tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych, co tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia
Trzeci talerzSłodkie ciasteczka-ślimaczki z ciasta drożdżowego,nadziewane makiem. Wspaniałe nie tylko w okresie świąt, ale i na inne okazje. Ciasto: 250 ml mleka 120 g
Z MarcepanemMam całkiem sporo przepisów do publikacji jeszcze przed świętami, więc pewnie będzie więcej nowych wpisów na blogu Dzisiaj mój kolejny eksperyment, tym razem puszyste ciasto
FitkotUwielbiam żurawinę – czy w drinku , czy w cieście , czy podaną do mięs – bez różnicy, pochłonę każdą ilość. Tak naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi
Karo in the KitchenSernik według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych
KuchniaWeDwoje.plWłaściwie nie potrafię powiedzieć, dlaczego ma opinię takiego trudnego ciasta, bo mojego sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść
Kocham CzekoladęPrzygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty
Kuchnia w czekoladzie" Mimo ciągłego planowania, zawsze przed świętami mam problem z ogarnięciem wszystkich czynności. Zawsze na coś brakuje mi czasu i zazwyczaj jest to przepranie/umalowanie się/ inne
Słodkie PrzyjemnościMakowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super
Słodkości i nie tylkoPo raz pierwszy ten piernik* robiłam w zeszłym roku na Święta i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że dwukrotnie piekłam go w ciągu
Kraina Miodem PłynącaCiastka z maszynki to przepyszne ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do
Mechanik w kuchniU mnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i
My Culinary ArtKolejne ciasto z zeszytu mojej Mamy. Nieco zapomniane, a szkoda. Idealne do przygotowania na święta - najlepiej upiec je 3 dni przed podaniem. Ciasto wprost
Przepisy Aleksandryżyje człowiek 😌). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało 😋 choć babka na święta nadaje się doskonale - czy to na Boże Narodzenie (bo pomarańcze to taki zimowy owoc i teraz(...)białą masę wraz z cukrem. Gdy zbieleję dodajemy aromat pomarańczowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Miksujemy, a na koniec dodajemy mąkę i całość jeszcze krótko miksujemy - do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremek/foremki (moje dwie z Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem, ale keksówkę polecam w ten sposób przygotować). Pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka
Kolorowy PrzepisownikŚwięta minęły bardzo szybko. Kolejne świąteczne dni przed nami. I choć na dzień dzisiejszy odczuwam lekki „ciasto-wstręt”, lekkie ciastami przejedzenie, tak mimo tego
Made By Mom And SonMega czekoladowy piernik, przełożony śliwkowymi powidłami i oblany polewą. Rozpusta w biały dzień! Szybki piernik idealny na święta :) Ciasto jest zbite, ze względu na
CookYourselfCiasto jogurtowe z nutą piernikową to bardzo smaczne, szybkie i proste ciasto, którym możecie poczęstować swoich gości. Okazji do świętowania w niedalekim czasie będzie co nie
MamaOskarkaPiernik jest przepyszny !! Polecam upiec teraz, a potem ponownie na Święta Bożego Narodzenia. Składniki : 1 ½ kostki masła lub margaryny 1 ½ - 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 8 pełnych łyżek miodu 2 przyprawy do piernika po 30 g 1 łyżka kakao(...)dobrze wymieszać z masą Po ostygnięciu masy dodać 4 całe jajka i utrzeć Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać Na koniec dodać dwie łyżki oleju i bakalie Lejące ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną formę lub wyłożoną papierem do pieczenia Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160*C. Smakosze mogą ciasto polać polewą czekoladową
Proste Potrawy