Moje dziecko po powrocie z przedszkola przyleciało do mnie i mówi: – „Mamusiu, we wtorek mamy Mikołajki na szachach, upieczesz mi jakieś ciasto? Bo każdy
Moja DelicjaJeżeli robicie rogaliki, warto zostawić kilka łyżek białego maku, by dodać go do kremu i uzupełnić nim np. babkę kawową. Taka babka świetnie sprawdzi się też na Święta Bożego Narodzenia. Jest dobrze wypieczona, pulchniutka, pachnie rozkosznie, roznosząc wspaniały aromat kawy i czekolady; i rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia :-). Można się zakochać w tym prostym, ucieranym(...)wypieku, uzupełnionym o pyszną śmietankową masę i posypanym tartą skórką pomarańczy. Dziś u mnie pachnie naprawdę cudownie! Babka kawowa z kremem makowym. Składniki na keksówkę 40 cm. Ciasto (składniki temperatura pokojowa): 2 szklanki cukru 4 jajka 40 dag mąki pszennej tortowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 4 łyżki Inki Klasycznej (plus woda potrzebna
Poezja Smaków - blog kulinarnyMięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania
Maślane ciasteczkoI w końcu nadszedł ten dzień - do świąt pozostało raptem 7 dni więc to ostatni dzwonek na upieczenie piernika z ciasta, które leżało w mojej
My Culinary ArtPiernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Nie wyobrażam sobie
Anioły w kuchnizwiązanych z Dniem Trzech Króli, zwanym inaczej Świętem Objawienia Pańskiego, dzień ten stanowi niejako finał okresu Bożego Narodzenia, obchodzony 6 stycznia. Nazwa szczodraki pochodzi od "szczodrego czasu" za jaki uznawano kiedyś okres Bożego Narodzenia. Ten uroczysty czas podkreślano właśnie przygotowywaniem tradycyjnych potraw. Formuje się je z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana
6nieboKażda rodzina ma własne tradycje związane z przygotowaniem i świętowaniem Bożego Narodzenia. W moim rodzinnym domu poza tymi postnymi potrawami, które stanowiły o wyjątkowości wieczerzy wigilijnej były też potrawy na kolejne dni odpoczynku. Mama zawsze gotowała bigos, na święta szczególnie bogaty, mięsny i sycący. Jako dziecko nie byłam jego amatorką, dopiero teraz rozumiem(...)się nadchodzącymi świętami i szukajmy także takich potraw, które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które
I tu będę miała takie teprzepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla. Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym Składniki
Mieszam w GarnkuŚwięta do okres szczególny w każdym domu. Dla mnie to niesamowity klimat, tworzony przez różne zapachy - choinki, suszonych grzybów, przypraw korzennych czy pieczonego ciasta
Smakołyki BerenikiWitam serdecznie Podzielę się przepisem jak zrobić uszka z grzybami do barszczu oraz na przygotowanie ciasta na uszka z grzybami . Wiem że jest dużo przepisów na
Uwaga Babcia GotujeFarsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag
Kulinarny karnet ChristopheraChałwa to przysmak mojego dzieciństwa. Nie jadło się jej na co dzień, lecz od święta i nie można było się od niej oderwać. Teraz
Kuchnia MagdaLenyBardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam
Bajeczna KuchniaW końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione
Kuchnia w czekoladzie"No to Mikołajki mamy za sobą, co oznacza, że możemy spokojnie zacząć myśleć o świętach. Z czystym sumieniem, zaczynam przeglądać kolejne przepisy świąteczne, szukając inspiracji
Słodkie Przyjemności