ciasta które zawsze się udają - 343 przepisów (strona:6/23)

pyszne ciasto jogurtowe z czereśniami - bez miksera 172

przepisy na wypieki z prostych składników, łatwe i szybkie w wykonaniu, a przy tym -  niezawodne. Jednym z nich jest ciasto jogurtowe z owocami, które przygotowuję bez użycia miksera. Zachęcam do spróbowania. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie, miękkie i wilgotne - takie, jak lubię najbardziej. Dzisiaj - w wersji z czereśniami. Zapraszam :-) składniki: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie

babka w formie
Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania 135

Zainspirowałam się pomysłem Ewy Wachowicz.  Zmieniłam proporcje, użyłam jabłek, cukru cynamonowego i przygotowałam kruszonkę (uwielbiam). Drożdżówka jest rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste. Jabłka możecie zastąpić dowolnymi owocami.   (Forma o średnicy około 22 cm)  Ciasto:   2 i 1/4 szklanki mąki

Di gotuje
Ciasto Zebra 159

Ciasto Zebra to popularna, szybka i bardzo łatwa babka, które zawsze się udaje. Jest ona bardzo pyszna i  świetnie nadaje się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.  Składniki potrzebne na wykonanie zebry są podstawowymi produktami, które znajdują się w każdym domu, dzięki czemu w każdej chwili jak tylko najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań(...)oleju 1 szklanka oranżady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, mąkę, oranżadę, proszek do pieczenia, całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej trzy łyżki mąki, wymieszać dokładnie obie porcje ciasta. Foremkę na ciasto lub tortownicę wysmarować masłem. Na środek formy wylewać

Mama Gotuje
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 205

Klasyczne ciasto drożdżowe z serowo-budyniową warstwą. Ciasto drożdżowe zrobiłam według wcześniej już zamieszczonego przepisu. Jest to mój sprawdzony przepis, który zawsze się udaję. Tym razem postanowiłam zamienić owocowe nadzienie na coś nowegoJ Wyszło naprawdę smaczne. Jeśli lubicie drożdżówki z serem i budyniem to polecam!!   Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym     Składniki: Ciasto: 450 g mąki

Mania Gotowania
Drożdżowe serduszka z dżemem 154

ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje. Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne, ale za to smak rekompensował wszystko. Gwarantuje, że obdarowana osoba będzie zadowolona(...)cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.   Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części, każda po około

Czerwona Porzeczka
Sernik złota rosa (sernik z rosą) 131

jeszcze tydzień i znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli chodzi o smak(...)budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka Olejek waniliowy lub cytrynowy Wykonanie: Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. CIASTO: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 małe jajko 10 dag margaryny, roztopić 1 czubata łyżka smalcu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto

psgotujemy
Kurczak w estragonie 166

naszych preferencji. Robiłam to danie wielokrotnie używając śmietany o zawartości tłuszczu począwszy od 12%, a skończywszy na śmietance do ciast z 30 % w zależności, którą akurat miałam w lodówce. Zawsze się udawało, choć smak będzie się nieco różnił, bo tłuszcz jest jego nośnikiem.  Jeśli wolimy, aby było bardziej lekko użyjmy śmietany 12-18%. Jeśli bardziej smacznie

Simple Dish
Cytrynowe babeczki z galaretką 239

niestety nigdy nie wyszedł nawet w połowie tak dobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie.Składniki(...)galaretkę, mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie kremu

Ciastkozercy
Ciasto drożdżowe 137

Ciasto drożdżowe uwielbiam choć uczciwie przyznam, że nie zawsze mi się udaje. Kiedy jeszcze żyła moja  Babcia, która była  piekarzem, jedliśmy je co tydzień. Ona miała rękę do drożdży. Obecnie robimy je znacznie rzadziej, tym bardziej cieszy, gdy się uda, tak  jak to. Polecam. Składniki na ciasto: 800 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier

Gosia gotuje
Piernik bez miodu 142

Chcę Wam pokazać ciasto, które najczęściej robię. Wilgotne, aromatyczne i co najważniejsze szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce. Pychotka Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju

Cukiernia Pychotki
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 232

prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Ps. Znów dużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił takie ładne

Cynamonowe szczęście
Dwukolorowe ciasto z kremem i owocami 197

gruszkami i malinami. Tym razem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed pieczeniem kakao i upiec dwukolorowy biszkopt, który urozmaicony kremem i mieszanką owoców jest bardzo pyszny. Biszkopt wychodzi delikatny i puszysty, nie potrzeba go nasączać, zawsze się udaje, tego ciasta nie da się sknocić! Ciasto biszkoptowe można przekroić na pół, między jasny i ciemny blat włożyć śmietankową masę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczny tort urodzinowy 208

świętować. No dobra, niech już będzie...Nie miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan to nieoczywista, ale bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ŚWIĄTECZNY KEKS 172

Keks to takie "żelazne" ciasto pieczone u mnie nie tylko z okazji świąt.  Ma wiele zalet: jest nietrudne, zawsze się udaje i co najważniejsze im starszy - tym lepszy.  Nie jest to więc ciasto, które trzeba piec na ostatnią chwilę, wręcz przeciwnie, najlepszy jest po 2-3 dniach :)  Mam 2 niezawodne przepisy na keks. Różnią się od siebie

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z jabłkami 147

Lubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)tego szklanka ciepłego kakao i nie potrzeba nic więcej. Gdy zostaną jakieś to lądują w śniadaniówce do szkoły lub jako przekąska do wózka na spacer. Nie wiem kiedy robią się twarde, bo przetrwały najwyżej dzień. Idealne dla dzieci, idealne w podróż i nawet dorosłym smakują po pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania