ciasta które zawsze się udają - 343 przepisów (strona:17/23)

Biszkopt na tort 186

przepisem tylko i wyłącznie na biszkopt. Jak dla mnie ten konkretny przepis jest idealny. Prosty do wykonania i zawsze mam pewność, że się uda. Ostatnio nawet udaje się bardziej niż zwykle i wyrasta bardziej niż się tego spodziewam. Jeśli dla Was ciasto będzie za wysokie wystarczy następnym razem dać jedno jajko mniej. Biszkopt składniki 6 jaj 0,5 szklanki mąki(...)następnie wylewamy ciasto na tortownice. Tortownice smarujemy masłem tylko po dnie, nie smarujemy boków. Biszkopt pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzamy, wyjmujemy z tortownicy i już całkiem zimny przecinamy na 3 warstwy.  Zanim przystąpimy do przecinania biszkoptu polecam odwrócić go do góry "nogami", tak by spód biszkoptu stanowił teraz naszą górę, która jest ładna

Przysmaki Karolki
Waniliowy jabłecznik z budyniem. 192

waniliowy jabłecznik z budyniem. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest pyszny! Ciasto jest kruchutkie, jabłka kwaskowe,a wszystkie smaki łączy kremowy budyń. Jest spektakularne i zawsze się udaje. Polecam! Składniki na waniliowy jabłecznik z budyniem 3 szklanki mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki tortowej 250g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki(...)nożem. Gdy ciasto ma już zwartą konsystencję szybko wyrabiamy dłońmi, następnie dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do zamrażarki, a drugą wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy budyń. Pół litra mleka zagotowujemy, a w reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.   Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki

Rozpustne gotowanie
Cytrynowa Babka Piaskowa Patki 161

Uwielbiam piec babki a zwłaszcza te które zawsze się udają :) Ta babka właśnie do takich należy :) Zapraszam i Smacznego :) Cytrynowa Babka Piaskowa Patki    Składniki: 200 g Masła /Margaryny 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy  4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki  Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej(...)lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie do Miski z Ubitym masłem dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły.  • Do zmiksowanego ciasta dodajemy lekko ubite białko .Całość mieszamy łyżką.  • Formę (jeśli nie jest silikonowa ) smarujemy pędzelkiem lekko namoczonym w oleju a następnie wylewamy równo ciasto.  • Do rozgrzanego

Gotowanie Patki
Batoniki energetyczne 202

coś, co zastąpi jej, sklepowe łakocie i da zdrową porcję energii. Tak powstały energetyczne batoniki musli. Są to batoniki, które nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, ani jakichkolwiek umiejętności kulinarnych, a co najważniejsze są pyszne i zawsze się udają :) Z poniższego przepisu wyszło mi 16 dużych batonów . ~ Energetyczne batoniki musli ~  Składniki: 300g płatków (u mnie owsiane) 150g suszonej(...)momentu zagotowania (uwaga masa mocno się pieni). Dokładnie łączymy wszystkie suche składniki z mokrymi. Następnie przekładamy wszystko do formy (35x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy, szczególnie przy brzegach. Pieczemy w 180*C przez około 18-20 minut.Po tym czasie wyjmujemy formę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na batoniki. Smacznego :)  Pakunek dla siostry

Kuchenny Skrawek Nieba
Ciasto kokosowe bez pieczenia. 128

przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz,  a dwa że lubię ciasta bez pieczenia. Daję ten komfort, że zawsze się udają i nie ma ryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem: 0,5 l mleka 4 łyżki kaszy manny(...)Ilość cukru, jak zawsze powtarzam to indywidualna sprawa. Tu nie trzeba go zbyt dużo, mleko słodkie, wiórki też,  a więc niewielka ilość wystarczy. Gdy krem gotowy, dodajemy resztę wiórek, odkładając dwie łyżki do posypania wierzchu. Oraz namoczoną w mleku żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego,  że nie ma ryzyka iż ciasto szybko popłynie. Tortownicę

Dieta moja pasja
Delicja siostry Anastazji 578

skomplikowane w wykonaniu , ale są niezwykle pyszne,  śliczne i zawsze się udają . Jeśli jeszcze nikt z Was nie próbował tego ciasta to bardzo zachęcam :)Wymiary blaszki :Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 40 min. + 30 min Składniki:Wcześniej należy zrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia.Ciasto kakaowe: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania:Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę

Słodkości i nie tylko
Świąteczne cudeńka 166

wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko energicznie zagnieść. W połowie można oczyścić mąką rękę z ciasta, żeby się nie kleiło. Ciasto powinno być gładkie i brązowe. Rozwałkować połowę na grubość ok. 0,5cm i wycinać zgrabnę pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Pierniczki piec przez ok.9 minut (trzeba uważać, żeby się za mocno(...)mięciutkie, ale bardzo szybko zastygają. Z początku pierniczki nadają się do jedzenia wyłącznie przy wsparciu herbaty, bo inaczej można sobie na nich połamać zęby, ale po ok. tygodniu nabierają wilgoci i są przepyszne. U mnie w domu leżały sobie cierpliwie zwykle ok. trzech tygodni, w ukryciu (choć i tak udawało mi się je za każdym razem znaleźć). Lukier 1 białko

Przepysznik - BLW i nie tylko
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 169

bardzo rzadko się udaje. Nie zgadzam się! Robiłam tyle razy i zawsze się udaje, wystarczy zachować żelazne proporcje i nie próbować udoskonalać. Jedno co jest w tym przypadku nieprzewidywalne to kształt. Za każdym razem są inne, raz mają większą dziurkę w środku innym razem mniejszą, ale zawsze tak samo pysznie smakują. Kiedyś już publikowałam ze świeżymi owocami---->  KLIK(...)łyżeczki oleju. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wstawiamy blachę z pustymi foremkami. Nagrzewamy tak około 10 min,  ostrożnie wyjmujemy pędzelkiem smarujemy ścianki foremek olejem  który się nagrzał i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35 - 40 min , aż się wierzch ładnie zarumieni. Wiśnie ( mogą być z kompotu) zalewamy połową wody, dodajemy pokrojoną  pomarańczę

Dieta moja pasja
BABKA "KARMELCIA " Z BRZOSWINIAMI 138

poszukujemy nowych smaków,nowych przepisów...owszem są ciasta,do których wracamy,ale najczęściej w święta jest coś nowego.Tym razem zrobiłam próbną babkę s Anastazji z najnowszej książki.Muszę przyznać,że wyszła smaczna i babka pojawi się na świątecznym stole.Podam Wam przepis z książki.Jednak ta świąteczna ulegnie małym zmianom....jak zawsze zmniejszę ilość cukru a zwiększę ilość likieru i dodam(...)ubitą pianę z białek. Brzoskwinie pokroić w kostkę.Ciasto wylać do formy na babkę,wierzch równomiernie przykryć brzoskwiniami i piec ok 50-60 min w 180 st C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem. Po raz kolejny przekonałam się,że przepisy s Anastazji są niezawodne i zawsze się udają.Naprawdę szczerze polecam tą babkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Mleczne bułeczki z makiem 189

moja babcia, gdy do niej przyjeżdżałam na weekend. A przepis na te mleczne bułki z makiem, czy też maślane bułki jest banalnie prosty i szybki, a bułki te zawsze się udają.Polecam też przepis na bułeczki drożdżowe z rodzynkami , są równie pyszne jak te mleczne. Podam Wam jak przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem czy mieliście okazję zjeść tego typu(...)zaczyn ruszy i zacznie się pienić. Rozpuszczamy w rondelku masło i studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę. Mąkę łączymy z solą. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy zaczyn, mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkopt, który zawsze się udaje 82

Moje życie jako blogerki kulinarnej nie jest pasmem samych sukcesów w gotowaniu i pieczeniu. Nieraz zdarza mi się ugotować coś, co niby jest zjadliwe, ale nie

Posadzone i zjedzone
Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mle 160

Jeśli zapełniliście już słoiki młodymi pędami sosny teraz przyszła kolej na mniszek lekarski! Jego prawidłowa nazwa to mniszek pospolity   Taraxacum officinale Web . Nie mylcie go

IzaGotuje
Pieczarkowy krem, taki w sam raz ;) 147

zaglądaniem tu na stronę, którą chciałabym prowadzić zdecydowanie regularniej i częściej. Bardzo doskwiera mi, że stało się w moim życiu aktualne narzekanie na brak czasu i zmęczenie. Do głowy ciągle przebijają się słowa "jestem taka, jestem taka zmęczona, bolą mnie ręce, boli mnie cała głowa". A tu ciągle okazuje się, że kiedy wszystko wydaje się skończone, nagle szczerzy zęby jakaś(...)także wtedy, kiedy ponoszę klęskę. Przecież nie zawsze wszystko się udaje, czasem próbować muszę kilka razy. Czasem muszę zrezygnować. Pomysł był do bani. I wiecie, co jest w tym najlepsze? Zawsze można zacząć od nowa. Dzięki podobnym działaniom powstała kremowa zupa pieczarkowa, jaką chcę się dzisiaj z Wami podzielić.  Pieczarkowa może

I tu będę miała takie te
Torcik migdałowo pistacjowy 347

mlekiem, obrócić i natychmiast wyjąć) i układamy na folii tak, aby stykały się dłuższym bokiem (ciasto będzie szersze). Układamy wzdłuż 6 namoczonych herbatników, na które wykładamy część masy i równo ją rozsmarowujemy. Aby struktura ciasta była stabilna kolejną warstwę rozpoczynamy od połówki herbatnika (kończymy druga połówką). Ponownie kładziemy masę. Kolejną warstwę zaczynamy od całego herbatnika. I tak do wyczerpania herbatników(...)dać zmielone orzechy (włoskie lub laskowe), czy też kokos (również zmielony), a smak zaostrzyć odrobiną alkoholu. Nie bez powodu ciasta bez pieczenia cieszą się zawsze dużą popularnością. Raczej proste w przygotowaniu, nikogo nie zaskoczą zakalcem i ogólnie – zawsze się udają. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Torcik migdałowo pistacjowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Klasyczny chleb żytni 114

prostych chleb żytni. I bardzo smaczny do tego :) A co ciekawe robi się go szybciej niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki, ale w stosunku do przeciętnego(...)wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych, których nie lubię najbardziej, czyli będzie się bardzo bardzo lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po 10 minutach wyrabiania odstawiamy pod przykryciem na 40 minut. W tym czasie ciasto ładnie wyrośnie. Potem mokrymi dłońmi (żeby ciasto się mniej lepiło) przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania