wyznaczę inną ścieżkę, by pójść dalej moją drogą. Czy warto przełamywać fale, iść pod prąd i walczyć o swoje spełnienie? Odpowiedź, choć dla większości oczywista, nie zawsze łatwo udaje się znaleźć. Poszukajcie jej w lustrze - w swoim odbiciu. Czy widzicie błysk w oczach i uśmiech na twarzy? Poszukajcie w domu - wśród swoich bliskich. Czy czujecie ich wsparcie i radość(...)myśl o badaniach. Ja sama jestem jedną z Was, wciąż unikam i odkładam na później, ale teraz się przełamuję. Do różu, którego tak bardzo nie lubię i do badań, których unikam. Gdybym tego nie zrobiła, nie byłabym sobą, dałabym się porwać fali - fali zaniedbania o to co najważniejsze. Podobnie jak w życiu, tak i w kuchni, lubię przełamywać zwyczaje
KUCHARNIAzupa pomidorowa, spaghetti – zawsze i o każdej porze! Więc tego się póki co trzymamy ;) Kiedy Hania poszła do szkoły jako 6-latka, miałam wiele dylematów. Tych związanych z żywieniem również. Ale czasami okazuje się, że obawy rodziców są przedwczesne i wystarczy dać dzieciom trochę wolnej ręki, a one im mniej czują się do czegoś zmuszane, tym chętniej same próbują(...)krem albo lekkie leczo? Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja mama. Cukinia to akurat bardzo wdzięczne warzywo i mamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania
bistro mamasię oczami" i Donna o tym doskonale wie, dlatego każda strona książki jest prawdziwą ucztą. To zasługa oczywiście nietuzinkowych przepisów, ale także przepięknych zdjęć autorstwa Williama Meppema . Ogromnie podoba mi się brak jakichkolwiek gadżetów stylizacyjnych - króluje niebywała prostota formy, co daje rezultat całkowitego skupienia uwagi na potrawie - to ona jest bohaterem. Ten olśniewający efekt udaje się także uzyskać dzięki(...)umiałam znaleźć słów zachwytu nad książką, ale i zdecydować, który z przepisów sprawdzić jako pierwszy. Z drugiego dylematu wyręczył mnie mój 11,5-letni Syn otwierając książkę "na chybił-trafił" na stronie z cytrynowo-jogurtową babką. Po niespełna godzinie w domu unosił się obezwładniający zapach domowego ciasta, które na pewno podbije też Wasze serca. Jest bardzo proste w wykonaniu
KUCHARNIAJeśli chcecie zrobić coś bardzo słodkiego, a przy tym nie macie talentów do pieczenia- spróbujcie przygotować kilka takich babeczki. Macie w domu kilka dojrzałych
Proste Potrawypierogi. Niezawodne, zawsze udają się i znikają w mig. Doskonałe dla wszystkich członków rodziny, tych najmłodszych i tych najstarszych. Najlepiej zrobić je samemu, ale z podwójnej porcji i zamrozić. Kiedy robimy sami zawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox(...)pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować farsz, podduścić drobniutko pokrojoną cebulkę, ugotować ziemniaki, zmielić ser i przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto i lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem
Naturalna Kuchniaznalazłam. Wciąż go szukam... Wczoraj między kartkami, które jak mi się zadawało znam już na pamięć, znalazłam "nową" kartkę. Wyrwaną z kalendarza kartkę z 1950 roku i zapisanym na odwrocie przepisem na sałatkę. Pismo Karolki, lipiec 1950 - co wtedy robiła, jaki podała obiad? A może skorzystała z dyspozycyi KUCHARZA, który na dzień 5 lipca proponuje: Zupę Julienne z gałkami(...)moje pudełka kryją pewnie jeszcze nie jedną tajemnicę. A co kryje pudełko czekoladek? Pudełko czekoladek ma niezwykłą moc, bo kryje w sobie czystą przyjemność. W życiu nie zawsze udaje się nam ją znaleźć, ale w pudełku czekoladek jest na pewno. I to nie jedna. Wystarczy podnieść wieczko, by po nią sięgnąć. I po następną. I po kolejną
KUCHARNIANormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
IzaGotujeznajdę powód, żeby przytargać coś do domu. Kilka lat temu, będąc chorą, cieszyłam się, że jestem przykuta do łóżka, bo się szwendać po sklepach nie będę. Wtedy to właśnie objawili się spece od marketingu mówiąc: „zobacz chora sierotko, tu są sklepy internetowe, chora jesteś, należy ci się nagroda”. A żeby was szlag trafił! Piszę do was te słowa stojąc(...)jest nie tak, to wiedzcie, że niepohamowane ciągoty do kupowania rzeczy, które wcale nie służą do zbawienia ludzkości, mamy zakodowane w genach. Z naturą się nie wygra i koniec. A jak się chłopu nie podoba, to niech sam gotuje i pierze. Zagłuszając wyrzuty sumienia postanowiłam chociaż odżywiać się zdrowo, żeby zniwelować uczucie niezdrowych nawyków. Padło na bezglutenowe placuszki z truskawkami
ladykitchendoczekać, że ten czas niemiłosiernie się dłużył. Zawsze marzyłam o wydaniu książki z przepisami na ciasta więc zdecydowałam, że pierwsza będzie właśnie taka (tak, tak pierwsza bo kolejna jest już w przygotowaniu). Chciałabym, żeby znalazły się w niej przepisy dla każdego. I dla osób lubiących kulinarne eksperymenty i dla tych, którzy cenią tradycję na stole. Dlatego też zawarłam(...)żeby wybrać przepisy, które będą na każdą kieszeń, z którymi poradzi sobie nawet początkująca w pieczeniu osoba i które będą pasowały na każdą okazję. Mam nadzieję, że to mi się udało, bo starałam się, żeby wyszła jak najlepiej. Dla mnie nie są najważniejsze piękne zdjęcia ale to, żeby przepis był poprawny i żeby wypieki się udawały. Mam nadzieję
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasta i mogłoby to zepsuć jego działanie. Pozostaje zeskrobywanie resztek, co nie zawsze do końca się udaje. Kilka dni temu firma Bakero, zaproponowała mi test granitu. Nie namyślając się zupełnie, oczywiście się zgodziłam, przede wszystkim z ciekawości. Efekt widać na zdjęciu, choć fani przypieczonego ciasta mogą się burzyć. ;) Przejdę więc do właściwej części recenzji mojej nowej kuchennej skały. tak szamotu(...)się wreszcie pieczenie na nim (w co wątpię ;) ), z powodzeniem może służyć za podstawkę lub "deskę" do krojenia, bo po prostu ładnie wygląda. Podsumowując - Nie używałam prostokątnego kamienia szamotowego i granit w tym kształcie mógł wygrać przez względy praktyczne. Przy użytkowaniu sprawia on jednak dużo mniej kłopotów, nawet pomimo swojej wagi, więc nie odczuwam wyrzutów sumienia. :) Jeśli miałabym polecić, który
Kuchenna Kontrrewolucyagotującego się mleka wlać pozostałe zimne mleko z obiema mąkami. Mieszając energicznie gotować przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Odstawić z ognia do lekkiego przestudzenia. Budyń powinien być ciepły, ale nie gorący, wtedy dodać masło i mikserem całość zmiksować na gładki krem. Powinien być dość lejący, ale dający się bez większych problemów rozsmarować na cieście. Poncz do nasączenia ciasta(...)dające się zjeść bez chrupania. Upieczone ciasto przekroić na dowolną ilość placków. Każdy placek nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Udekorować marchewkami. Schłodzić w lodówce. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i zawsze się udaje. Żeby uzyskać wygląd klasycznego tortu, można przekładać placki ciasta umieszczając je w tortownicy. Ja celowo wybrałam formę luźno spływającego kremu
Codzienna kuchnia niecodziennaudaję się na zasłużony odpoczynek, odrabiam lekcje (jak to w ogóle brzmi...), i idę spać. A chwilę później jest już szósta i znowu trzeba wstawać... Na szczęście FVU okazało się bardzo interesujące, choć trochę trudne (tak to jest, jak człowieka od razu na przedostatni poziom wrzucą...), a i w Sprogskole kończymy durnowaty projekt i już w przyszłym tygodniu zabierzemy się(...)mleka. Odstawić na 15 minut.Kiedy zaczyn urośnie, dodać jajka, roztopione i przestudzone masło, resztę cukru i mleka oraz rum. Zagnieść gładkie ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki. W środek każdej wcisnąć kawałek czekolady, dokładnie zlepić. Kulki lekko spłaszczać, ułożyć na blacie oprószonym
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego czasu został on stałym punktem bożonarodzeniowego repertuaru ciast świątecznych. Zawsze się udaje, zawsze jest taki sam, a równocześnie nigdy nie jest taki sam, ponieważ za każdym razem wybór bakalii jest nieco inny. Zastanawiałam się, czemu Mama nie piekła dawniej keksa i jedyna odpowiedź, jaką znalazłam, wiąże się z utrudnioną dostępnością bakalii w czasach naszego dzieciństwa. Żeby keks był udany(...)dają małe rzeczy. Chciałabym, żeby choć wspomnienia mieli bogate. Na przykład takie dotyczące tradycji rodzinnych. Chociaż poznałam inne przepisy na keks, świąteczny będzie u mnie zawsze przygotowywany według tego starego sposobu z rozsypującej się pierwszej książki kucharskiej mojej Mamy. Polecam wszystkim! Przygotowuję: - 300 g mąki tortowej - 1 łyżkę proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 1 cukier waniliowy lub wanilinowy
I tu będę miała takie tedodaj kolejną porcję, jeżeli ciasto jest nadal za suche. Gdy zauważysz, że zaczęło łączyć się w większe grudy, zacznij je ugniatać ręką. Wyczujesz wtedy, czy dodać jeszcze trochę wody, czy nie. Ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zajmuje to niestety ok. 8-10 minut i trochę trzeba się pomęczyć. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, trzeba je nacisnąć(...)chwilę sprawdzajcie konsystencję ciasta. Panna Malwinna w swoim przepisie radzi, aby dodać oliwę pod koniec zagniatania ciasta. Ja tak zrobiłam i niestety całe ciasto mi się zatłuściło i miałam problem z wgnieceniem w nie oliwy. Musiałam dodać więcej mąki. Radzę więc dodać oliwę zaraz na początku - robię tak zawsze, gdy przygotowuję focaccię i wszystko się zawsze udaje. Aby uzyskać kieszonki
Chilli Czosnek i Oliwapieczeniem rozpoczęła się 3 lata temu. Były to głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie 5 dni. Zakwas(...)Zakwas, który wyhodowałam to ok. 2/3 szklanki. Jeśli potrzebujesz więcej możesz podwoić ilość mąki i wody. Ja celowo zrobiłam go mniej, bo praktycznie codziennie go będę " dokarmiać", wiec automatycznie wyjdzie go sporo. Mam nadzieję, że zakwas Ci się udał. Gratulacje!!! Jeśli nie - nie przejmuj się. Spróbuj od nowa. Wiem, że nie zawsze wszystko od razu się udaje. Gdybym poddała
apetytnapieczenie