ciasta które zawsze się udają - 343 przepisów (strona:15/23)

Granita z bzu. Jak zjeść zapach? 234

taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję tego najpiękniejszego aromatu, którego skrawki wyłapuję desperacko gdzieś w otchłaniach pamięci... Zapach i smak zdają się być nierozłączne, choć smak odbiera zapachowi to co najbardziej(...)jest poezja zapachu. Wśród ukochanych, zapach dzikiego bzu od zawsze jest tym, dla którego zupełnie tracę głowę.   Jest ideałem.  Żółtym pyłkiem pudruję nos za każdym razem, gdy nurkuję w pięknych baldachach i wdycham łapczywie całą jego rześkość, cytrusowość i kwiatowość.  To jeden z zapachów, który naprawdę udaje się zjeść!  Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe

KUCHARNIA
Chleb na mleku 139

jest tak, że wszystko, zawsze wychodzi. Czasem nie wychodzi. I wtedy jest dramat. Czarne chmury, i że "nic mi się w życiu nie udaje", i jeszcze "że po co ja w zasadzie to robię". Pójdzie człowiek do piekarni. Kupi takie pieczywo jak chce i załatwione. Po co się męczyć? Ważyć, mieszać, miski brudzić. Tyle, że mija jeden dzień, mija(...)wodę zastępuje dziecinny zew odkrywcy. I zaczyna się od nowa. Mierzenie, ważenie, mieszanie, czekanie, a gdy ciasto grzeje się w piekarniku, nieustanne podglądanie. Całe mieszkanie wypełnia zapach pieczonego chleba. I ten zapach składa się na kilka niby małych a wielkich przyjemności związanych z samodzielnymi wypiekami.Tym razem wszystko się udało. Powstał imponujący bochenek, który napawa mnie dumą. Chleb ten przypomina

W kuchni wieczorem
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KAPARAMI 139

chleb. Dodatkowo zbieram kilka najważniejszych informacji o zakwasie: - do zakwasu użyj mąki typ 720, a nie pełne ziarno, po prostu ona lepiej pracuje - wybierz mąkę żytnią, z której zakwas zawsze się udaje i jest mocny - zakwas przechowuj w temp. pokojowej - zakwas musi oddychać, przykryj go ściereczką lnianą - do zakwasu dodawaj tylko letnią wodą Przepis na zakwas żytni DZIEŃ(...)godziny nawet do 3-4 godzin, zależy od "mocy zakwasu". Ciasto jak podwoi swoją objętość, wyjmujemy i przekładamy do długiej keksówki.  Keksówkę wcześniej posmaruj olejem. Ciasta w blaszce nie powinno być więcej niż połowę jej wysokości. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W momencie kiedy ciasto wypełni całą blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia 215 stopni C, grzanie: dół. Czas

SMYKWKUCHNI
TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA 236

babka, która zachwyci każdego!:) Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo:) Możecie przygotować ją w Waszych ulubionych kolorach (barwniki spożywcze dostępne są w każdym większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo(...)ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko! Na świątecznym stole babka na pewno będzie się genialnie prezentować  i gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsza :D To moja ukochana babka, robię ją od lat, zawsze się udaje

Słodko-Słony Świat Ilony
Tajemnice imion i imieninowe ciasto z porzeczkami 213

więc Aśka , co zawsze wprawiało w wielką konsternację moją przyjaciółkę Asię; Aniutek to z kolei wymysł Najlepszych Sąsiadów moich Rodziców. Tato z upodobaniem nazywa mnie Andzią , często w parze z Lipą z powodów mi zupełnie nieznanych. Ania , Anulka czy Aneczka pojawiały się w różnych sytuacjach; i tylko moja wychowawczyni w liceum uparła się na Ankę , która wtedy doprowadzała mnie(...)neutralny, nawet miło mi się kojarzy z jednym z ulubionych seriali. Skoro już zdradziłam Wam wielką tajemnicę mojego imienia, z pewnością wiecie, że wczoraj miałam imieniny (bo każdy chyba choć jedną Ankę zna). I choć Duńczycy imienin nie obchodzą (znów wywołałam falę zdziwienia domagając się od C. życzeń chociażby), to przygotowałam sobie ciasto lekko udające tort.  Historia ciasta jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno - kukurydziany z płatkami owsianymi na drożdżach 143

wdzięczna, ponieważ domowy chleb jest o wiele lepszy i zdrowszy niż ten ze sklepu....Dzisiaj upiekłam chleb pszenno - kukurydziany na drożdżach. Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu chlebek, który zawsze się udaje. Chlebek pięknie wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Najlepiej smakuje świeży....jest pachnący i mięciutki. Składniki: m ą ka pszenna 5 szklanek, m ą ka kukurydziana 1 szklanka, drożdże(...)cukier i wodę. Następnie mieszamy aż drożdże się rozpuszcz ą , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Do miski przesiewamy m ą k ę  pszenn ą . Dodajemy m ą kę kukurydzian ą , płatki owsiane, sol i wyrośnięty rozczyn. Następnie dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do podwojenia

kulinarne odsłony pati
Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 180

Lubicie horrory? Ja nie bardzo. W ogóle nie lubię się bać. Jako dziecko oglądałam z Siostrą program, w którym grupka dzieciaków opowiadała sobie straszne historie. Ona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na pyszne faworki na jogurcie 165

Dziś mam dla Was przepis na pyszne faworki (chrust) na jogurcie. Chrupkie, złote, idealnie kruche faworki, które udają się zawsze. Możecie je przygotować na Tłusty Czwartek, na spotkanie ze znajomymi (chrusty cieszą się zawsze dużą popularnością) lub od tak, gdy po prostu macie ochotę na coś słodkiego i pysznego. Spróbujcie popularnych faworków w jogurtowej odsłonie. Przepis na pyszne faworki(...)smażenia Przepis Wszystkie składniki połączyć w misce najpierw drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką. Wyrabiamy ciasto aż zacznie się odklejać od rąk (ewentualnie dosypać odrobinę mąki pszennej). Odstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i wałkujemy cienki placek. Kroimy długie paski, które potem dzielimy na mniejsze. Robimy w każdym prostokącie nacięcie i przeciągamy przez nie jeden z końców ciasta

Słodkie okruszki
Jabłkowe ciasto z kaszą manną czyli wegański sernik bez sera 178

podświadomie robię serniki, nawet pseudo, znowu zrobiłam ciasto które spokojnie może udawać sernik, a jego bazą jest kasza manna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej 1 mały banan(...)waniliowy) 150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki Przygotowanie: Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż papierem do pieczenia), tj. dno i lekko brzeg

greenscarf
Surówka z marchewki, dyni i jabłka 155

słono. Moja dynia była makaronowa, czyli miąższ odzielał się po ugotowaniu jak makaron, nie mogłam więc przygotować kulek w marynacie słodko-kwaśnej, które to zawsze są hitem na różnych imprezach. Szkoda, że jest to warzywo nie do końca doceniane w kuchni, bo wartości odżywcze i właściwości lecznicze również ma imponujące. Dynia jest(...)ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Sławek dyni nie jada, nie znosi nawet jej zapachu, ale czasem dynia w mojej kuchni udaje marchewkę… Składniki: • 4 marchewki • kawałek dyni • 2 jabłka • sok z 1/2 cytryny • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Marchewki zetrzeć na średniej tarce

To co kocham
MARGARYTKOWE BUŁKI NA JOGURCIE 202

prostu pyszne. A w głównej mierze za sprawą jogurtu, który króluje w tym przepisie. Od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te bułki na Margarytkowym blogu robiłam je już kilkakrotnie, bo oprócz tego, że są pyszne, nie wymagają też dużo pracy i co ważne: zawsze się udają! Polecam gorąco przepis wszystkim amatorom pszennych wypieków :))Składniki(...)mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowy chleb, który zawsze się udaje 178

Chleb bezglutenowy, który zawsze się udaje i jest naprawdę bardzo smaczny. Po upieczeniu ma wspaniałą chrupiącą skórkę i delikatny miąższ. Po kilku dniach jest zwarty, nie kruszy się. Robiłam go już kilkakrotnie i efekt za każdym razem dokonały. Przepis podawałam na facebooku, ale prosiliście by wrzucić - zdjęcia robione tabletem więc sorki za jakość...Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: 370 g mieszanki mąk(...)szklanki wody( odlej z przygotowanych 400ml). Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj drewnianą łyżką lub łopatką. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Po wskazanym czasie ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie keksówka ok.25x10. Powierzchnie wyrównaj mokrą łyżką. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni

Kuchnia bezglutenowa
Pleśniak z babcinego zeszytu 200

specjalnie mam zawsze chęć je zmieniać czy udoskonalać, bo właściwie w dużej mierze są same w sobie doskonałe. :) Na blogu hitem jest przepis na ciasto pizzę, za co Wam bardzo dziękuję, bo liczniki odwiedzin szybują w kosmos. :) Zaś dzisiejszy przepis na pleśniaka został bardzo ciepło przyjęty w serwisie Instagram, gdzie parę dni temu ukazało się jego zdjęcie. Dostałam(...)ciasto, z prośbą o przepis. Większość z Was pomyliła go z sernikiem królewskim. :)  Dla tego ciasta to spory "awans" i jednocześnie wielki komplement dla samego przepisu, bo oznacza to, że pleśniak wygląda i wychodzi "po królewsku."  Na Wasze prośby przepis umieszczam zatem na blogu. :) Zanim przejdziemy do przepisu dodam jeszcze, że ciasto swą mało zachęcającą nazwę zawdzięcza warstwie

Garniec Magalie
Terapeutyczne brownies z różą 201

róży w cukrze waniliowy cukier puder do posypania ciasta Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Prostokątną formę do ciasta (jakieś 25 na 40 cm) natłuszczamy masłem i osypujemy kakao. Połamaną w kostki czekoladę rozpuszczamy z masłem- najlepiej w kąpieli wodnej, ale mi się nigdy nie chce i balansuję na niewielkim ogniu- udaje się. Czekoladę zostawiamy do przestudzenia. W oddzielnym naczyniu mikserem(...)czekoladę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na wcześniej przygotowaną formę. Równomiernie rozkładamy owoce róży na cieście, lekko dociskając je, żeby zanurzyły się w masie. Pieczemy 18-20 minut, aż ciasto jest ścięte z góry, ale wciąż wilgotne. Kiedy ciasto lekko ostygnie, okrawamy brzegi i wyrzucamy ciasto do góry nogami na blat. Chojnie posypujemy je waniliowym cukrem pudrem i koimy w kwadraty

les mirabelles
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 161

się później odtworzyć. Nie zawsze się udaje, ale wciąż się uczę. Pojawiło się też pudełko z pięknym wieczkiem (dziękuję M.). Tam chowam Wasze liściki, zdjęcia, nadesłane przepisy i koperty ze zwrotnym adresem. Cudownie, że wciąż tak wiele z Was pisze na papierze i wspaniale, że te listy trafiają też do mnie! Biblioteczka wzbogaciła się o ciekawe tytuły. W półce(...)przetworami, których wciąż nie otwieram, bo chcę zachować je na dłużej. Egzotyczne składniki,  uzależniające czekolady i aromatyczne kawy, które popijam podziwiając Wasze hafty. To wszystko prezenty. Nadesłane najczęściej bez okazji. Po prostu. Z serca. Szczęście i oszałamiające chwile radości, gdy otwieram koperty, w których odkrywam coś o czym skrycie marzyłam. Niezwykła blogowa intuicja i telepatia, której magii już

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania