ciasta które zawsze się udają - 343 przepisów (strona:12/23)

Drożdżowy chleb ze słodem 163

Domowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin.  Drożdżowy chleb ze słodem  Czas przygotowania: 12   godzin Składniki  na 2 chleby(...)Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki pszennej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 350 ml ciepłej wody 200 g mąki żytniej typ 1050 200 g mąki orkiszowej 600 g mąki pszennej typ 720 2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy      2 łyżki miodu 3 łyżki suszonego słodu żytniego ciemnego Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Kruchy przekładaniec z żółtym serem 157

który rewelacyjnie połączył moje gigantyczne ciastka, a później kusząco rozpływał się w ustach. Taki przekładaniec idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Wystarczy puścić wodze fantazji i stworzyć własne ciacho! Moje placki mają ozdobny wzór, dzięki wałkowi od Stodola . Uwielbiam go, ponieważ taki gadżet potrafi z prostej rzeczy stworzyć coś wyjątkowego. Dzięki dobrej jakości i odpowiedniemu ciastu - wzory zawsze(...)się udają. Nawet za pierwszym razem nie miałam z tym problemu ( klik ). Ciasto: 200g mąki pszennej 70g mąki pszennej graham 100g masła 35 smalcu  3/4 łyżeczki soli 1 jajko  3 łyżki mleka (zimnego) Nadzienie: żółty ser (użyłam plastrów) Przygotować ciasto. Mąkę przesianą z solą - posiekać z zimnym masłem i smalcem. Dodać jajko, wlać mleko i szybkimi ruchami zagnieść

Di gotuje
Sernik jagodowy 313

lodówki. Do ozdoby, z braku świeżych jagód, użyłam borówki amerykańskiej, notabene… kupionej w Irlandii, a pochodzącej z Polski. RADY : - Ciasto na spód zawsze szykuję z minum ½ kg mąki (nawet z 1 kg), po podzieleniu na porcje zamrażam i zawsze mam gotowe pod ręką, nawet na ciasteczka. - Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. - Sernik wymaga cierpliwości - musi wystygnąć(...)kąpieli wodnej jeszcze nigdy mnie nie zawiodły, zawsze się udają i są równe. Warto wspomnieć o jednym dodatku, który użyłam do sernika jagodowego – woda różana. Moim zdaniem ten smak idealnie się komponuje z jagodami, oczywiście nie należy przesadzać z ilością, aby nie zdominował całości. I jeszcze na koniec jedna rada. Nie bójcie się piec serników, a Wasza cierpliwość zostanie nagrodzona

mojewypiekiinietylko
PROSTA, SZYBKA BABKA 151

Szybka, prosta, zwykła, tania babka. Nie wymaga ani dużego nakładu pracy ani nawet miksera a zawsze się udaje. Wystarczy tylko kilka składników, a gdy dodasz do niej ulubiony aromat za każdym razem wyjdzie inny jej smak :) Swoją babkę wzbogaciłam o  pyszną  domową konfiturę z borówki amerykańskiej  od  Przetwory z borówki . Babkę upiekłam w  foremce aluminiowej(...)papierem  od  Stella . Foremka ta to doskonałe rozwiązanie do pieczenia babek czy pasztetów. Wyłożona została papierem silikonowym, który zapobiega przywieraniu ciasta do foremki. Bardzo jestem zadowolona z tych właśnie  foremek .  Składniki na babkę: * 4 jajka * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka

Zrób to smacznie
JAK UPIEC DOMOWE PYSZNE PĄCZKI - PRZEPIS RODZINNY 172

wcinając paczki z konfiturą z róży własnej roboty.To były cudowne czasy, a teraz zostały już tylko wspomnienia.Dziś pragnę się podzielić choćby przepisem,który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie ,i zawsze jest w naszej rodzinie.Pączki zawsze się udają i nie są zbyt trudne do zrobienia.Pierwszy raz je robiłam mając 16 lat ,a o pieczeniu czy gotowaniu nie miałam(...)ucieramy na puch ,ot taki sobie kogel- mogel!.Dodać go do przesianej mąki i dolewamy resztę ciepłej śmietanki ,która nam została.Wlewamy alkohol,dodajemy zaczyn drożdżowy oraz stopione ,schłodzone masło.Wyrabiamy chwilę w misce ,aby się wszystko połączyło.Wykładamy ciasto na oprószony maką blat lub stolnicę i wyrabiamy dobre 20 minut ciasto lub miksujemy hakami 7 minut. Ja dla wygody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY 193

SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym 

Słodko-Słony Świat Ilony
Beza. Wszystko co najważniejsze 272

wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową) szprycą, rękawem cukierniczym z ozdobną końcówką lub np. dwoma łyżkami Prawidłowo upieczone bezy francuskie powinny pozostać jasne. Ich pieczenie to bardziej suszenie – ciasto z wierzchu jest chrupiące i delikatne, w środku powinno pozostać lekko lepkie i ciągnące. Suszymy bezy w niskiej temperaturze – około 120-130⁰C. Najlepiej wychodzą w piekarnikach z termoobiegiem. Pamiętajcie(...)kwaśnego wodorowinianu potasu (do kupienia jako „cream of tartar” – hamuje krystalizację, zwiększa objętość białek, szybciej stabilizuje pianę). Według tych wytycznych, które Wam tutaj opisałam, udawały się zawsze.   Prawie. Bo jeden jedyny raz kiedy je dokumentnie spieprzyłam trafił się, gdy bardzo chciałam je „pokolorować” barwnikiem spożywczym. Niestety, w pośpiechu jakoś nie zwróciłam uwagi na to, że skład tego barwnika był

Karo in the Kitchen
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 127

misce, tylko w sposób przemyślany układam w naczyniu, w którym będę je fotografować. Tuż przed zrobieniem zdjęcia polewam sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo(...)prób wychodzą jeszcze lepsze zdjęcia. Postprodukcja zdjęć w Lightroomie Po skończonej sesji zgrywam zdjęcia na komputer, przeglądam i wybieram 2-5 najlepszych, które obrabiam i publikuję na blogu. Moje działania różnią się w zależności od zdjęcia, ale zawsze dostosowuję balans bieli, poprawiam ekspozycję, kontrast i przejrzystość oraz wyostrzam fotografię. Potem eksportuję ją do formatu JPG, jednocześnie zmniejszając rozmiar do szerokości

Chilli Czosnek i Oliwa
Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 247

jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami(...)Winiary) 1 łyżka cukru pudru Składniki na 2 warstwę: 2 galaretki cytrynowe ( u mnie Winiary) jeżyny Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rafaello czyli kokosowy placek na krakersach po mojemu. 152

Wiórki same w sobie są słodkie, a słone krakersy jeszcze bardziej podkręcają słodycz całego ciasta. Dobrym testem na słodycz jest zjedzenie ciastka posmarowanego kremem. Ciasto śmiało można zaliczyć do tych łatwych i co zawsze się udają. A nawet jak się komuś zważy krem to też nie ma tragedii. Kieliszek alkoholu, chwila miksowania i zaraz się go doprowadzi do porządku. :) Renia

Dieta moja pasja
Cebularze 202

zdjęcia autentyczne i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Natomiast jeśli chodzi o książki kucharskie, nie zawsze wszystko udawało się tak, jak tego oczekiwałam. Jestem początkującą bloggerką, ale gotuję nie od dziś (ani wczoraj ;)), więc przejrzałam kilka przepisów i wybrałam ten, który wydał mi się najsensowniejszy. Znajdziecie go tutaj. Nie modyfikowałam go wcale, zwiększyłam jedynie ilość składników, ponieważ potrzebowałam trochę(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, rozczyn, masło rozpuszczone w reszcie mleka i roztrzepane widelcem jajka. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto łatwo się wyrabia. Jest niezwykle delikatne i elastyczne, przez co nie ma z nim najmniejszych problemów. Bardzo szybko zaczyna odchodzić od ręki, ale można pougniatać je chwilę dłużej

Ratunku obiad
Zakręcone ciasteczka 141

Kiedy mam problem zawsze udaję się do kuchni, żeby się zrelaksować, przestać się martwić, przestać myśleć... Dziś tak właśnie powstały te ciasteczka... miałam problem, w sumie nadal go mam, mam chore rybki - szczerze, nigdy nie przypuszczałam, że będę się martwić tak tymi zwierzakami, a jednak. Możecie się śmiać, przecież to 'tylko' ryby, ale taka już jestem. Mimo(...)olbrzymy - Pawie Oka, zachorowały, razem z małą rybką, której nazwy nie znam.W każdym razie, byłam tak przejęta stanem ich zdrowia, było mi tak smutno, że musiałam na chwilę zapomnieć i udałam się szybko do kuchni. Z braku większości składników powstały szybkie, ale mimo to bardzo smaczne ciasteczka, które pomogły mi przetrwać drogę do pracy. Znajomym również smakowały, więc śmiem twierdzić

Słodkie Przyjemności
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 206

smakowało wszystkim. Ale nie zawsze się udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc co dla niej. Oczywiście pomyślałam o jakiej szarlotce, bo takie ciacho ona zawsze uważa za odpowiednie dla siebie, no i oczywiście(...)dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam.  W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. A i oto przepisy:"Zawijaniec Makowy""Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Składniki:Ciasto drożdżowe:5 szklanek mąki1/3 szklanka cukru2 jajkażółtko120 g margarynyodrobina kurkumyok.60 g drożdżykubek mlekaszczypta soliDodatkowo:Masa makowa (z tego przepisu

Moje pyszne gotowanie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i z kruszonką wg Aleex 127

które zabieram do domu. W tej codziennej gonitwie czasami udaje mi się znaleźć chwilę na czytanie. Ostatnio znów sięgnęłam po „Mistrza i Małgorzatę” M. Bułhakowa. Ta książka jest dla mnie magiczna. Ma w sobie nieodparty urok i jakąś tajemnicę, którą na nowo odkrywam za każdym razem. Uwielbiam takie wielowymiarowe dzieła, które można odczytywać inaczej przy ponownej lekturze. Każda strona jest(...)niezaprzeczalny. Czytając wielkie dzieła, zawsze czuję żal, że z każdą przewracaną stroną zbliżam się do zakończenia. A gdy skończę czytać, doświadczam pewnego niedosytu, który jest dla mnie sygnałem, że do tej pozycji na pewno kiedyś wrócę. Tak jest za każdym razem, gdy kończę czytać „Mistrza i Małgorzatę”. Wiem, że wrócę do tej książki ponownie. I zawsze wracam. Koniec września

W mojej kuchni
Serniko-brownie z karmelizowanym rabarbarem 163

konfrontacji z domowymi miłośnikami takiego śniadania zawsze jestem za wolna. Częściej jednak udaje mi się zapisać na SD widok różowawych łodyg rabarbaru, one w wersji nieprzetworzonej smakują domownikom mniej, co z resztą mnie dość dziwi., gdyż jako dziecko najchętniej zajadałam surowe łodygi rabarbaru wprost z grządki. Do dziś pamiętam ten cierpki smak, który niestety gwałtownie znikał(...)topiła rabarbar w garnku robiąc dla nas kompot, mdli mnie na samą myśl o kompotach rabarbarowych. Poza wersjami pitnymi, kocham rabarbar miłością absolutną, w maju właściwie wszystkie wypieki kończą się z jego udziałem, a dziś bardzo gęste, kleiste brownie na spodzie, kremowy ser i karmelizowany rabarbar - dadzą radę w ten weekend.   Składniki na formę 37/20 Czas przygotowania

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania