PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda
Mała Cukierenkapoprzednim roku i z chęcią wracam do tego pomysłu także w tym. Przede wszystkim wprowadzam atmosferę świąteczną w swojej kuchni. Nic tak nie pobudza wyobraźni o Bożym Narodzeniu, jak smak pierniczków, marcepanu lub ciasta z nutą pomarańczy. Ten czas przeważnie rozpoczynam od słodkości na Mikołajki i tak w tym roku jako pierwsze przygotowałam świąteczne pralinki znane jako śliwki w marcepanie
Fabryka pomysłówGWIAZDKOWY Makowiec na Kruchym Cieście – Dzisiaj zapraszam na pyszny makowiec na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakalii. Makowiec jest wilgotny, trochę migdałowy, cudownie pachnie
Mała CukierenkaCzy tylko ja mam wrażenie, że wiosna w tym roku strasznie się ociąga? Nie żebym miała coś przeciwko zimie, ale dała nam się ostatnio we znaki
brunetkawkuchniTo jeden z najlepszych serników w mojej blogowej “karierze”. Chociaż właściwie nie. To jest najlepszy sernik. Naprawdę. Częściej piekę serniki bez spodu, bo jest
FitkotTo jeden z najlepszych serników w mojej blogowej „karierze”. Chociaż właściwie nie. To jest najlepszy sernik. Naprawdę. Częściej piekę serniki bez spodu, bo jest
Fitkotokoło 50 sztuk do 60 min Łatwe Tanie Przepis na uszka z farszem pieczarkowym do wigilijnego barszczu. Uszka są podstawą czerwonego barszczu, który stanowi jedną z
PysiaGotuje.plUff... Szczerze mówiąc, nie wiem już, w co ręce wkładać. I bynajmniej nie mam na myśli przygotowań do Świąt - za te ledwo się zabrałam w miniony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubię eksperymentować z warzywnymi słodkościami, bo to nie do końca oczywiste połączenia, a smak zaskakuje… Zdecydowanie na plus. Już kiedyś próbowałam pierniczków z batatem, a
FitkotPyszne ciasto składające się z 6 miodowych spodów i każde przełożone kremem budyniowo -krówkowym a na górze posypane orzechami.Co tu dużo mówić :) trzeba spróbować. SKŁADNIKI miodowe
Mała w garnku mieszaBrownie? Odkąd spróbowałam uwielbiam! :) i tylko dlatego, że staram się trzymać "dietę" nie piekę za często.A jeśli już, to małe ciasteczka - z jednej porcji nie
Kolorowy PrzepisownikSłoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze
Mała CukierenkaPrzepisy ze starego zeszytu Babci zawsze wychodzą i są uwielbiane przez wszystkich domowników. Propozycja na dziś to pyszny orzechowiec z kremową masą i miodowym ciastem. Czytaj
Czekoladowa muffinkaW grudniu wygrałam wspaniałą książkę"Wykwintne desery polskie"Przepisy zaprezentowane stworzyli m.in. Aleksandra Sowa, Paweł Małecki, Joanna Klimas-Profus, Janusz Profus i inni. Wśród cudownych przepisów
Kulinarne pyszności MolkiZosia to pyszne, kakaowe ciasto miodowe przełożone masą serową. Wykonanie jest nieco pracochłonne (kto choć raz piekł miodownik przyzna, że proces wałkowania ciasta
Rozpustne gotowaniepowciskać je w ciasto- wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut. . Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. alt="Wypieczone święta - Boże Narodzenie
Kubki smakuPleśniak to jedno z moich ulubionych ciast dzieciństwa. Kruche, słodkie i tak smakowite, że znika w kilka chwil. Łączy w sobie maślane, kruche
Rozpustne gotowaniePanpepato to włoskie korzenne ciasto pełne orzechów, podobne do piernika z mnóstwem bakalii, zbliżone do Panforte , ale mniej ciągnące, a bardziej miękkie. Jeśli
Rozpustne gotowanieSernik gotowany cieszy się u Nas w domu dużym powodzeniem, jest pyszny, łatwy do przygotowania i zawsze się udaje. W związku z tym, że ten
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNie tak dawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod
Kolorowa kuchnia ElkiPyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest
Pełny talerzMyślę,że większość z Was zna to ciasto. W internecie można znaleźć wiele jego wersji. Może jest trochę pracochłonne, ale warto się potrudzić,bo ciasto
Kolorowa kuchnia ElkiRóżne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo
To co kochamWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszny, kremowy serniczek z dodatkiem brzoskwiń, które nadają mu wspaniałego smaku i soczystości. Idealnie sprawdzi
Rozpustne gotowanieTradycyjny sernik na ciemnym spodzie z pyszną puszystą masą serową. Dobry na każdą okazję czy są to święta czy imieniny zawsze jest obecny u mnie w
Czekoladowa muffinkaCiasto , które doskonale smakuje i przyciąga swoim wyglądem. Polecam na długi weekend. SKŁADNIKI Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru
W kuchennym oknie EwySkładniki 4 szklanki mąki 3 dag drożdży + 2 łyżki cukru 3 żółtka 2 jaja 1 łyżka octu 1 kostka margaryny 2 łyżki smalcu/oleju śmietana 1/2 łyżeczki
czarrna od kuchniPrzed świętami wg mnie nie ma co robić placków z masą lepiej takie zostawić sobie na święta. Do kawy w weekend jednak coś obowiązkowego.W
Kubki smakuNajsmaczniejszy keks jaki jadłam, a próbowałam ich naprawdę sporo. Takiego keksu nie znajdziecie dziś w żadnej cukierni. Ciasto jest przepełnione bakaliami, przepięknie pachnie i naprawdę obłędnie
maniapieczeniaWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciastka czekoladowe z których zrobiłam choinki na święta . Ciastka połączyłam ze sobą lukrem i ułożyłam w kształcie choinek . Ciastka w połączeniu
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne pierniczki , są wyjątkowo delikatne i puszyste i nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia GotujeŚwiąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i bardzo
maniapieczeniaPyszna w smaku, nie za słodka, lekko kwaskowa za sprawą dżemu porzeczkowego. Polecam nie tylko od okazji, ale i od tak - do kawy :) Wbrew pozorom rolada
Kolorowy PrzepisownikKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone często służą
maniapieczeniakojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, makowcem, seromakiem. Połączenie masy makowej z ciastem drożdżowym jest jednym z moich ulubionych. Zwykle nie korzystam z gotowych mas makowych, tym jednak razem użyłam właśnie takiej masy. Okazało się, że rogaliki wyszły pyszne, nie za słodkie, a wykończenie lukrem było strzałem w dziesiątkę :) Składniki: 2 jajka 550g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki
Cakes By KejtDziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika
Rozpustne gotowanieDziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego
Kolorowy PrzepisownikTen sernik ostatnio robi furorę w moim domu i wśród znajomych. Wbrew pozorom i dość długiej liście składników bardzo łatwo się go przygotowuje. Cukrowa dekoracja dodaje
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodczas świątecznych wypieków zresztowały mi się białka i bakalie więc na ostatnią chwilę postanowiłam je wykorzystać. Tuż przed wigilijną kolacją upiekłam jeszcze keksa. Przepis zaczerpnęłam z
Monia miesza i gotujeUwielbiam ciasta z bakaliami. W zeszłym roku wypróbowałam nowy przepis na keksa a w tym roku pierwszy raz zrobiłam taką struclę z bakaliami. Przepis
Monia miesza i gotujeTen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowujemy minimum 2-3 tygodnie przed świętami, ale najlepiej smakują, kiedy ciasto leżakuje jeszcze dłużej. To już ostatni dzwonek aby przygotować ciasto na pierniczki na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia Ja swoje zrobiłam już jakiś czas temu i upiekłam ciasteczka (z połowy porcji) na mikołajki, reszta czeka do świąt Post Pierniczki
Marta GotujeDzisiaj kruche ciasteczka na Boże Narodzenie:) Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto kruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują.Składniki;2 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany ,kostka margaryny Kasi,1 cukier waniliowy troszkę proszku do pieczenia pół szklani cukru,skórka otarta
Anioły w kuchniNa naszą skromną Wigilię przygotowaliśmy w tym roku przepyszny sernik, który dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle delikatny i wilgotny. Przepis bazowy dostałam od mamy. Jeżeli przygotowałaś
Przepisy AleksandryFigi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała
Mia Cucina SofietaDziś wspomniany zaległy przepis na keks. Bardzo lubie to ciasto. Przed świętam znalazłam ten przepis na blogu domowe-wypieki.pl i postanowiłam że upiekę na święta
Monia miesza i gotujeRobiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży
Pudełko rozmaitościSkładniki na rogaliki:28 dag mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag masła 10 dag zmielonych migdałów 5 dag cukru Do posypania:15 dag cukru pudru
Świat CiastaSkładniki na około 40 szt.:225 g mąki50 g cukru75 g marcepanustarta skórka z 1/2 cytryny1 jajko125 g masłaDodatkowo:1 żółtko2 łyżki mleka100 g cukru pudrutrochę
Świat CiastaHusarenkrapfen, to tradycyjne niemieckie ciasteczka, najczęściej przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu. Składniki na ciastka (około 40 szt.): 200 g mąki(...)masła 100 g zmielonych orzechów laskowych Do posypania: cukier puder Do wypełnienia: galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody) 250 ml wrzątku Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół). Ciasto
Świat CiastaSkładniki na około 30 sztuk:200 g mąki150 g zmielonych migdałówstarta skórka z 1/2 cytryny100 g cukru2 żółtka200 g miękkiego masła150 g konfitur morelowych1 łyżka likieru
Świat Ciastaciasto doskonale wpisuje się w klimat Świąt Bożego Narodzenia, które powoli się zbliżają. Przypomina nieco piernik, nie tylko swym mocno korzennym aromatem, ale także smakiem i konsystencją, a trochę nawet i kolorem. Taki efekt uzyskujemy dzięki dużej dawce zmielonych orzechów laskowych. One właśnie nadają mu specyficznego smaku i wilgotności. Odrobina rumu uwydatnia jeszcze aromat przypraw i sprawia, że ciasto
Wiem co jemteż wiórki kokosowe, które dają sernikowi delikatny posmak kokosa. W tym roku przygotuję ten sernik na Wielkanoc, ponieważ w naszym domu serniki są obowiązkowym ciastem świątecznym, zarówno na Wielkanoc jak i na Boże Narodzenie. Sernik upiekłam teraz, aby sobie przećwiczyć sposób jego przygotowania, a przyznam się, że nie piekłam go ponad 20 lat. Piotrkowi bardzo smakował, faktem też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię