ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:49/482)

Drożdżowe kapuśniaczki 129

Powoli zbliżamy się do końca listopada. Dzień staje się coraz krótszy, za oknem ciągle ciemno, szaro i ponuro. Wchodzimy w niezwykły okres w roku, w którym

365 dni dookoła kuchni
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 122

świętej Łucji”), którymi Szwedzi dzielą się ze swoimi bliskimi. Bułeczki Lussekatter pieczone są od pierwszego dnia adwentu, czyli właśnie od dnia 13 grudnia i spożywane, aż do Świąt Bożego Narodzenia. Głównym składnikiem tych tradycyjnych, szwedzkich bułeczek jest najdroższa przyprawa świata, czyli szafran . Do poniższego przepisu używany jest, aż 1 g szafranu. Nie miałam tyle, więc dałam ile miałam(...)cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć

Moja Delicja
Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia) 137

Już upiekłyśmy pierwsz ą  część świątecznych ciasteczek. Wiele z nich trafi ł o do kalendarza adwentowego Emmy, reszta ciasteczek czeka na 

La grande e la piccola cuoca
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 177

Torcik idealny na święta, z ogromną ilością czekolady. Korzenny smak z nutą pomarańczy, przełożony kwaśnymi powidłami.  Tort jest mięciutki, w smaku od razu kojarzy się

Mania Gotowania
Popękane ciasteczka migdałowe (Biscotti alle mandorle) 126

Kolejny przepis na zbliżające si ę  święta ;) Ciasteczka migdałowe, miękkie w środku, z delikatnie chrupiącą cukrow ą  posypk ą  i cudownym migdałowym 

La grande e la piccola cuoca
Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) 126

Świ ę ta, święta i po świętach... mam nadziej ę , że te magiczne dni spędziliście z najbliższymi Wam osobami w spokojnej i szczęśliwej

La grande e la piccola cuoca
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 183

Co Nowy Rok nakaże, to wrzesień pokaże. Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę glisty. Gdy Nowy Rok w progi, to stary rok w nogi. Gdy w

Moja Mama Gotuje
Kandyzowana skórka pomarańczowa 143

Zbierałam się do jej zrobienia prawie od miesiąca. Wolę nie liczyć ile kilogramów pomarańczy przeznaczonych na skórkę zjadałam zanim produkcja skórki doszła wreszcie do skutku :). Po

Mania Wypiekania
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 263

Święta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia

W kuchni Karmel-itki
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 188

Ależ ten czas szybko leci! Ledwo co świętowaliśmy Boże Narodzenie i Nowy Rok, a tu już niemal koniec stycznia, a w raz z nim kolejne ważne dni. Nikt chyba bowiem nie zapomniał, że dziś mamy Dzień Babci, a jutro Dzień Dziadka...?  W tym czasie nie mogę opędzić się od myśli o moim nieżyjącym już Dziadku ze strony(...)przestudzić.  Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać przyprawy, skórkę z pomarańczy i pokruszony marcepan, zmiksować na gładką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowa gwiazda. Nie tylko na Święta 157

W pracy, poza tym, że ciągle się stresujemy, że nie zdążymy ze wszystkim na czas, panuje niesamowicie przyjemna atmosfera. Dużo się śmiejemy i wygłupiamy, droczymy ze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe supełki z makiem 105

Drodzy Czytelnicy Słodkiego Kompromisu, to mój ostatni wpis w tym roku. W aktualnie umykającym, zrumieniło się kilkanaście bułeczek, bochenków, ciabatek i bagietek. Wyrosło kilka smakowitych bab

Słodki Kompromis
Piernik na prażonej mące żytniej 128

Po raz pierwszy ten piernik* robiłam w zeszłym roku na Święta i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że dwukrotnie piekłam go w ciągu roku.W te

Kraina Miodem Płynąca
Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone 124

Zakupy w supermarkecie, na targu, w sklepie. Piątkowe popołudnie jest w tych miejscach wyjątkowo gwarne. Pośród tysięcy ludzi przewijających się w popłochu, bądź poruszających się bez

Moja Mama Gotuje
DYNIOWE PIERNICZKI 115

Must have podczas Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni 100g masła 80g miodu 100g cukru 60ml wody skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku umieszczamy masło i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Następnie dodajemy cukier i wodę. Do lekko ciepłej mieszanki dodajemy purée

słodki bratek