ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:567/679)

Pizza z wędzonym kurczakiem (na dużą blachę) 246

Pizza z wędzonym kurczakiem (na dużą blachę). Już nie raz pisałam Wam, że uwielbiamy domową pizze. Ta jak zwykle powstała pod wpływem chwili. Pyszna pizza z

Słodkie okruszki
Jabłkowe mini pączki (z cynamonem) 697

Jabłkowe mini pączki (z cynamonem). Dziś przychodzę do Was z pysznym deserem, w którym królują bardziej jesienne smaki jabłek i cynamonu. Jabłkowe mini pączki są proste

Słodkie okruszki
Pierniczki na mące gryczanej i żytniej 243

    Zdrowsza wersja pierniczków świątecznych ! Pierniczki na mące gryczanej i żytniej. W smaku tak samo smaczne jak tradycyjne, ale zdecydowanie bardziej wartościowe pod względem odżywczym

kolorowotorcikowo
Rogale Marcina 164

listopada, Narodowy Dzień Niepodległości ale i także Dzień Świętego Marcina, patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate(...)wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać

Ukojenie Podniebienia
Rogale Marcina 194

listopada, Narodowy Dzień Niepodległości ale i także Dzień Świętego Marcina, patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków, żołnierzy.  Jak mówi tradycja, na św. Marcina rogale i gęsina 😍. U mnie gęsiny nie było ale za to rogale, tradycyjnie nadziewane białym makiem i bakaliami wyszły wspaniale. Niesamowicie pracochłonne ale i niesamowicie bogate(...)wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać

Ukojenie Podniebienia
Zupa chrzanowa 148

Zupa chrzanowa Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek

Blog z Apetytem
Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie. 283

Uwielbiam kurczaka, w szczególności w chrupiącej panierce. Tak przygotowane kawałki kurczaka doskonale się sprawdzają zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciu. Dziś dzielę się z

Słodkie okruszki
Sernik na spodzie piernikowym z galaretką żurawinową 148

Kolejny świąteczny wypiek, jeden z ostatnich w tym roku. Pyszny słodki sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem kwaśne i smacznej galaretki żurawinowej. Słodki, kruchy i kwaśny

Mango Papaja
Blachy, tortownice i formy do świątecznych wypieków 240

  Święta, to czas dla rodziny. Nie ma nic piękniejszego niż wspólnie spędzone chwile przy kolędach, choice, głośnym śmiechu dzieci i dorosłych. Święta to też czas

Słodkie okruszki
Zdrowe ciastka. Dla każdego 185

Nareszcie po Świętach.   Nie, nie, proszę sobie nie myśleć, że jestem emocjonalnym ekshibicjonistą, który ma zamiar wygłosić tyradę na temat ciekawskich ciotek, czepiających się wujków, nieznośnej rodziny bliższej i dalszej. Nic z tych rzeczy. Do tego kontrowersyjnego stwierdzenia skłonił mnie fakt, że pracowałam sobotę, niedzielę oraz poniedziałek, zaczynając dzień o godzinie drugiej lub pierwszej z uwagi(...)zgęstnieje. Wyłożyć masę na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić dłońmi, mocno dociskając. Piec w 160 st. C. przez 20 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, pokroić ciasto ostrym nożem na kwadraty. Piec kolejnych 40 minut w 160 st. C. Ostudzić, a następnie połamać na kawałki wzdłuż linii. Smacznego! Ja już zastanawiam się nad kolejnymi wariacjami tego przepisu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe bułeczki z rodzynkami 169

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Dziś polecam Wam przepis na pyszne i proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Moja córeczka je uwielbia, ja zresztą  również

Słodkie okruszki
Babka bzowo-jagodowa 163

Jak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 160

zobaczycie wtedy, co wkładamy do rozsyłanych na Święta słodkich paczuszek.  Chciałam dziś do nich zaglądnąć razem z Wami. Któż z nas nie lubi otwierania prezentów. Tej rozpierającej nas radości i podekscytowania, które wzrasta z każdym etapem rozwiązywania wstążki (kto to widział, by wiązać na supeł!) i coraz szybciej ściąganego papieru.  Tradycja pieczenia świątecznych drobnych ciasteczek sięga(...)cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy

KUCHARNIA
Zielona pascha. Pistacjowa 218

wspaniałych, rodzinnych i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy. Żeby jutrzejsze śniadanie było wyjątkowe i niezakłócone troskami i nieprzyjemnościami. I żeby baby, mazurki i serniki smakowały Wam jak nigdy. Wesołych Świąt! Ja tymczasem przekazuję Wam przepis na zieloną paschę. Odkąd odkryłam, że w lokalnym markecie mają pastę pistacjową, kupuję namiętnie słoiczek za słoiczkiem i wtykam ją, gdzie tylko się(...)Kisiel rozmieszać w pozostałej wodzie, wlać do żurawiny, wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Przestudzić. Pachę podawać z ciepłym lub zimnym sosem żurawinowym. Smacznego! Zamiast żurawin, można i w samym cieście, i w sosie użyć wiśni. Efekt będzie równie doskonały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi wigilijne 167

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc to najlepszy czas, by podzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Mama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego(...)pieprz. Wyłączamy ogień i pozwalamy farszowi przestygnąć. Gdy będzie już chłodny próbujemy jeszcze raz i doprawiamy w miarę potrzeby. Najlepiej przygotować go dzień przed, by miał szansę się "przegryźć". Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka 2 łyżki oleju kokosowego sól do smaku Do miski przesiewamy mąkę

Cooking Monster