wyrzuciłam do kosza! Nie wiem jak Wy, ale Ja spalenizny nie lubię ;). Czy to mnie powstrzymało przed dalszymi eksperymentami kulinarnymi? Nie! Przez kolejne lata, co roku na święta Bożego Narodzenia piekłam cynamonowe ciasteczka, aż mi się przejadły ;). W tym roku postanowiłam wrócić do mojej świątecznej tradycji :). Wam też gorąco je polecam! Składniki na ok 50 ciasteczek(...)wanilią (można pominąć) 200 g miękkiego masła (margaryny) 2 żółtka Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Nie podsypujmy za mocno mąką, aby nie zrobiło się kruche (za suche). Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz. Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy
Słodki Pomysłjuż wspomniałam w poprzednim poście, kolejnymi nadchodzącymi świętami, oczekiwanymi przeze mnie jest Boże Narodzenie. W Galerii Krakowskiej pojawiły się już świąteczne ozdoby, zatem ani się obejrzymy i już będziemy w szaleństwie świątecznych zakupów i kuchennej krzątaniny. Chcąc zatem uprzedzić Wasze rozterki związane z przygotowywaniem ciast postanowiłam, że spróbuję zebrać kilka porad, o których warto pamiętać podczas domowych wypieków. Całość(...)sposób powstanie mini-cykl z poradami. Brzmi ambitnie, prawda? Zatem miejmy nadzieję, że skoro już o tym napisałam to uda mi się tą obietnicę spełnić jeszcze przed świętami (w razie czego - czekam na motywacyjne słowa od Was :D). Dla wielu z Was zapewne przedstawione porady nie są niczym nowym, dlatego też te porady kieruję w szczególności do osób początkujących
psgotujemyPierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć
Smakołyki Berenikizawinąć. Białka lekko ubić widelcem i posmarować górę ciasta. Posypać sezamem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i piec do momentu aż paszteciki nabiorą złotego koloru. Piec 15-20 minut. Pokroić na mniejsze kawałki i gotowe. Zrobię je na pewno na Święta Bożego Narodzenia
Kuchnia PokoleńTakie świąteczne kuleczki rybne z karpia śmiało możecie przygotować na Święta. Na moim stole znajdzie się dla nich miejsce na pewno. ok 25
Niezły MłynekNa pomysł tego sernika wpadłam kupując czekoladę truflową. Pomyślałam, że skoro na Święta ma być sernik, to może by tak tym razem spróbować nowego
Kolorowy PrzepisownikPrzepyszny, aromatyczny torcik Bożonarodzeniowy o bardzo świątecznym smaku. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami ciasta tworząc piernikowy tort
Słodka Stronaświęta Bożego Narodzenia - ułatwi Wam to szukanie odpowiednich przepisów, które w przeciągu tych kilku lat pojawiły się na stronie :) Przepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym(...)dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu do kawki. Na święta wolę jednak tradycyjny piernik :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: 4 jajka 2 kopiaste łyżki miodu 120 g cukru 150 ml oleju 300 g mąki 1 łyżeczka sody
My simple kitchensię przed świętami Bożego Narodzenia. Suszę ich plastry, aby zapach utrzymywał się jak najdłużej, dodaję ich sok do keksu, a skórkę do innych wypieków. I zjadam je, bo ja i moja mama, a także moje dzieci bardzo je lubimy. Przecież gdy pachną pomarańcze, święta są tuż, tuż... Tuż przed świętami proponuję Wam pyszny, wykwintny(...)sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. Połączyłam w tym przepisie elementy dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód: • 150 g mąki pszennej • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
W mojej kuchniGrudzień to wyjątkowy miesiąc. To czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia, czas przygotowań, czas kupowania i pakowania prezentów, wreszcie też czas wymyślania i testowania świątecznych przepisów. Przecież wypadałoby, żeby na świątecznym stole znalazły się najlepsze przysmaki. Domowe ciasta, wędliny, barszcz na zakwasie, własnoręcznie ulepione uszka i pierogi, kompot z suszu z naszego ogrodu... Uwielbiam to! Jeśli
Obiad gotowyNormal 0 21 Wkrótce święta Bożego Narodzenia, z tej okazji polecam pierogi. Twaróg przepuścić przez maszynkę, przetrzeć na misce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko, łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić
Smaki Przyprawy i KoloryWkrótce święta Bożego Narodzenia, z tej okazji polecam pierogi. Twaróg przepuścić przez maszynkę, przetrzeć na misce z łyżką dobrego masła i 4 żółtkami, wsypać cukier z wanilią do smaku. Zagnieść ciasto, biorąc 400 gr. pszennej mąki, jedno jajko, łyżeczkę masła i wody tyle, aby ciasto było ciągnące. Rozwałkować cienko, pokroić w kółka, i nałożyć
Kulinarna rozmowaAromatyczny piernik, nie wymaga leżakowania, idealny na zbliżające się święta. SKŁADNIKI 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 20 dag miodu płynnego
RAROSSAidealny pomysł na Święta? Ja myślę, że tak! Takie drożdżówki możecie zrobić nie tylko z powidłami, ale także z masą z niebieskiego lub białego maku. Uważam, że będzie to mega opcja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co lubią tradycyjne przepisy, ale nie przepadają za nudą na stole. ;) * SKŁADNIKI na 16 drożdżówek Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej
Food Square