mąki. Podsypujemy jedynie blat przed wałkowaniem aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy czy wałka. Rozwałkować je na grubość około 4-5 mm. Wykrawać kształty foremkami. Jeśli zostanie ciasta a część ma wisieć na choince, patykiem do szaszłyka robimy dziurkę. W elementach domu także wycinamy okna, drzwi itd. Układać na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach od siebie(...)Świąteczne kolczyki (klik) Nasz domek już stoi i przypomina, że święta tuż tuż… Zachęcam i Was bo to świetna zabawa z dziećmi
Radość kipiąca uśmiechem.Przygotowanie do świąt w końcu ruszyły i u mnie. Poczyniłam mazurki. W zasadzie nic wyszukanego, żadnych fajerwerków, jednak bez tradycyjnego cukru czy białej mąki. Jak dla mnie sam fakt odrzucenia czy wymiany tych dwóch składników sprawia, że przepis jest godzien uwagi. Ponieważ w moim domu mazurek pojawia się raczej symbolicznie, bo bez mazurka nie ma święconki, to też nigdy(...)łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru
Przysmaki KarolkiTakże walentynkowe serca podane w tej formie wyrażą miłość do ukochanej osoby w uroczy sposób. Agata oczywiście przygotowała jak co roku pierniki na choinkę, które najlepiej smakują zjadane po świętach, prosto z pachnącej choinki. Łakocie w zdrowszej wersji Obie z Agatą poszukujemy zdrowszej alternatywy dla słodkości. Agata je wymyśla i przygotowuje, a ja kopiuję. Pierniki z mąką żytnią należą(...)mikrofali na jedną minutę). Jeśli nie mamy płynnego miodu, wówczas wkładamy go do ciepłego masła i dokładnie w nim rozpuszczamy, lekko studzimy. W misce umieszczamy wszystkie składniki, rękoma wyrabiamy ciasto, aż stanie się ono jednolite i lśniące. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc (jeśli nam się spieszy, etap chłodzenia pomijamy
KulinarneImpresje.pljedzeniowe skojarzenie z Bożym Narodzeniem? Dla mnie to bez zastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu(...)zagniataj aż do połączenia się składników. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być elastyczna. Gdy będzie już gotowa owiń ją folią spożywczą i wstaw na 3 h do zamrażalnika. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka, możesz podsypać więcej mąki lub rozwałkować
365 dni dookoła kuchniDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne tradycyjne ciasteczka na piwie, tym razem z masą makową Helio idealna do świątecznych wypieków
Sama słodycz i szczypta chilipojawienie się na tej stronie, przemawia również fakt, że dynia jest symbolem - delikatnie mówiąc - chęci wydania jak najmniejszej ilości gotówki, o czym wie każdy, kto choć trochę zainteresował się świętem Halloween, zamiast bezmyślnie je powielać :) Inną bardzo popularną teorię, na niektórych portalach, teorię uważam za mocno naciąganą :) Jest kilka metod jak należy łączyć ze sobą składniki w potrawach. Jedną(...)gotujemy. Gnieciemy razem ugotowane ziemniaki, dynię i mąkę w proporcjach objętości 1:1:0,5 czyli ziemniaków ma być tyle samo co dyni, a mąki 1/4 całości. Tak powstałe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną
Kryzysowa Książka Kucharskazłość babeczki nie wyrosły, krem ciut za rzadki i... rwiesz włosy z głowy, zamiast wrzucić na luz. To doskonała droga to zepsucia sobie i narzeczonemu tego święta. Co więc zrobić, gdy deser nie wyszedł tak oszałamiająco, jakbyś tego chciała? Wrzucić na luz! Nalej sobie kieliszek wina, przekop się przez szufladę ze słodyczami i dodaj coś gotowego do tych(...)bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie. Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy do muffin i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (termoobieg) na 25 minut. Upieczone odstawić do ostygnięcia. Przygotować krem - czekoladę rozpuścić w kąpieli
W poszukiwaniu inspiracjiDorada zamiast karpia w tym roku na stole wigilijnym. Zresztą jedną z potocznych nazw dorady jest: karp morski (zeekarper) Karp to jest ryba, która nieodmiennie kojarzy się ze świętami i Wigilijną potrawą. Dorada jednak to idealna alternatywa. Nie zawiera praktycznie ości i łatwiej podać ją w całości od dużo większego karpia. Bardzo łatwo ją oskrobać (ma bardzo mało delikatnych(...)zdjęciu), pozostawiając wzdłuż długości grzbietu i brzucha nienaruszony pas. Pozwoli to zachować rybę w ładnym kształcie w trakcie smażenia. Wymieszać mąkę z taka ilością wody by powstało gęste ciasto takie jak na naleśniki. Posolić ciasto do smaku. Rybę posolić i popieprzyć. W garnku rozgrzać olej. Oblać dokładnie naciętą rybę ciastem i od razu zanurzyć w gorącym oleju, a następnie ułożyć
Sztuka gotowania w/g SamiryPo poście Jak się pozbyć.... chrapania pojawiły się pytania czy znamy jakieś inne ajurwedyjskie specyfiki i sposoby radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Za wiele ich nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na świąteczne pierniczki mam od mojej Teściowej i piekę je już 4 raz, bo to 4 święta, jakie jestem z moim, wcześniej Narzeczonym, a teraz już Mężem :) Przez 3 lata robiłam zawsze lukier z cukru pudru i mleka, w tym roku wypróbowałam nowy sposób, czyli lukier z białek. Jest równie dobry, tylko trochę bardziej delikatny, niż jego(...)suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Pierniczki pieczemy około
Smakowy RajJuż od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to
UgotujmyTo.plsprężysty, puszysty, wilgotny i cudownie pachnie , a przy tym jest prosty i szybki w wykonaniu . Dla mnie odkrycie tego sezonu wiem ,że na pewno zagości u mnie na święta :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)piernika Polewa: 80 g masła 240 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem
Słodkie zapomnieniezapominalskich, na ostatnią chwilę. Z tą „ostatnią chwilą” to chodzi o coś jeszcze Nie warto opiec ich wcześniej, bo…i tak zostaną zjedzone i nie doczekają Świąt Są tak aromatyczne i smaczne, że nie da się obok nich przejść obojętnie- no chyba że zamkniesz je na przysłowiowe cztery spusty Ale tak serio, w tym roku musiałam(...)margarynę (to sposób mojej babci, która w ten sposób robiła też piernik, tyle że używała zwykłego białego cukru). Studzę wszystko, a następnie mieszam z resztą składników i dobrze wyrabiam ciasto, które potem wałkuję. I tu uwaga- 2-3 mm to max. (jak robiłam grubsze pierniczki traciły po upieczeniu kształt- wręcz wyrastały nieco). Wykrawam ciasteczka i piekę w temp
ArbuziakiSernik powstał z kilku moich ulubionych przepisów, a chcąc zamknąć w nim moje ulubione smaki jak pierników,śliwek czy pomarańczy, to musiała powstać jeden jedyny sernik
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkia jednak! Sprytnie udało mi się dodać przepis z telefonu :) przynajmniej podróż pociagiem nie będzie tak bezowocna jak zawsze :) mimo, że w planach miałam czytanie ustaw
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość