Bardzo prosta, bardzo smaczna, taka zwykła, ale dobra babka jogurtowa. Polana białą czekoladą (u nas kokosową) to poezja. Pieczcie ją długo! Nikt z nas nie
CzarnawisienkaKochani, zdaję sobie sprawę, że mnóstwo osób ma słabość do słodkości i z wielu względów stara się je ograniczać. Święta to okres, gdzie silna wola poddawana
Di gotujeChoć w Danii Mikołajek się nie obchodzi (tu dzieci dostają prezenty w każdą niedzielę adwentową), to nas dzisiaj jeden odwiedził. Przyniósł kwiatki i sok jabłkowy z
Pożeraczka, czyli raz adobrzeA na blogu znowu zupa. Gdy ją przyrządzałam mój mąż stwierdził, że czuć już święta, a gdy jej spróbował to oznajmił, że w tym roku
Przysmaki KarolkiUrocze ciasteczka w formie stempelków ze świątecznymi motywami, upieczone ze zdrowej mąki gryczanej z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw i miodu. Mąka gryczana nie zawiera glutenu i
maniapieczeniaskładniki: 330 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 65 g masła 15 g smalcu 80 ml gęstej śmietany 130 g miodu 10 g przyprawy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 600 g mąki 125 g miodu 200 g cukru +10 g cukru 60 ml wody 1 jajko 50 g masła 20 g przyprawy do piernika
Domowy Smak JedzeniaKto nie lubi chałki zjeść na śniadanie? Z dżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą?A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie
MiksturownikDomowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z
Apetyczna babeczkaMałe jest piękne, tak mówi znane porzekadło. Zgadzam się z tą tezą w 100%-ach. W zawiązku z tym musiałam przygotować na świąteczny stół
kolorowotorcikowoDziś mam kolejną pyszną, świąteczną propozycję. Tym razem coś efektownego i pysznego - puszysty piernikowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym i lekko kwaskowatą galaretką porzeczkową, a
Cynamonowe szczęścieNajwyższy czas na rozpoczęcie przygotowań świąteczno-zimowych. I mimo, że do świąt pozostało jeszcze sporo czasu, to nic nie stoi nam na drodze aby korzystać z
Słodkie PrzyjemnościSłowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie zaczęto świętować dopiero w IV wieku n.e. i stało się ono najpiękniejszym ,owianym cudowną atmosferą dniem. Szczególnie wieczerza wigilijna, jedyny już chyba uroczysty posiłek w kuchni(...)owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce
Kulinarny karnet Christopheraczasem kiczowate. Nawet tłok w galeriach handlowych i mania kupowania prezentów na ostatnią chwilę w pośpiechu nie psują mi humoru. 6 grudzień to dla mnie sygnał rozpoczynających się świąt Bożego Narodzenia, najpiękniejszego czasu w roku. Z czym się kojarzy? Oczywiście przede wszystkim ze Świętym Mikołajem. Przedstawiany jest zazwyczaj jako siwobrody starzec, zawsze uśmiechnięty, zazwyczaj wysoki, z pokaźnym brzuszkiem(...)również ten poważniejszy obserwujący wiernych z kościelnych ikon i obrazów są bohaterami, którzy potrafią we współczesnym człowieku obudzić... no właśnie - człowieka. U nas aromatyczne i jeszcze cieplutkie ciasto kakaowo-bananowe! :) Ciasto kakaowo-bananowe (Na podstawie przepisu z bloga kwestia smaku) Składniki: 5 dużych dojrzałych bananów 1 kostka masła 1 szklanka jogurtu naturalnego 50 g kakao
Moja Mama Gotujeskładniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2 szt.): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki oleju
Domowy Smak Jedzenia