Sękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i
Z Majeczką w kuchniMAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) Dzisiaj mam dla Was przepyszny przepis na makowiec, szczerze powiedziawszy, to chyba nigdy sama w domu nie robiłam makowca, zawsze
SMYKWKUCHNIJeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta
Proste PotrawyPomarańcze. Dla osób urodzonych w latach osiemdziesiątych lub wcześniej to niemal symbol Bożego Narodzenia. Były dostępne w sklepach tylko w tym okresie, często znajdowały się w paczkach od Świętego Mikołaja, razem z mandarynkami zresztą. Pamiętam, jak męczyłam Mamę o obieranie coraz to nowych sztuk, bo pochłaniałam je szybciej, niż ona dawała radę pozbawiać je skórki. Intensywnie pomarańczowe, pachniały(...)cały rok, choć z pewnością to właśnie te zimowe mają w sobie najwięcej smaku i aromatu. Mi już zawsze będą się kojarzyły ze Świętami; nie wyobrażam sobie tego okresu bez chociażby jednego z nimi ciasta. W tym roku w grudniu jakoś nam było nie po drodze (za to szaleńczo zajadałam się mandarynkami, których nie potrafię sobie odmówić); tym bardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWegetarianka i święta. To da się pogodzić!Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie
W kuchni Karmel-itkiCo roku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy
Niezły MłynekJeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli(...)czas pieczenia pierniczków w Waszym piekarniku. Pierniczki po upieczeniu są twarde, jak to wypieki przy użyciu miodu, powinny zatem mieć czas na zmięknięcie. Upieczcie je 2-3 tygodnie przed Świętami i zamknijcie w pudełku lub słoju. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, to wstawcie do pudełka szklankę z wodą albo kilka kawałków jabłka. W wypadku jabłka, trzeba pilnować
Mieszam w GarnkuPyszny sernik z delikatnie migdałową nutą. Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez
Kraina Tysiąca Smakówcukrze oraz alkoholu (zwykle brandy) i z dodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna(...)ciasta z płatków owsianych i orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając My New Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto
Food SquarePieczone pierożki z kapustą i kiełbasą Pyszne, puchate pierożki z ciasta drożdżowego z prostym, wyrazistym w smaku nadzieniem. Tak przygotowane pierożki wspaniale smakują same lub z
Słodkie okruszki6+ 2h Średnie Przystępne Przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami. Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje
PysiaGotuje.plCo prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi
brunetkawkuchniCo prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi
brunetkawkuchniZnany pewnie wszystkim przepis na popękane czekoladowe ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną
Walijskie PichcenieNa szybie weekendowe ciasto polecam sernik na zimno z galaretką jabłkową. Na g ó rę kruszymy czekoladę, podajemy z bitą śmietaną. Czytaj więcej »
Ana Mari's world