ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:27/576)

Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 179

Lekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)czas mieszając. Gdy budyń będzie gęsty to rondelek zdjąć z ognia. Przykryć folią (należy położyć ją na budyń), aby nie powstał kożuch. Ostudzić.  Następnie zabrać się za przygotowanie ciasta drożdżowego. Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie wsypać sól, wbić jajko, dodać masło oraz mleko. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie

Ugotować
Test Makowca Lubartowskiego + film 90

własne ciasto na świeta lub nie macie na to czasu to dobrze trafiliscie. W dzisiejszym odcinku dzięki współpracy z ” Cukiernią Siej „przetestujĘ Makowiec Lubartowski, który z pewnością może zastapić wielkanocne, własnorecznie wykonane ciasto.     Makowiec to tradycyjny przysmak świąteczny, który kusi smakiem maku, orzechów, skórki pomarańczowej i rodzynek. Smaki te otoczone są cienką warstwą ciasta drożdżowego. Makowiec(...)jego smaku i unikatowość kryje sie w cienkim cieście w które owijane jest przepyszne nadzienie. Masa składa się z niebieskiego maku, miodu, rodzynek i bakalii. Mak pochodzi z upraw na terenie Lubelszczyzny, zaś miód – prosto z lubelskich pasiek. Makowiec podaje się w formie strucli z przypieczoną i lśniącą skórką z ciasta drożdżowego polaną lukrem i udekorowaną skórką pomarańczową

Smakowite Dania
Mazurek „Pyszotka” 126

Polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach wielkanocnych. Dziś ich wygląd zubożał, ale jeszcze w XIX wieku mazurki przybierały formę obrazów, scen podobnych do rzymskich mozaik. Dziś już nie są tak bogato zdobione, ale równie pyszne, jak wtedy, a może jeszcze lepsze 🙂 Mazurki dziś przygotowywane są głównie na spodzie z kruchego ciasta, ale kiedyś wykorzystywano do tego ciasto drożdżowe, opłatki

SprawdzonaKuchnia.pl
Pyzy na parze. 170

zarówno na słodko (np. ze śmietaną, masłem i cukrem) jak i na wytrawnie (np. z sosem grzybowym). Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki praktycznie takie jak na podstawowe ciasto drożdżowe. Jeśli chcemy, możemy je również nadziać jagodami, czekoladą czy marcepanem. Polecam! Poniżej przedstawiam Wam przepis na ryżowe pyzy na parze. *** RYŻOWE PYZY NA PARZE Składniki ciasta drożdżowego (A): 1 łyżeczka(...)cukru pudru 75 ml mleka Przygotowanie: Obie mąki przesiewam i mieszam ze sobą dodając stopniowo cukier.  Dolewam mleka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Następnie łączę ciasta drożdżowe (A) i ryżowe (B) i mieszam aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (u mnie na całą noc). Następnego dnia rano dzielę ciasto formując bułeczki

Poranek na słodko
Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 200

drożdżówek nie jest trudne wbrew pozorom, ale jest bardzo rozciągnięte w czasie. Należy zacząć je przygotowywać dzień wcześniej, gdyż ciasto przed rozwałkowaniem musi spędzić noc w lodówce. Składniki na ciasto drożdżowe Brioche: 9 g drożdży instant (1 łyżka + 1 łyżeczka) 60 ml ciepłej wody 65 g cukru 1 i 3/4 łyżeczki soli 500 g mąki 5 jaj 350 g masła(...)obroty, a gdy się wymiesza z ciastem wrzucić ostatnie jajo. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10-15 minut) lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego (trochę krócej ok. 8-10 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (ja odstawiam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką). Wyjąć

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z marcepanem, gruszką i jabłkiem. 167

Gruszki z marcepanem, to dlaczego nie ciasto drożdżowe z tym smacznym dodatkiem. Postanowiłam dziś spróbować  tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta!   SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na  dużych oczkach masę marcepanową, gruszki

Kuchnia Beaty
Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem 198

coś, co w moim domu wszyscy lubią i dlatego też musiałam dołączyć do "Wypiekanie na śniadanie" . Drożdżówka wyszła pyszna, ładnie wyrosła a ja dodatkowo wzbogaciłam ją cynamonem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 szkl mleka 0,5 szkl cukru palmowego  szczypta soli 25 świeżych drożdży 250 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa ok 350 g mąki pszennej 2 jajka(...)reszty masła dodać cynamon i wymieszać. Mąki przesiać do misy miksera. Dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i miksować około 10-12 minut na wolnych obrotach końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto z wierzchu lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć na około 50-60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, chwilę przerobić

Ala piecze i gotuje
Domowa pizza na grubym drożdżowym cieście 287

również tradycyjna pizze na tradycyjnym grubym cieście i nie myślcie sobie że to to samo co podwójne ciasto jak w pizza hut czy tele pizzy bo jest to prawdziwe drożdżowe ciasto do pizzy. Zazwyczaj wolę pizze na cienkim cieście ale za namową męża postanowiłam odgrzebać gdzieś zapisany przepis na ciasto drożdżowe do pizzy z domu rodzinnego i zrobić taką(...)się kiedyś po domach robiło. Do tego własny sos czosnkowy i pomidorowy :) Ciasto drożdżowe do pizzy 500 g mąki pszennej 2 całe jajka 40 g drożdży 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju koncentrat pomidorowy lub ketchup oregano, bazylia (opcjonalnie) Jak zwykle robimy zaczyn, W połowie szklanki mleka rozpuszczamy pokruszone drożdże dodajemy pół łyżeczki cukru i łyżkę mąki

Piekielna Kuchnia Pati
Rogale Świętomarcińskie 1947

smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna.  Ciasto drożdżowe :  300 g masła mocno chłodzimy w lodówce. Pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzewamy.  Przygotowujemy zaczyn: w misce roztrzepujemy drożdże(...)miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (trwa to ok. 30 – 45 minut). Zmrożone masło ścieramy na tarce na dużych oczkach i odstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe ubijamy pięścią (aby je odgazować), zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt.  Zimne masło wykładamy na ⅔ prostokąta, pozostawiamy 1 cm marginesu. Ciasto składamy do środka na 3, zaczynając od „pustej

Bon Appetit Małgorzaty
Jak pachnie wolny poniedziałek? 196

chyba połączenie obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę(...)odpowiednim nastroju. Może dodam do niej szczyptę cynamonu...? Żeby poczuć delikatną nutę Świąt... Po pracowitym przedpołudniu w końcu mogę usiąść i opowiedzieć Wam bardziej szczegółowo o drożdżówkach, które przygotowałam. Ciasto drożdżowe, szczególnie w listopadzie, smakuje cudownie. Ciepłym domem, spokojem, relaksem. Nie można mu się oprzeć, szczególnie, gdy uzupełniają je wyraźne nuty kardamonu i cynamonu. Przepis na te supełki znalazłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto orzechowo-jabłkowe 109

soli, żółtka, śmietanę i rozmieszane drożdże. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście wymieszać obrane i starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta, piec w 180*C przez 35-40 minut - do zrumienienia. Ciasto ostudzić, wyjąć, a tę samą blachę przygotować(...)grudki. Pozostawić do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z łyżeczką cukru pudru, a potem dodawać po łyżce budyniu (również w temp.pokojowej).  4. Przełożyć ciasto: 1 biszkopt orzechowy - połowa kremu budyniowego - ciasto drożdżowe z jabłkami - reszta kremu - biszkopt orzechowy. Na wierzch przygotować dowolną polewę, posypać mielonymi orzechami. Smacznego!!!  Źródło: 100 nowych ciast, przepisy siostry Anastazji

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe z rodzynkami 208

Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Czas wykonania: 2 h 40 min Ilość porcji: 16 kawałków (forma 9 x 33 cm) Składniki: 30 g drożdży 250 ml mleka 100 g cukru 500 g mąki 2 jajka 100 g rodzynek(...)składniki na ciasto 5. Wyrobić ciasto 6. Dodać rodzynki 7. Przełożyć ciasto do podłużnej formy Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto drożdzowe z rodzynkami Artykuł Ciasto drożdżowe z rodzynkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Mała drożdżówka z rabarbarem i gruszką 183

Upiekłam małą, ale przepyszną drożdżówkę z rabarbarem, gruszką i kruszonką. Ot tak, po prostu. Domowe drożdżowe ciasto jest najlepsze pod słońcem! Czasami człowieka najdzie na zrobienie ciasta nawet po nocy. Któregoś wieczoru tak mnie dopadło, że nie wytrzymałam i poszłam do kuchni zagniatać drożdżowe ciasto . Na szczęście drożdże mam w domu prawie zawsze a do wykorzystania była odrobina rabarbaru. Niestety(...)ciepły, ciasto rosło jak na drożdżach i nie zarwałam całej nocy. A rano, do porannej kawy, mogliśmy zjeść sobie po kawałku świeżutkiej, pachnącej drożdżówki . Ja wiem, że dla niektórych drożdżowe ciasto wydaje się wyższą szkołą jazdy kulinarnej, ale wierzcie mi, że naprawdę nie trzeba wiele umiejętności żeby je zrobić. Podstawą jest żeby składniki miały zbliżoną, najlepiej tzw. pokojową, temperaturę - lekko

Smaczna Pyza
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką 240

Szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”).  Porcelana ze sklepu(...)proszę dodać 1 łyżkę wody lub rumu). Kruszonka:4. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka.  5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około

Mała Cukierenka
Odrywana drożdżówka z sosem budyniowym 221

mnie nie ma nic lepszego od świeżego domowego ciasta drożdżowego. Mogą to być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego.   Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500  250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru(...)jajka 50 g drożdży świeżych sól morska szczypta Sos budyniowy 750 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól

Ala piecze i gotuje