Oj, wciągająco działają inne, różne rzeczy. Ale wiernie wracam do mojej ukochanej lawendowej kuchni;) Dobrze, że mój Mały Pomocnik szybko rośnie i pomaga ;) I stawia wymagania
Lawendowe NieboByły już pierogi, teraz czas na uszka. Pojawiają się w naszym domu, co drugi rok. Naprzemiennie z łazankami. Wynika to z wyboru zup - raz barszcz, raz
Życie zamknięte w smakusprecyzowane, ale może, w świątecznym duchu, zachowam je dla siebie. W każdym razie - nad wejściem na bazar zawieszono lampki i małe, świecące choinki. Tak tylko mówię...Niezależnie od Świąt lub ich braku, bazar jest miejscem magicznym. Można kupić mnóstwo oryginalnych, ciekawych produktów, których ze świecą szukać w zwykłych duńskich sklepach. I tak w moje rączki trafiły: papaja, której nigdy(...)się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa pochmurny i deszczowy dzień nie ma nic lepszego, niż unoszący się zapach pysznych wypieków! Kocham piec muffiny i eksperymentować z dodatkami ;) dziś wymyśliłam piernikowe muffiny
Kitchens AlphabetProste, pyszne, bezproblemowe. Tymi ciasteczkami możemy poczęstować wszystkich i przy każdej okazji. Imieniny, urodziny, I komunia, wszelakie święta i imprezy. Są po prostu uniwersalne. Nie musimy mieć wyszukanych składników, żeby przygotować coś pysznego. W tym przypadku: mąka, masło, jajka, cukier i trochę zielska, czyli ziół, o różnych smakach, które mamy do dyspozycji w naszych ogródkach, sklepach czy zupełnie(...)drobnego cukru, 1 duże jajko lub 2 małe, 1 łyżeczka cukru waniliowego, pokrojone listki werbeny cytrynowej. Schłodzone masło siekamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto, dodając pod koniec pokrojone listki werbeny. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki aby stężało. Następnie wałkujemy ciasto na blacie posypanym mąką na cienki placek. Wykrawamy dowolne ciasteczka
Leśny Zakątekpierogach mogłabym pisać wiele. Kojarzą mi się z moimi babciami. Babcia Hala robiła na święta pyszne pierogi z grzybkiem. Babcia Manisia zawsze kiedy byliśmy chorzy przyjeżdżała do naszego domu i razem z nią lepiliśmy pierogi z mięsem, z rosołu. Sama przygodę z pierogami zaczęłam kilka lat temu ale tzw. "ruskich" nie robiłam nigdy. Może(...)ugotowane ziemniaki były akurat w lodówce więc znalazł się pretekst by spróbować własnych sił i zrobić Ruskie Pierogi! Och ależ to była wyżerka!!! Ruskie pierogi ok 25 szt. ciasto: 270 g mąki 160 ml wrzącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli nadzienie: po 200 g ugotowanych ziemniaków i białego sera 1 cebulka dymka sól i pieprz
Dzieje kuchennej WiewióryJuż od dawna miałam ochotę na pierogi a'la mięsne, ale że nie jestem fanką ich lepienia, zawsze nie było właściwego momentu. Zbliżające się święta okazały się doskonałą okazją, aby wreszcie je przygotować. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Farsz zarówno w smaku jak i w strukturze przypomina farsz mięsny . Śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsze(...)zalej wodą w temp. ok. 80 C (po ugotowaniu wody zaczekaj ok. 3 minuty). Na początku zawartość miski wymieszaj łyżką, a gdy składniki wstępnie się połączą zacznij wyrabiać ciasto, tak aby miało jednolitą konsystencję. Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż na ok. 10 minut. Po tym czasie przedziel ciasto na mniejsze porcję - te nie używane owiń
wegujemynawet trzeba) przygotować je wcześniej, dlatego już dziś można się zaopatrzyć w aromatyczne dodatki. Nie zajmie nam to dużo czasu a gwarantuję, że robiąc je w domu będzie pachniało świętami. Szczególnie warto zrobić przyprawę do piernika. Skusiłam się na nią po tym, jak zorientowałam się, że przyprawa mojej dotąd ulubionej firmy ma znacznie gorszy skład niż rok temu(...)wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół łyżeczki imbiru łyżeczka kardamonu 2 gwiad
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialekkie zaległości. Kilka przepisów czeka na publikację już od świąt, a ja ciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilku dni choć trochę nadrobię braki. Dziś zapraszam na muffiny, które dzięki temu iż nie zawierają tłuszczu stają się zdrową przekąską zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie. Polecam(...)cały czas miksując). Po połączeniu się składników dodajemy sok z cytryny, płatki migdałowe i agrest ( rozmrożony). Mieszamy przy pomocy łyżki. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami do których wykładamy przygotowane ciasto. Wierzch możemy posypać niewielką ilością grubego cukru. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem studzimy. Muffiny żytnio-kukurydziane z agrestem SMACZNEGO
peggiwkuchnitrzeba dodawać mleka). Następnie dodać ją do mąki i dokładnie zagniatać ręką, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć na stolnicę obsypaną mąką (jeżeli używacie sylikonowej to nie trzeba, ciasto nie będzie przywierać) podzielić na 4 części i rozwałkować na okrągłe placki.Smażyć na patelni naleśnikowej obracając co jakiś czas aby nie spalić. Tak ok. 5-6 min. Przekrajać(...)sklepów na terenie całej Polski, odbędzie się zbiórka żywności. W te dni można przekazać część swoich zakupów wolontariuszom z Banku Żywności. Oddane produkty trafią do wszystkich potrzebujących jeszcze przed świętami.Dla nas zakup jednego, czy dwóch produktów, to naprawdę niewiele, za uśmiech wywołany na twarzy u tych naprawdę potrzebujących
Moje pyszne gotowaniePomysłów na świąteczne przepisy pełno, ale totalnie brak mi czasu... Zazdroszczę dziewczynom, które mają czas na te wszystkie wypieki świąteczne. Jednak na pierniczki czas musiał się
Corner With Recipesbędzie pulchne i wyraźnie podwoi swoją objętość. Podziel ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na kolejne trzy. Z powstałego ciasta zapleć dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. “góra- dół(...)mascarpone. Jeżeli chałka się podsuszy ,można przygotować coś na kształt tostów francuskich. Żydzi spożywają chałkę w czasie szabatu w podziękowaniu Bogu za święta. Jakiś czas temu czytałem bardzo fajny tekst Agnieszki Kręglickiej, właśnie o chałce. Bardzo ciepły, można powiedzieć osobisty z dodatkiem kilku wyśmienitych przepisów (link) Chałka z kruszonką przepis
kuron.com.plraczej pielęgnowanie bogatej tradycji, o pełne napięć wyczekiwanie, nie na prezenty, a na spotkanie w gronie rodziny, wspólne słuchanie kolęd, rozmowy i celebrowanie każdej chwili razem. Natomiast przed Świętami uwielbiam zamykać się w kuchni i do późna przygotowywać potrawy, którymi później będę rozpieszczać najbliższych :) Wczoraj przygotowałam pierwszą porcję pierniczków, takich tradycyjnych, które swoje muszą odleżeć(...)przyprawą do piernika. Do letniej masy miodowej wbijamy jajko, mieszamy, a następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do połączenia, chwilę wyrabiamy. Chłodzimy około 30 minut, co ułatwi wałkowanie. Chłodne ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175°C. Pierniczki
Rozpustne gotowanieświąt jeszcze dużo czasu, ale ponieważ przed samymi świętami nie będzie czasu na pieczenie pierniczków, a ciastka te z czasem stają się coraz smaczniejsze, postanowiłam upiec je już teraz. Pierniczki z tego przepisu piekę już od kilku lat i muszę przyznać, że jest on rewelacyjny. Ciasteczka zawsze mi wychodzą i są równie pyszne. Oczywiście wygląd pierniczków po upieczeniu(...)masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto tak żeby było gładkie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować podsypując je niewielką ilością mąki. Wyciąć pierniczki. Jeśli robimy pierniczki z większej ilości składników, ciasto które
Mama GotujeZaczęło się od tego, jak wracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła “nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało(...)dodać drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszać. 2) Cały czas mieszając dodać całe jajko, żółtko, następnie mleko i na końcu rozpuszczone masło. 3) Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki, ale ciasto powinno się trochę kleić do rąk) i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny
Fitsweet.me