Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych krokietów z kapustą i pieczarkami. Ostatnio mam przyjemność testowania pysznych olei od firmy SEMCO . Jeden z nich użyłam właśnie do
Sama słodycz i szczypta chiliulubionym fotelu, spojrzeć przez okno lub na choinkowe lampki i zatopić zęby w przepysznym pierniczkowym ciasteczku prosto z kubka. Małym ciasteczku (bo wiadomo, że te duże to na Święta!) z gałką waniliowych lodów, otulone najpyszniejszymi aromatami ciepłego cynamonu i imbiru...i lekkim karmelowym posmakiem brązowego cukru :) Po takiej słodkiej, pierniczkowej przerwie, która pozwoli poczuć świąteczny klimat(...)jednolitą masę. 3. Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez 2 min., jeśli moc mikrofali to 800W lub 1min, jeśli moc mikrofali to 1200W - lub do momentu, gdy wierzch ciasta przestanie być kleisty. 4. Zajadaj ciepłe, oprószone cynamonowym cukrem i z gałką waniliowych lodów. Smacznego! Gingerbread mugcookie for 1 mugcookie Ingredients: 1 tablespoon of soft butter 2 tablespoons
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzyprawy i miesza przy małej prędkości, aż do połączenia składników. Następnie dodać jajka po jednym na raz, miksując powoli , po każdym dodaniu. Gotowa masę sernikową wlać do tortownicy wypełnionej ciastem. Umieścić tortownice owiniętą szczelnie w folię (dno i boki) , umieścić w większym naczyniu wypełnionym ciepłą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec prze z 1 godzinę i 20 minut . Wyłączyć piekarnik(...)wcześnie pokroiłam ,ale chciałam jak najszybciej podzielić sie z Wami smakiem tego pysznego sernika ps.szybko sie robi ,pomimo długiego opisu,a smakuje przepysznie ,będzie u mnie na święta gościł na stole
w mojej kuchniŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy wtedy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Przychodzi czas na przygotowywanie świątecznych potraw i pieczenie pierników. To zdecydowanie czynność, którą najbardziej lubię ze świątecznych przygotowań. Kolekcja moich foremek ciągle się powiększa. Jednak nadal brak w niej foremki aniołka. Jak już jakąś znajdę, to dochodzę do wniosku(...)łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli Uwaga: przyprawy możemy zastąpić gotową przyprawą do pierników. Dajemy wtedy 2 łyżeczki tej przyprawy. Sposób przygotowania ciasta: Miód, masło i cukier wkładamy do garnka. Powoli podgrzewamy do czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy
Pobite gary Barbaryczymś tak banalnym jak usmażenie wątróbki. Tu stanął na wysokości zadania, wątróbka usmażona w punkt, a mus malinowy super. Z karty przygotowanej specjalnie z okazji listopadowego święta Gęsina na świętego Marcina, spróbowaliśmy drobnej przekąski rillette, oczywiście z gęsi, z doskonałym chutney z gruszki. Prosta bardzo sympatyczna przekąska. Jako danie główne zamówiliśmy konfitowaną pierś z gęsi z puree(...)widowiskowe danie, bardzo efektownie podane. Wszystkie smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych
królestwo garówPieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu(...)Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem
Powiedz dietom nieJest. Pierwszy śnieg. Za jego sprawą aura nabrała zdecydowanie odmiennego charakteru. Powoli czuć atmosfere zbliżających się świąt (na co wskazuje nawet zmiana szaty graficznej na blogu;)). Nawiasem mówiąc, jak Wam się podoba?;) Ostatni tydzień był dla mnie bardzo wyczerpujący, co dało się także zauważyć poprzez moją nieobecność w blogosferze. Życie prywatne i zawodowe lubi płatać figle i zaskakiwać(...)własnym sercu". Składniki: 15 dag masła 1 jajko 3 łyżeczki cappucino 30 dag mąki 7,5 dag cukru pudru krem czekoladowo - orzechowy (np.taki - klik ), lub nutella Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni
My simple kitchenmacie? Usmażone na wigilijny stół są pachnące, apetyczne, jedyne w swoim rodzaju. I nie wiem z czego to wynika, może z naszego nastawienia, że podczas świąt wszystko jest wyjątkowe? A może po prostu siadając do wigilijnego stołu jesteśmy wyjątkowo głodni, bo przecież według tradycji jest to ostatni dzień postu.Kiedy byłam dzieckiem, to właśnie(...)wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół łyżeczki soli,czubata łyżeczka cukru,olej do smażenia.Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania
Codzienna kuchnia niecodziennazwiększyć dawkę :)), ale nadaje on tutaj oryginalnego smaku :). Pierniczki możesz przygotować nawet kilka tygodni przed świętami. Możesz przechowywać je w metalowej puszce Jeśli jednak przygotowujesz je zaraz przed świętami, włóż je do puszki razem z pokojonym jabłkiem, wtedy szybciej zmiękną Pierniczki możesz ozdobić tak jak lubisz: lukrem, czekoladą, czy tak jak ja niczym W przepisie podaję Wam składniki(...)dodaj sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, a na koniec pieprz, szczyptę soli i cynamon. Do miski z mąką wbij jajko, następnie dodaj mieszankę miodowo – maślaną. Wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie jednolite. Potem z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszcz. Pierniczki piecz
365 dni dookoła kuchniBardzo smaczne kruche maślane ciasteczka, przełożone prostym i szybkim w wykonaniu kremem czekoladowym. W związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi u mnie przybrały formę zajączków i jajeczek ;), ale rzecz jasna do wycięcia ciasteczek możecie użyć takich foremek na jakie macie ochotę :). Polecam :). Składniki na ciasteczka: 3 szklanki mąki krupczatki ( lub zwykłej mąki pszennej ) 250 g masła, zimnego pół szklanki(...)lodówki na całą noc. Ciasteczka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną tworzyć kruszonkę zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto. Uformować je w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie
Opowieści z piekarnikaŚwięta oraz bliżej. U nas przygotowania trwają już od jakiegoś czasu. Pierniczki też już gotowe. Od kilku lat robiłam zawsze te same pierniczki . Wiedziałam, że zawsze wyjdą bo przepis jest sprawdzony i jak dla mnie do tej pory najlepszy. Tym razem postanowiłam wypróbować coś innego. Mięciutkie pierniczki a'la alpejskie. Mogą być z nadzieniem(...)jeszcze chwilę miksować. Do masy jajecznej wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać, następnie dodać śmietanę i przestudzony miód z masłem. Wymieszać żeby składniki się połączyły. Gotowe ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto będzie dość rzadkie, ale po schłodzeniu w lodówce zgęstnieje. Schłodzone ciasto, odrywać po kawałku, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką
Agusiowe smakołykiPascha to tradycyjny deser wielkanocny, przygotowywany z twarogu, śmietany z dodatkiem masła, żółtek, cukru oraz bakalii. Tradycyjna pascha należy jednak do dość kalorycznych deserów i wiele
Kuchnia MagdaLenyPostanowiłam zmienić trochę tradycyjne pierniczki i dodałam mus z jabłek. Efekt był chyba udany, ponieważ pierniczki nie doczekały świąt, nawet nie zdążyłam ich udekorować. Smakowały nawet moim małym córeczką, a one są dosyć wybredne. Polecam. Składniki: 1 szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły(...)pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga! Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie. Smacznego
talerz przyjemnościBiszkoptowe naleśniki Święta minęły ,czas na żołądkowy odpoczynek.Pytanie - czy naleśniki to lekkie danie czy nie?. Z drugiej strony tak od razu przejść z przejadania do niedojadania to chyba również jest nie zdrowe. Dlatego postanowiłam że wolno ale systematycznie przestawię rodzinkę na pochłanianie mniejszej ilości pożywienia . Mam nadzieję że i do zdrowszej. Składniki 3 jajka 1 szklanka(...)miksować . Jeśli mąka będzie bardzo gęsta dodać trochę wody gazowanej.Ciasto naleśnikowe musi być gęste i jednolite. Krok 4 . Ubić na pianę białka i delikatnie wmieszać łyżką drewnianą w ciasto . Jeśli ciasto jest za gęste można dodać odrobinę gazowanej wody. Krok 5 . Smażyć naleśniki do uzyskania lekko brązowego koloru. Krok 6 . Ser wyłożyć do miski i dodać resztę składników ,brzoskwinie
Eli Gotowanie