potrzebuję nic więcej do klimatu świątecznego A kulę, jeśli jesteście ciekawi, pokazałam w relacji na instagramie . Wiem, że pierniczki niektórzy pieką już w listopadzie i ciasteczka leżakują do świąt (o ile dotrwają ;)). Ja zazwyczaj zajmuję się tym na początku grudnia i staram się wybierać takie, które nie będą łamały zębów, albo – w sytuacji ekstremalnej – dodaję do puszki(...)stracą. Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Szybkie, nie wymagają wykrawania foremkami. Dla miłośników owsianych ciasteczek – wersja korzenna, pierniczkowa Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek Bardzo je lubię, chociaż ciasto nie należy do najłatwiejszych w obróbce – trzeba uważać, bo mocno się kruszy. Smak za to wynagradza wszystko Pierniczki jaglane Kruche i aromatyczne, nie trzeba czekać, aż zmiękną. Mam nadzieję
Fitkotużywany do tego dania, to jedna z najstarszych form pożywienia. Znana zresztą na całym świecie. Szwedzi są w ogóle bardzo tradycyjni, czego przykładem jest jedno z najważniejszych dla nich świąt - Midsommar, czyli pogańska tradycja, która nie poddała się wpływom religii nowożytnych. Obchodzone jest w najbliższy najdłuższej nocy w roku weekend. Na przygotowanie tego dania złożyło się kilka czynników(...)smażenie odbywa się na tłuszczu, a na mojej patelni takowego nie było :) składniki: - jakieś parówki - mąka - woda - ugotowane ziemniaki - musztarda - ketchup - cebula - sałata Wykonanie: Z mąki i wody robimy ciasto naleśnikowe, z którego następnie smażymy cienkie duże placki. Ważne żeby były mocno przysmażone. Ziemniaki ugniatamy z małą ilością wody i musztardy. Cebulę i parówki przypiekamy na grillu. Do środka naleśnika
Kryzysowa Książka KucharskaObecnie jesteśmy po świętach, pewnie w niejednym domu została fura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka(...)jest potrzebne czy też nie. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Warto pomóc sobie miseczką z wodą, w której będziemy zamaczać dłonie przed nabraniem porcji "ciasta" do lepienia kulek. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron. Skomentuj
MamaOskarkaTo jeden z moich ulubionych przepisów - ciasteczka migdałowe towarzyszą nam przez cały rok, najczęściej zamawiane przez dzieci na specjalne okazje. Honorowe miejsce od lat zajmują też
babka w formieTorcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniato było pierwsze paczki,które zrobiłam. Przyznam się-troszkę poległam ale i tak były dobre-zwłaszcza ciepłe. SKŁADNIKI: 4 szklanki mąki tortowej 1/2 kg sera z
Kopystką po garachKiedy magiczny czas otacza nas i naszych najbliższych wiele pięknych chwil kieruje się ku wieczerzy Wigilijnej. To chyba nieliczny wieczór gdy na naszych stołach goszczą tradycyjne
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakupotraw, które przygotowaliśmy z Dominikiem Maskolenko oraz Mateo Brunetti. Matteo opowiadał nam o włoskich potrawach świątecznych, o znanych deserach jak chociażby panettone czy torrone bianco, które są nieodłącznym elementem Świąt we Włoszech. Podczas gotowania podzieliliśmy się na dwie grupy, jedna pod okiem Mateo przygotowywała włoskie tortellini z mięsem i parmezanem oraz torrone bianco, druga natomiast pod przewodnictwem Dominika zajęła(...)wskazówkom tatar smakował wyśmienicie! Polędwicę wołową doprawiłam solą i pieprzem, a następnie obsmażyłam z każdej strony. Zawinęliśmy ją w naleśniki z pastą pieczarkową i szpinakiem, a całość owinęliśmy ciastem francuskim. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedli przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Jak już wspomniałam, tatar smakował nieprzyzwoicie pysznie. Kolejnym daniem były tortellini z bulionem. Pierożki miały ciekawy smak
Obiad gotowyciekawy pomysł na przełamanie kuchennej nudy. Rolada wygląda przepięknie i dużym jego atutem jest szybkie i łatwe przygotowanie. Rolada szpinakowa zachwyci na pewno każdego naszego gościa, nawet tradycjonalistę świąt. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego 200 g łososia wędzonego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 duże jajka 1 łyżeczka(...)składnikami w misce. Następnie białka z 3 jajek ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Łączymy ją z masą szpinakową. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Ciasto szpinakowe odstawiamy do wystudzenia. Ostudzony smarujemy równomiernie serkiem śmietankowym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejuż ostatni przepis Wielkanocny. Kruche ciasteczka kakaowe, przyozdobione lukrem. Chce Wam życzyć Wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych mile w gronie rodzinnym i radosnego Alleluja ! oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 całe jajko(...)wraz z cukrem pudrem aby uzyskać gęsty i trwały lukier (na 1 białko, około 200 g cukru pudru i 1 łyżka soku z cytryny) 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli będzie za bardzo się lepiło to podsypujemy leciutko jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki na 30 min. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość
Gotowanie...to proste !Czyż nie wyglądają te babeczki pięknie. Oprócz tego, że są piękne to na dodatek są pyszne szczególnie w połączeniu z tym kremem truflowym. Mam nadzieję, że zrobicie takie na święta i zaskoczycie swoich domowników i gości. Do upieczenia babeczek polecam foremki do muffinek Stella . Składniki: Babeczki: 18 szt 3 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2,5 szklanki mąki(...)porcjami wsypywać mąki i miksować na najwolniejszych obrotach. Na końcu wsypać skórkę z cytryny i wlać sok. Formę do wypieku babeczek wyłożyć foremkami do muffinek Stella . Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka około 25-30 minut. Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać pokrojone trufle i czekoladę
Ala piecze i gotujenajdłużej i jak najdłużej to ciepło i optymizm zostały z nami. No przynajmniej tak do wiosny, bo potem to maj i rozkwitająca przyroda zrobią swoje Ale wracając do świąt… To dzięki tym rytuałom te zimowe dni przestały być szare, a wieczory przestały tak nieznośnie się dłużyć. Pieczemy, pichcimy, robimy ozdoby na choinkę, stroiki, wianuszki itp., chociaż artyści(...)obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią o tu – bez formy, a szablon narysowałam sobie sama. Trochę go zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja po wyrobieniu ciasta wydawała mi się za jasna i mało aromatyczna i oto co nam wyszło Czego potrzebujesz na zrobienie chatki? Oprócz czasu i chęci oczywiście miodu- najlepiej płynnego, dałam 7 łyżek cukru
ArbuziakiCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi(...)mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta
Słodkie okruszkicierpiałam na migreny weekendowe i ubzdurałam sobie, że to wina właśnie rosołu. Tak więc gdy pojawia się u nas rosół to jest wielkie święto! Prawdziwy rosół musi być przejrzysty i nie za tłusty. Najlepsze gotuje moja Mama i szwagier Irek. Ale mój też jest niczego sobie! Składniki: • 1 kurczak • 3 marchewki(...)pyrkał”. • Rosołu nie należy przykrywać, bo zrobi się mętny. • Gotować ok. godziny, po czym rosół odcedzić. • Jajka roztrzepać z mąką, aby powstało gładkie i gęste ciasto, posolić. • Zagotować ponownie rosół, ciasto wlewać powoli cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki. • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać
To co kocham