(...)Aromatyczna mieszanka Chai Tea. 8. Sos karmelowy do deserów (z solą morską). 9. Krem daktylowo-korzenny 10. Prażony cukier kokosowy. 11. Bazyliowy syrop do deserów / Sok imbirowy 12. Rozpustne ciasto czekoladowe w słoiku. Jak widzicie jedynym nie-słodkim prezentem były obłędne wytrawne biscotti, które tak bardzo smakowały wszystkim uczestnikom, że musiałam dosłownie siłą powstrzymać ich od zjedzenia całej porcji
KUCHARNIAŚwięta to jeden z moich ulubionych momentów w ciągu całego roku. Chociaż trwają tak krótko, zabierają mnie do innej rzeczywistości i mogę się wreszcie całkowicie odprężyć. Nareszcie mam wolne, do końca roku - jak to wspaniale brzmi! Oj tak, lubię te chwile w domu, przy kominku, z pełnym brzuchem i chęcią zrobienia NIC. Też tak macie(...)kawałki, żurawinę kroimy na pół. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około
Słodkie PrzyjemnościFryderyk Nietzsche Może powinnam dać na nie przepis przed świętami, ale myślę, że takie ciacha można piec o każdej porze roku, nieważne czy to święta czy nie :)Składniki: Wspólne: 2 szklanki mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej i żytniej w równych proporcjach)Pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego (dużym łasuchom radzę troszkę więcej)Szczypta soliSzczypta(...)jednej miski i połowę do drugiej. Tak samo dzielimy tłuszcz (ja dodałam oliwę do cynamonowych i olej do piernikowych). Mieszamy zawartość jednej miski, mieszamy zawartość drugiej miski. Gdyby ciasto wciąż nie chciało się zlepić, należy przyrządzić więcej kleiku i dodać go, razem z niewielką ilością mąki, żeby nie zrobiła się ciapa. Ciasto nie powinno być gumowe. Jego kawałki powinny odrywać
Weganizm infantylnyJutro obchodzimy dzień gofra. Święto wywodzi się ze Skandynawii. Szwedzi mają manię wymyślania nietypowych świąt jak Dzień bułki cynamonowej, dlatego też nie mieli żadnych oporów aby ustanowić kolejne święto czyli Dzień gofra. Macie wypróbowany przepis na gofry? Bardzo lubię gofry na słodko i wytrawnie, dlatego na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na gofry. Oczywiście do pieczenia gofrów potrzebna jest gofrownica(...)proszkiem i solą. W drugim naczyniu lekko roztrzep żółtka w maślance wymieszanej z rozpuszczonym masłem. Dodaj suche składniki i wymieszaj. Ubij pianę na sztywno i lekko wymieszaj z resztą ciasta. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry aż będą rumiane. Podawaj z owocami, cukrem pudrem czy owocowym syropem. Tradycyjny przepis na gofry można zmodyfikować i upiec gofry czekoladowe . To ulubione gofry moich
codojedzeniaubiegłym roku na święta wraz z mamą upiekłyśmy 12 rodzajów ciasteczek, którymi obdarowałyśmy na święta znajomych i rodzinę. W tym roku postanowiłyśmy to powtórzyć Wśród nich znajdą się propozycje znane i lubiane przez wszystkich takie jak np. domowa czekolada , moczone ciasteczka drożdżowe , czy kocie oczka , ale będzie też kilka nowych propozycji między innymi na ciasteczka brownie(...)masę. Dodajemy do niej roztopioną czekoladę i ucieramy na jednolitą masę. Później przesiewamy do niej mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec do ciasta dodajemy groszki czekoladowe i migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce żeby lepiej formowało się z niego ciasteczka, ale nie jest to konieczne. Ciasto nabieramy łyżką i ściągamy
PatiGotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Prosta, puszysta i pełna kajmakowego aromatu. Pyszna propozycja na święta jak i na spotkanie z rodziną czy znajomymi :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)łyżek cukru 190g mąki pszennej 90g mąki ziemniaczanej 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy ) 100g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść płatków migdałowych do posypania ciasta Wykonanie: kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto
Słodkie zapomnienieŚwięta zbliżają się już wielkimi krokami. Czas zatem najwyższy, żeby zacząć zastanawiać się co na nie przygotować. Moim tegorocznym odkryciem są kruche ciasteczka z żurawiną. Będą idealnie prezentowały się na świątecznym stole obok pierniczków Bardzo dziękuję firmie Helio za świąteczną paczkę z wieloma smakołykami. Wśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam(...)białą, puszystą masę. Następnie dodajemy do niej jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy
PatiGotujedwukolorowy. Lekki, puszysty,no bliski ideału. Upieczony chłodną porą roku łączy w sobie smaki i lata, i zimy. Zachęcam do wykorzystania przepisu! Raj dla podniebienia to za mało! W święto Babci i Dziadka postarajcie się oprócz życzeń osłodzić ich los czymś słodkim, wyjątkowym, przygotowanym tylko dla Nich. Warto! Bo to bardzo ważne osoby w naszym życiu. Składniki(...)Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie zmniejszyć temp. do 150-160C. Po tym czasie na masę kajmakową, która powinna już być ścięta
Raj dla PodniebieniaRacuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku
ChilliJemyjuż odpowiedni moment, na pieczenie i lukrowanie pierniczków . Pierniczki z tego przepisu szybko miękną i na pewno na Święta będą idealne. Drugą ich zaletą, jest to, że świetnie nadają się do dekorowania. Mają równą i regularną powierzchnię, dzięki czemu ławo się je zdobi.A wbrew pozorom, dekorowanie pierniczków nie jest wcale trudne. Może zaplanujecie rodzinne dekorowanie ? To będzie świetna(...)płynne składniki i całość dobrze wymieszać, na początku łyżką. Następnie masę przełożyć na stolnicę/blat i dobrze zagnieść. Masa jest dość luźna, w razie potrzeby podsypać odrobinę mąki. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.Układać na blasze wyłożonej papierem
kolorowotorcikowoIdealny sernik na święta Bożego Narodzenia. Dwa lata temu upiekłam ten sernik. Zrobiłam jeszcze końcowe zdjęcie na paterze z piękną błyszczącą glazurą i chciałam wstawić do lodówki. Kiedy go wkładałam, sernik ześlizgnął się z patery i cała jego zawartość znalazła się dokładnie między otwartymi drzwiami lodówki a podłogą.... Nawet się nie zdenerwowałam. Byłam raczej zdziwiona. Może(...)smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Kuchnia u Krysiniedzielę wybraliśmy się na pierwszy w tym roku świąteczny jarmark - Julemarked . Już od momentu przeprowadzki się na niego cieszyłam - historie na temat obchodzenia Świąt w Gram są bowiem szeroko znane. Jest to jedno z tych miejsc, gdzie na punkcie Bożego Narodzenia zwariowani są wszyscy, a że mają możliwości, to puszczają wodze fantazji. Główną atrakcją jest oczywiście występ Pyrusa , skrzata(...)Dzieci i dorośli zgodnie śpiewali razem z nim piosenki, a po autografy ustawiła się niewiarygodnie długa kolejka. Zamiast w niej stać, ruszyliśmy jednak na zwiedzanie pozostałych atrakcji. Był warsztat Świętego Mikołaja i możliwość zwiedzenia pałacu, ale nas zaprzątnęły głównie stoiska z dobrem wszelakim. Od typowo świątecznych dekoracji, poprzez napitki i smakołyki, aż po szeroko rozumiane rękodzieło i stoiska praktyczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali , w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej przygotowywałam zawsze gęsinę dla męża, który od zawsze jest wielkim smakoszem tego gatunku mięsa, dla reszty rodziny była kaczka). Długi czas trwało przekonanie się do gęsiny, ale jak już się rozsmakowaliśmy, to nadrabiamy zaległości(...)dodaję wino (niezależnie czy to kaczka, gęś, czy indyk) dodatkiem są zawsze domowe pyzy, które robią się prawie same, tak właśnie w międzyczasie. Przy dobrej organizacji zdążycie jeszcze przygotować ciasto do popołudniowej kawki. Wszak gęsina smaży się dobre 3 godziny. Ja przygotowuję od razu większą ilość mięsa, smażę w dwóch garach tak, by wystarczyło na co najmniej 2 obiady. Takie
Smaczne Zdroweprzy okazji celtyckiego święta Samhain, obchodzonego od wieków w przeddzień Wszystkich Świętych. "Dzięki temu duchy nie będą kołatać w (...) domostwach". Tych, których na to stać, mogą do chleba wlać trochę whisky ;) Od IX w. Samhain oznaczało pożegnanie lata i przywitanie zimy oraz święto zmarłych. Marsha Mehran pod koniec wspomnianej książki opisała obchody i związane z nim zabawy(...)szczypty wymieszane z dwiema szczyptami grubej soli morskiej) Rozgrzać piekarnik do 175°C. W dużej misce starannie zmieszać mąkę, sodę, porzeczki/żurawiny i kminek. Zagniatać ciasto, dolewając powoli zsiadłego mleka. Uformować okrągły bochenek. Położyć na natłuszczonej folii. Nożem naciąć na wierzchu krzyż. Posypać cukrem i solą morską. Piec godzinę
Weekendy w domu i ogrodzie