W iem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini
Food SquarePrzypomina trochę klasyczny metrowiec i smakiem nawiązuje do słynnych marcińskich rogali , ale jest bardziej w duchu nadchodzących wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia. Można je upiec także na każdą inną okazję, nie tylko na święta. Przyznam, że jest przy tym cieście trochę pracy, ale efekt wynagrodził wszystkie trudy. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach i moi goście byli zachwyceni! Jeśli
Smaczna PyzaHO HO HO ... No i co ja pocznę ,że świąteczne klimaty , każdego roku atakują nas zewsząd coraz wcześniej ???? Wcale mi się to nie podoba i
Malinowa Kawiarenkadrodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań jest nastawienie ciasta na dojrzewający piernik staropolski . Tak, tak, to już czas! Aby świąteczny piernik odpowiednio dojrzał, a potem, po upieczeniu, zdążył nabrać miękkości, ciasto trzeba przygotować właśnie w tym rozpoczynającym się tygodniu. Moje od dzisiaj
W mojej kuchnipewnością jest to najlepszy makowiec jaki jadłam w swoim życiu! Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana! Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy na suchej patelni to nabiorą niesamowitego aromatu a ciasto dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsze! Do tego celu idealnie nada się patelnia marki
Mango Papajapowodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :) Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką
Świat CiastaNadszedł czas Świąt Bożego Narodzenia... Z tej okazji (choć trochę już późno) składam Wam, drodzy Czytelnicy, najserdeczniejsze życzenia. Niech te Święta będą wyjątkowe, niezapomniane, spędzone w spokojnej atmosferze, w gronie najbliższych. Niech nie zabraknie radości, śmiechu, wspólnych rozmów, a to wszystko przy smakołykach ze świątecznego stołu, przy którym dla każdego powinno znaleźć się miejsce... Wesołych Świąt ! ;-) A ponadto(...)szkl. mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4-5 łyżek miodu Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - zaczynamy od dodania 4 łyżek miodu, a gdyby składniki nie połączyły się w jednolitą całość dodajemy jeszcze łyżkę. Owijamy je folią spożywczą i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę. Ja ciasto
Kolorowy PrzepisownikSkładniki na około 20 szt.:200 g mąki75 g cukru pudru1 jajko1 łyżka rumu100 g margaryny1 łyżka kakaoDodatkowo:1 białko do łączenia ciasta100 g masy marcepanowej75
Świat CiastaSkładniki: 0,5 szkl cukru 5 całych jaj 15 dkg masła- ok 0,5 kostki 0,5 szkl słodkiej śmietany 3szkl mąki 1 op cukru waniliowego
Luźna Kuchniamyślę o świętach Bożego Narodzenia, od razu na myśl przychodzą mi określone smaki... takie jak mak, migdały, marcepan, czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy
Świat Ciastaskładniki na masę makową: 500 g maku 100 g masła 2 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie: bakalie
Domowy Smak Jedzeniasobotę po Bożym Narodzeniu wybraliśmy się na wycieczkę do Kalwarii Zebrzydowskiej, by zobaczyć cudowną ruchomą stajenkę. Bardzo polecam odwiedzić to miejsce w okresie świątecznym, bo naprawdę cieszy oczy i dużych i małych osóbek. Co ma wspólnego kościół z sernikiem? No właśnie taki serniczek z kruchym kakaowym ciastem był w przykościelnej kawiarence, wraz z innymi pysznymi, domowymi ciastami. Chciałam skosztować
Smakowy RajBardzo lubię kapuśniaczki, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze, żeby przygotować je samodzielnie. Dość konkretnie zmobilizowała mnie wizyta kogoś bardzo bliskiego kogo nie widziałam
Blondynka GotujeZapraszam Was na sprawdzony przepis na kapuśniaczki. Bez tych drożdżowych bułeczek nafaszerowanych kapustą kiszoną i grzybami nie wyobrażam sobie Wigilii. Od kiedy upiekłam je, naście lat
Pieguskowa Kuchnia