Święta, Święta i po Świętach. Goście pojechali już dawno, a wy zostaliście z górą nie pierwszej świeżości ciast. Kto był sprytny
Mieszam w GarnkuZnakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny
Ola la LCHFmyśl tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Trochę o włoskiej tradycji. Panforte to tradycyjny piernik, wywodzący się ze Sieny (Toskania), spożywany we Włoszech w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest to jedno z najstarszych włoskich słodyczy, którego historia sięga do czasów(...)temu świątecznemu wypiekowi. Czy został wynaleziony przez zakonnicę Sour Leta w 1200 r., która przypadkiem odkrywszy na dnie kuchennej szafki wymieszane mąkę, migdały i korzenne przyprawy przywiezione z Ziemi Świętej i natchniona przez diabelskiego kota, postanowiła przemienić je w niebiańsko (a może piekielnie?) pyszny wypiek, czy też zawdzięczamy go rozrzutnemu szlachcicowi ze Sieny, który w ramach pokuty oddał zakonnicy
Chilli Czosnek i Oliwadaje pomysł, a wy w razie czego kombinujecie. Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam. To ciasto, to coś więcej niż zwykła szarlotka. Przyprawa do piernika sprawiła, że jest ono niezwykle aromatyczne. A orzechy dodają dodatkowego smaku i chrupkości. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się(...)sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. U mnie obowiązkowo zawsze jest na święta, szczególnie Bożego Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. Nie wymaga dużego wkładu finansowego ani czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI
Zdrowie i pysznie na talerzuNie może Wam w te Święta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną
Niezły MłynekMój pierwszy piernik przygotowany w zeszłym roku tu ż przed świętami po rozkrojeniu okazała się pięknym zakalcem. Trzeba było ratować sytuację i szukać innego
Bon appetit mon amiePiernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem
ChilliJemyRuszamy z serią święteczną! Od dzisiaj do 9 grudnia codziennie pojawiać się będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe z dodatkiem czekolady mlecznej i kremówki. Trufle piernikowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikDrożdżowa gwiazda z makiem do nic innego jak makowiec, tyle że w nieco innej formie niż zwyczajowa strucla zawijana. Można ją wykonać dowolnej wielkości, choć przepis
Smakołyki BerenikiOwoce żurawiny bezsprzecznie kojarzą się z kuchnią kanadyjską. Mimo to,... Artykuł TARTA Z ŻURAWINĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEJeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3
słodki bratekKostka orzechowa, to ciasto, które łączy ze sobą idealnie smak orzechowego biszkoptu z konfiturą truskawkową Łowicz , śmietaną i cynamonem. Wierzcie mi, że na prawdę trudno nie
Passions hobbies lifeWitajcie po Świętach :) Chciałam jeszcze dziś podzielić się z Wami przepisem na jedno z ciast, które przygotowywałam w tym roku na Boże Narodzenie a mianowicie "Makową panienkę". To dość znane ciasto składające się z maku, migdałów i wiórków kokosowych (bez dodatku mąki) przełożone pyszną masą budyniową. Nie jest trudne ani czasochłonne w przygotowaniu, a wygląda i smakuje na prawdę
Simply FoodNiektóre ciasta są stałymi "gośćmi" na stole podczas co roku odbywających się świąt. Stały się częścią tradycji. Jednym z takich ciast jest tradycyjny czekoladowy murzynek
Kuchnia PaulettesPyszne ciasto miodowo-korzenne z masą jabłkową i budyniową. Idealne na Święta z filiżanką kawy w rodzinnym gronie. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3
Smakołyki AsiCake pops swoim wyglądem przypominają kolorowe lizaki, natomiast smakiem można przyrównać je do trufelek lub bajaderek zatopionych w ulubionej czekoladzie i udekorowanych czym tylko dusza zapragnie
DefinicjaSmakuJeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina
DefinicjaSmakuKolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldOstatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk
UgotujmyTo.plKeks to takie "żelazne" ciasto pieczone u mnie nie tylko z okazji świąt. Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co
Walijskie Pichcenie