ciasta które zawsze się udają - 343 przepisów (strona:9/23)

Kawowa babka z polewą czekoladową 131

Uwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby

Pink Envelope
Tort makowo - orzechowy 170

czyli mój ulubiony tort makowo - orzechowy. To jeden z najstarszych moich przepisów. Zawsze się udaje i zawsze wszystkim smakuje. Jest przy tym dość prosty do przyrządzenia, choć może zabawa z parzeniem i mieleniem maku dla niektórych jest przerażająca. Zapewniam jednak, że warto się pobawić.ciasto:30 dkg. maku3 łyżki kaszy manny20 dkg. cukru8 jajek1 łyżka tartej bułki1 łyżeczka proszku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 163

najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać  składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej z lodówki margarynę / masło, mleko, jajka.) Mąkę zawsze przesiewać przez sito – nie tylko w celu odsiania ewentualnych zanieczyszczeń, przede wszystkim  dzięki(...)mąką. Ciasta ucierane (tzw. piaskowe, pieczone z proszkiem do pieczenia) mieszać delikatnie drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.  Mogłoby się wydawać, że bardzo mocno zmiksowane ciasto będzie bardziej puszyste, niestety  częściej robi się wtedy zakalec. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że ubijając z ciasta pianę wprowadzamy w nie dużo powietrza, następnie ciasto nadyma się jeszcze bardziej

głodny alergik
Sałatka z wędzonym twarogiem 170

można otrzymać za naklejki w Lidlu. Mam wszystkie książki, które ukazały się do tej pory i coś czuję, że na tej w tym roku się nie skończy. Książka ma na okładce naklejkę "Słona" i długo zastanawiałam się co to znaczy... no więc mam wielką nadzieję, że jeszcze przed świętami pojawi się "Słodka" :)  Do sałatki nie miałam wszystkich składników(...)dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;)  Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona papryka 100 g ziaren słonecznika 3 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka) 50 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz  Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym

bistro mama
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 208

naleśniki, które ZAWSZE SIĘ UDAJĄ! A mój super tajny ;) sposób na WEGAŃSKIE NALEŚNIKI to: - 2 miarki mąki  - 1 miarka mleka roślinnego (u mnie najczęściej sojowe) - 1 miarka wody - I tyle :)  Wymieszać porządnie na gładkie, lejące się ciasto - jak to ciasto naleśnikowe - i smażyć na średnim ogniu na 2 patelniach równocześnie, żeby móc jak najszybciej dobrać się do nich(...)rusza tak, że aż gorąco się robi, autentycznie :) I tak jak kiedyś mieliśmy tradycję - naleśniki na niedzielne śniadanie, tak teraz jemy je najczęściej 2 razy w tygodniu - a pomyśleć, że bałam się, że nie da się ich zrobić bez jajek... Po co te jajka tam w ogóle są?? Moja dzisiejsza   WARIACJA NALEŚNIKOWA to ciasto Z MLEKIEM CZEKOLADOWYM

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Piwne rożki z żurawinowym dżemem 161

Kolejny przepis, który jest efektem przeglądu kulinarnej biblioteczki. Pamiętacie książeczki "Przepisy Czytelników" Poradnika Domowego? Moja mama ma całą kolekcję i zawsze powtarza, że to są najlepsze przepisy. Rzeczywiście - potrawy z tych przepisów zawsze się udają. Zainteresował mnie przepis na piwne rożki - ciasto bez cukru, za to z piwem, do tego słodki dżem... Postanowiłam spróbować i mogę polecić z czystym sumieniem(...)temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut (aż leciutko się zrumienią). Po wyjęciu, kiedy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.  Kilka porad: 1. Zamiast dżemu dobrze może się sprawdzić marmolada, bo jest gęsta i nie będzie wypływać w czasie pieczenia. Jeśli używacie dżemu - polecam żurawinowy (Ikea) albo jakiś inny, który ma dużo owoców, a niewiele galaretki.  2. Ważne jest

Kulinarne Inspiracje
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 381

nachodzi mnie wielka ochota na sernik. W sumie to wszyscy jesteśmy wielkimi sernikożercami. Dzisiejszy to troszkę udoskonalony przepis na sernik, który piekę od wielu , wielu lat i który zawsze super się udaje. Tym razem wprowadziłam jeszcze troszkę zmian, m.in.jajka dodawałam w całości , nie ubijałam osobno białek bo to powoduje, że sernik mocno wyrasta i później niestety opada , pominęłam proszek(...)ważna rzecz, przerobiłam go na wersję w tortownicy, po pierwsze dlatego żeby był mniejszy a po drugie i to bardziej istotne, ostatnimi czasy brakuje u nas amatorów kromek, których niestety w cieście jest sporo, a tak każdy kawałek jest z kromką i wówczas co dziwne - nagle nikomu to nie przeszkadza... :-)Tak więc od teraz większość ciast będę robić w tortownicy

Smaczne Zdrowe
Babka marmurkowa 163

Babka, którą większość z Was z pewnością zna, a przynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)ekstrakt waniliowy, wymieszać. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części - do jednej dodać lekko przestudzoną czekoladę i wymieszać. Formę o wymiarach 29 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Do formy wykładać na zmianę jasne

Domowa cukiernia Ewy
Paluchy razowe 132

blaszce. Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mąkę razową żytnią, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki  Młynomag  zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam.   Zachęcam do zapoznania się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułki kwiatuszki z makiem 141

Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Krupczatkę pszenną, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki  Młynomag  zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam.   Zachęcam do zapoznania się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piernik 135

Święta tuż tuż w związku z tym zapachniało mi piernikiem,którego bardzo lubię. Ciasto to choć niby zwyczajne ma w sobie wiele aromatu i delikatności. Chcę Wam zaproponować tradycyjny podstawowy przepis na  piernik prosto z zeszytu mojej mamy. Stopień trudności- prosty, zawsze się udaje Skala smaku- 10/10, smaczny jest posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową jak kto woli

Kubki smaku
Gugelhupf babka ucierana 117

babka z Niemiec i Austrii. Gugelhupf to ucierana babka pieczona w formie z kominem. Bardzo łatwa w wykonaniu, zawsze się udaje. Wilgotna w smaku, długo utrzymuje świeżość. Idealna na święta, do herbatki czy do kawy. Polecam również babkę krówkę  , która jest prosta do zrobienia i smaczna. Składniki 5 jajek (rozm M) 160 g masła 350 g mąki pszennej(...)puszystą masę. Masło roztopić i wystudzić, a następnie dodać do żółtek i ucierać. Dodać rum, mleko, skórkę z cytryny i utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta i ucierać.  Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.  Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną

O kuchni z uczuciem
Proste i szybkie naleśniki na słodko 126

mnie zasady, że pierwszy naleśnik się nie udaje. Raczej bywa odwrotnie. Najlepiej smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu(...)soli 1i1/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody Łyżka cukru waniliowego** 1/3 szklanki oleju Wykonanie : Mleko, wodę, jajka, sól i cukier umieścić w dużej misce - dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie porcjami dodawać mąkę cały czas miksując. Ja czasem mam pomocnika, który wsypuje mąkę do miski, co bardzo ułatwia przygotowanie cista. Na koniec wlać olej, krótko zmiksować. Kiedy mamy

apetytnapieczenie
Ciasto Marchewkowa Bajka 215

Polewą polewam ciasto. Wierzch dekoruję kolorowymi perełkami.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki  Młynomag  zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam.   Zachęcam do zapoznania się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą 138

Czekoladą polewam pączki. Wierzch oprószam kakaową posypką.   Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Tortową pszenną typ 450, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki  Młynomag  zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam.   Zachęcam do zapoznania się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Salceson 163

polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Luksusową pszenną typ 550, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam. Zachęcam do zapoznania się z ofertą

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania