Na wykonanie tych babeczek czaiłam się od kilku lat. Niestety zawsze brak czasu przed samymi świętami powodował, że musiałam odpuszczać. W tym roku dopięłam swojego
Świat Ciastapory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki: 250g mąki pszennej, 100g(...)wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około
Z miłości do słodkościSałatkowe ciasto Przepyszna sałatka warstwowa, która wyglądem przypomina eleganckie ciasto. Bardzo efektowna i smaczna. Idealna sałatka na przyjęcia oraz święta. Z pewnością zrobi wrażenie
Blog z ApetytemPodróżując dość długo po Niemczech, miałam przyjemność posmakować prawdziwej niemieckiej kuchni z różnych regionów tego kraju. Spędziłam tam również dwukrotnie Święta Bożego Narodzenia. Zimtsterne to popularne, tradycyjne, świąteczne ciasteczka w kształcie gwiazdeczek. Całkowicie bezglutenowe, bo nie zawierają ani grama mąki, mocno migdałowe, z dużą zawartością aromatycznego cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące(...)chrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto! Składniki na 40-50 szt. Ciasto: 400 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 cytryna 1 laska wanilii Glazura: 1 białko 150 g cukru pudru szczypta soli Cytrynę dobrze
maniapieczenia"Panowie! Macie pomysł na obdarowanie pań na tegoroczne święto Dnia Kobiet? Ja swojemu zapowiedziałam - nie chcę kwiatów - rajstop i kawy tym bardziej :) Zaproponowałam mu aby pomyślał
Słodkie PrzyjemnościCiasto jest bardzo smaczne,wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Często piekę je na święta lub na różne uroczystości rodzinne. Składniki
Bajeczna KuchniaKolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta). Masa jest wyjątkowo pyszna
Przepisy Aleksandryzwiązaną. Okres ten kojarzy mi się z zapachem pieczonych ciast i ciasteczek i aromatycznych suszonych owoców. Podczas przygotowań w mojej kuchni można usłyszeń niemilknące dźwięki świątecznych piosenek, które umilają mi gotowanie. Kruche ciasteczka z gotowanymi żółtkami to obowiązkowa pozycja podczas każdych moich Świąt Bożego Narodzenia. Przepis ten, odziedziczyłam po mojej babci i muszę przyznać, że smakują(...)Następnie dodajemy surowe żółtka, otartą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok cytrynowy , cukier wanilinowy Delecta i cukier. Wszystko ucieramy razem. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka. Ważne jest aby nie rozwałkować ciasta zbyt cienko - wtedy mogą się nam szybko spalić
Taste TherapyKeto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne , które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę
Ola la LCHFNajwiększym odkryciem z posypek Delecty są kulki zbożowe. Pięknie udekorowały moje choinki z piernikowego ciasta. Wyglądały jak kolorowe bąbeczki na moich choinkach. Ale to nie
Gotuj Sam!ozdobienie. Pewnie pokażą się tutaj po świętach..., a może uda się wrzucić wcześniej. Nie wiem. Tak jak kiedyś napisałam - staram się uzupełniać bloga również starymi przepisami, więc zdjęcia są takie, jakie są :). Dzisiaj w klimacie Bożego Narodzenia, bo makowo (właśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym składnikiem ciast na Wielkanoc). Podaję składniki na dużą porcję
Nie tylko w kuchni****** Świąteczne dekoracje już zalegają na sklepowych półkach, a w wystawowych oknach stoją choinki i migoczą kolorowe lampki. Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą
W kuchni Karmel-itkiCytrynowy piegus to ciekawa odmiana klasycznego ciasta piegus – ciasta z dodatkiem maku. Mak który wykorzystujemy w kuchni to mak … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span
My Blueberry CornerCiasto to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Przygotowując je nawet nie przypuszczałam, że będzie mi AŻ TAK smakować:) Smak taki jak w nazwie: jabłkowo-orzechowy z lekko
Smaki Na TalerzuMałymi kroczkami zbliżają się do nas święta Bożego Narodzenia... Kulinarnie to bardzo intensywny okres w naszych kuchniach, dlatego niektóre dania czy potrawy warto przygotować już wcześniej. To już najwyższy czas na przygotowanie przypraw i dodatków do ciast. Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane plasterki pomarańczy Mielona skórka pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja
Kulinarne przygody GatitySernik i pierniczki to wypieki, które najbardziej kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. A co Wy na to, żeby zrobić dwa w jednym? Efektem jest pyszny sernik z rodzaju tych ciężkich z pierniczkowym posmakiem i kawałkami pierniczków w środku - marzenie :) Ciasto jest proste w przygotowaniu ale za to na stole prezentuje się wspaniale. Sami sprawdźcie
Milion SmakówCały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka
VioletoweKucharzenieDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo
Apetyczna babeczkaBardzo lubię miód i często dodaję go do różnych potraw - mięs, deserów czy codziennej herbaty. Miód stanowi świetną alternatywę dla cukru, gdyż dodany w niedużej ilości
Smakołyki Bereniki