Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele
Marta GotujeSernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona
Kulinarne PrzebojeKilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldI mamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie
Ana Mari's worldBardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję
Smakołyki BerenikiMiodownik, znany też pod nazwą stefanka albo snickers, jest ciastem, na które składają się miodowe blaty w różnej ilości (od 2 do 8), krem grysikowy lub
Smakołyki Berenikituż przed świętami, bo cóż to za święta bez ciasteczek. Ciasteczka zawsze muszą być , a przecież aromat korzenny nie musi być zarezerwowany wyłącznie dla Świąt Bożego Narodzenia. Na Wielkanoc też może być . A tym bardziej, że przepis jest prosty , tani i szybki . W ferworze prac przedświątecznych nie zajmie nam dużo czasu, a przeniesie ogrom(...)gotowych herbatników Wykonanie: 1. Zaczynamy od wymieszania w misce wszystkich suchych składników. 2. Następnie dodajemy miękkie masło w kawałkach, jajko i śmietanę. Mieszamy wszystko w misce. 3. Następnie przerzucamy ciasto na omączony blat i zagniatamy. Zagniata się w miarę wdzięcznie. Można delikatnie podsypywać mąką, ale nie za dużo. 4. Następnie formujemy z ciasta wałek, obsypujemy trochę mąką i wkładamy
Kawa z mlekiemzrobić na Święta coś więcej niż klasyczne pierniczki, to mam nadzieje, że odnajdziecie w tym wpisie swoje typy. Dla mnie pieczenie ciasteczek to swoisty świąteczny rytuał. Lubię przygotowywać je przez cały grudzień i podjadać do daktylowej gorącej czekolady. W tym roku Tadzio mocno włączył się w pieczenie ciasteczek, dzięki czemu okres oczekiwania na Boże Narodzenie stał się(...)smak wyjątkowo pasowały mi do tych ciasteczek. Melomakarona - Świąteczne ciasteczka z Grecji z miodowym syropem i orzechami włoskimi Melomakarona to ciasteczka tradycyjne przygotowywane w Grecji w okresie Bożego Narodzenia. Smakują cytrusami i cynamonem. Są bardzo słodkie i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom baklavy czy innych greckich specjałów, jak ciasto ravani . Melomakarona powstają z mąki lub semoliny
Chilli Czosnek i OliwaKolejna propozycja świąteczna, tym razem gwiazda drożdżowa, która już chodziła za mną od dłuższego czasu. Widziałam ją w wersji z dżemami, Nutellą, jednak ja postanowiłam zrobić
Mania Wypiekaniajest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima i tak w kółko. Pytanie kiedy to już się(...)promocjach :) Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem. Pieczemy
Niezły MłynekNa zdjęciu widzicie najlepszy, dojrzewający piernik staropolski... a raczej jego pozostałości :) Tylko tyle udało mi się uratować :) Przygotowania warto zacząć już w połowie listopada, później
Chocolate Muffin Blogupiekłam :) Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Wychodzi przepyszny, wilgotny, gotowy do krojenia niemal od razu po upieczeniu. Piernik z tego przepisu można przed świętami Bożego Narodzenia upiec dosłownie na ostatnią chwilę. Łączny czas przygotowania i pieczenia nie przekracza godziny :) Polecam. Składniki na formę keksową: * 3 jajka * 3/4 szklanki cukru * 250 g masła(...)przestudzoną masę z powidłami, wymieszać. Na końcu przesiać przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać wszystko mikserem. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić ciasto i piec około 40-45 minut. Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Zrób to smacznieMoje dziecko po powrocie z przedszkola przyleciało do mnie i mówi: – “Mamusiu, we wtorek mamy Mikołajki na szachach, upieczesz mi jakieś ciasto? Bo każdy
Moja DelicjaMoje dziecko po powrocie z przedszkola przyleciało do mnie i mówi: – „Mamusiu, we wtorek mamy Mikołajki na szachach, upieczesz mi jakieś ciasto? Bo każdy
Moja DelicjaJeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową. Taka babka świetnie sprawdzi się też na Święta Bożego Narodzenia. Jest dobrze wypieczona, pulchniutka, pachnie rozkosznie, roznosząc wspaniały aromat kawy i czekolady; i rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia :-). Można się zakochać w tym prostym, ucieranym(...)wypieku, uzupełnionym o pyszną śmietankową masę i posypanym tartą skórką pomarańczy. Dziś u mnie pachnie naprawdę cudownie! Babka kawowa z kremem makowym. Składniki na keksówkę 40 cm. Ciasto (składniki temperatura pokojowa): 2 szklanki cukru 4 jajka 40 dag mąki pszennej tortowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 4 łyżki Inki Klasycznej (plus woda potrzebna
Poezja Smaków - blog kulinarny