Seromak (seromakowiec), czyli sernik z makowcem a może makowiec z sernikiem? Wprawdzie desery jadam bardzo rzadko, ale na kawałeczek dobrego sernika bez mąki i cukru w
Ola la LCHFRogaliki serowo-makowe Mięciutkie, rumiane i przepyszne drożdżowe rogaliki nadziane masą serową i makową. Doskonałe na przeróżne przyjęcia jak i na święta. Polecam!
Blog z ApetytemNigelli (kto w latach 80, wiedział kto to Nigella? czy nowojorski również jeszcze się nie narodziły. Sernik smakuje…serem Jest po prostu ciężki, zwarty, serowy, mokry. Przepis pochodzi więc z mojego niebieskiego zeszytu, gdzie kulfonami notowałam jako dziecko przepisy na ulubione potrawy, przeważnie ciasta To również pierwszy sernik, który mi przychodzi do głowy na hasło „sernik”. Jest(...)niesamowicie. Od razu przychodzą na myśl Święta i sernik w całości nigdy się Świąt nie doczekał. Chociaż moim skromnym zdaniem, jadanie sernika jedynie w Święta, to zbrodnia. Sernik to chyba taki nasz narodowy wypiek, obecny na stołach w ważnych okresach. Czy sernik przynależy bardziej do Bożego Narodzenia, czy jednak do Wielkanocy
Mieszam w Garnkupotrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość. Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże Narodzenie. Co roku staram się
Kolorowa kuchnia Elkiwszystkim pragnącym schudnąć. Powinny po niego sięgać także osoby mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości(...) Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się z charakterystycznymi zapachami i aromatami, które roznoszą się po całym domu. To zasługa przypraw, które pełnią bardzo ważną rolę podczas przygotowywania świątecznych przysmaków. Większość z nich jest na tyle uniwersalna, że bez trudu na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast
Ciastka - domowe słodkościNie piekłam już tak dawno (bo od Świąt przecież;)), że zwyczajnie mi się chciało :) a i ser patrzył się na mnie z lodówki, a nie
Kolorowy PrzepisownikBardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu(...)najlepiej przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz sprawdzić
Opowieści z piekarnikaJeżeli wcześniej nie znaleźliście czasu - a jednak nie wyobrażacie sobie świąt bez aromatu przyprawy korzennej, polecam przepis na pyszne, nadziewane pierniczki. Są mięciutkie, aromatyczne i
Świat CiastaPachnący piernikami świecznik, przypominający o zbliżających się świętach.SKŁADNIKICiasto3 szklanki mąki5 łyżek miodu płynnego3 łyżki cukru pudru2 jajka30 dag masłałyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikaLukierjedno
RAROSSAWiem,wiem mak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,ale żeby dogodzić wszystkim domownikom zrobiłam małą mieszankę i wyszła pyszna tarta.Za każdym razem kiedy pytam dzieci bądź męża jakie ciasto sobie życzą to nigdy nie mogą się dogadać.U mnie każdy lubi coś innego,więc kombinowanie się udało a FAMILIA zadowolona. Składniki na spód
Anielskie wypiekiświętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę
Posadzone i zjedzonecieście.Jakoś dotychczas jednak, zawsze skłaniałam się ku tradycyjnemu polskiemu keksowi, który obowiązkowo piekę na Boże Narodzenie. W tym roku jednak będzie odstępstwo. Zamiast keksa - niemiecki stollen. Ciasto podobno można upiec nawet 4-5 tygodni przed świętami, zawinąć w ściereczkę, aby spokojnie w chłodnym miejscu leżakowało sobie do świąt. Mój stollen upiekłam
Walijskie PichcenieIdą święta, idą prezenty, idzie Mikołaj, idą również suto zastawione stoły. Wędlinki, paszteciki, sałateczki, pierożki, kutia? Chętnie! No to jeszcze do tego parę ciast, coś na ciepło i rzecz jasna wszystko zapijemy sobie wódeczką, albo winkiem. Impreza udana, dzieci znowu były zadowolone z prezentów, a wujek z daleka jest usatysfakcjonowany śpiewaniem kolęd. Zmywanie! Zakasane rękawy, jeden talerz, drugi(...)termin ważności minął - do kosza. Dziwnie pachnie, lepi się - do kosza. Nie moi drodzy, od razu napiszę, nie jest to post o freeganach i ich obyczajach. Święta Bożego Narodzenia mają to do siebie, że trwają przez całe trzy dni. W większości polskich domów są to trzy dni spędzone przy stole. Tradycja nakazuje świętujących narodzenie Jezusa ugościć
Moja Mama GotujeJakie ciasto upiec na Święta? Strucla z makiem, piernik, pierniczki a może miodownik? W każdej rodzinie poza tradycją są przecież różne gusta więc piecze
Smaczna PyzaW sklepach już od 2 listopada ruszyło szaleństwo świąteczne. U mnie na blogu dopiero dziś przepis na cudownie pachnące i smakujące pierniczki. Ciasto powinno leżakować ok
Ana Mari's world