Tych ciastek właściwie nie planowałam piec przed świętami, ale do swojego przepisu na składane ciacha z powidłami wykorzystałam zmielone orzechy laskowe i efekt trochę przeszedł moje oczekiwania, stąd zrobiłam jeszcze jedną porcję, tym razem z karobem (i przy okazji wykorzystałam pieczątki, bo prawie o nich zapomniałam i musiałyby czekać aż rok ;)). Przy okazji jeszcze podzielę się swoją błyskotliwą refleksją(...)ksylitolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 2 żółtka 3-4 łyżki mleka 1 łyżka karobu Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść gładkie ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę więcej mleka). Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka. Ja wycinałam koła i użyłam ozdobnych pieczątek w świątecznym klimacie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
FitkotBazyliowe bułeczki z frankfurterkami. Proste w przygotowaniu, idealne na przyjęcie, wycieczkę, a nawet do pracy czy na studia. Pyszne bazyliowe bułeczki z frankfurterkami. U mnie w
Słodkie okruszkiCzas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g
Kolizje SmakówOponki z serem białym to przysmak mojego dzieciństwa. Miałam dziś wreszcie napisać przepis na konfiturę z kiwi, ale tak mnie naszło na te oponki:) Zadzwoniłam
Kraina Tysiąca SmakówGórna półka. Tu przechowujemy produkty, których data ważności jest najdłuższa. Na szczytowej półce warto ustawiać żywności w słoikach jak dżemy, powidła itd. Jest to też odpowiednie miejsce do przechowywania ciast np. sernika na zimno. Środkowa półka. Idealna do przechowywania nabiału, wędlin, jak również gotowych zup w garnku czy innych tego typu potraw. Na dolnej półce lodówki należy przechowywać mięso(...)spożycia, ale również pomaga zachować witaminy i inne cenne składniki żywności, a przy tym pomaga nam utrzymać porządek i ład w lodówce. Metodę tą docenicie nie tylko na święta, ale też w zwykłe dni. Dobre zgrzewarki próżniowe nie muszą od razu wiązać się z dużymi kosztami czy ogromną ilością miejsca w kuchni. Polecam Wam małą poręczną zgrzewarkę próżniową
Słodkie okruszkiStruan to podobno chleb pochodzący z zachodniej Szkocji. W przeddzień święta św. Michała Archanioła (29 września - Feast of Saint Michael The Archangel) miał tam miejsce cudowny zwyczaj. Każda rodzina piekła chleb o nazwie Struan Micheil, który był wykonywany ze wszystkich różnych ziaren zbóż zebranych w ciągu roku. Najstarsza córka, pod czujnym okiem matki, wypiekała chleby - duże Struany(...)niepotrzebnie. Następnym razem spróbuję bez nich. W przepisie jest miód, jest dużo cukru, jest sporo rodzynek. No i cynamon. To są składniki, które właściwie dodaje się do słodkich ciast, a nie do chlebów - jednak moim zdaniem Struan to nadal chleb - można z niego robić wyśmienite kanapki nie tylko z miodem lub powidłami, ale również z serami żółtymi
Grahamka, weka i kajzerkamoim stole? Piękne kolorowe, oblane dużą ilością lukru, czekolady, z kolorowymi posypkami pączki przez długi czas, moich młodych lat, mogłam podziwiać jedynie przez szklaną szybę od telewizora, oglądając w Święta amerykańskie filmy, w których to pokazywano olbrzymie, wysokie choinki, z ogromną ilością światełek, bombek, stojące zazwyczaj gdzieś miedzy szklanymi wieżowcami w Nowym Yorku, spacerujących przechodniów z papierowymi kubkami(...)nadal przepyszne, a to dzięki temu, że oblane czekoladą nie tracą wilgoci. Serdecznie zachęcam Was do tego wypieku, myślę, że dzieciaki byłyby szczęśliwe móc zdobić takie wypieki. SKŁADNIKI: CIASTO : - 500 g mąki pszennej typ 480 - 1 paczka drożdży instant - 3 czubate łyżki masła - 1 łyżka puree z pieczonej dyni (opcjonalnie dla ładnego koloru ) - 180 ml mleka
SMYKWKUCHNIpieczonego kalafiora w sałatce. Całkiem dobra była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej? Smak nie jest bardzo wyczuwalny, ale za to mak to świetna dekoracja, która nadaje też strukturę sałatce(...)przygotowywałam pizzę z anchois oznaczoną symbolem zegara, byłam zła na siebie, że tak długo mi to zajęło. Dopóki nie sprawdziłam, że zegar nie oznacza że będzie szybko, tylko że ciasto można sobie przygotować wcześniej. Przydałby się też lepszy indeks, bo potrawy można wyszukiwać tylko po najważniejszym składniku, czyli np. makaron z krewetkami będzie można znaleźć pod hasłem “krewetki
Ugotowane pozamiatanekapustą kiszoną. Nieco inaczej niż klasycznie. (10 szt, 5 osób) Składniki naleśniki: 50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej 1 garść otrębów żytnich 1 jajo 1 łyżka oleju woda mleko Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki. Składniki farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek(...)jest to konieczne, a może nie wszyscy lubią barszcz. Możecie podać np. z jakimś fajnym sosem czy nawet z ketchupem. Mogą być dobrym uzupełnieniem na najbliższe święta. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniepudru1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż(...)warsztatów. Nawet ja się tam znalazłam Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów, zapraszam do odwiedzenia strony producenta kostki do pieczenia Kasia - mojeciasto.pl, gdzie znajdziecie dużo kulinarnych inspiracji na Święta. Ja zamierzam wypróbować babkę migdałową ;).Fotografie: Ja, Michał Niwicz Post Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutradycjami kulinarnymi innych państw. Dlaczego, gdy my przygotowujemy postną Wigilię, to inni pieką ogromnego indyka? Dlaczego, choć świętujemy Boże Narodzenie, to robimy to zupełnie inaczej? Pamiętam swoje pierwsze Święta we Francji. Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach gościły zupełnie inne dania. Po jakimś czasie(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki KarolkiGrzyby stanowią nieodłączny element Bożonarodzeniowych przepisów. W jaki sposób możemy je wykorzystać? Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji. Zupa grzybowa Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między
codojedzeniaCiasteczka owsiano – kokosowe to moja propozycja na Walentynki. Choć nie jestem wielką zwolenniczką tego święta i raczej go nie obchodze, tak uważam, że każda okazja jest dobra, żeby zjeść coś pysznego Ciasteczka owsiano – kokosowe to taki prezent Walentynkowy ode mnie dla mnie. Tak trochę, egoistycznie, ale dlaczego z okazji Walentynek nie okazać miłości samemu sobie(...)olejem kokosowym i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie mieszając ją z pozostałymi składnikami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta, tak aby kształtem przypominały okrągłe ciastka. Pamiętaj o zachowaniu odstępu pomiędzy ciasteczkami, nie chcemy, aby nam się połączyły w jedno wielkie ciacho Ciastka piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym
365 dni dookoła kuchniBabeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak z papilotek i upiekłam je w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formie na muffiny. Można je również przygotować w specjalnych małych foremkach do babeczek. Ich wnętrze jest miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi(...)kratce - babeczki przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem Babeczki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pamiętać należy, że cukier puder pod wpływem zamknięcia może wsiąkać w wilgotne ciasto, dlatego babeczki warto dekorować dopiero przed podaniem
Smakołyki BerenikiKruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną Dziś zapraszam Was na mały, uroczy deser do kawy lub herbaty. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam
Słodkie okruszki