ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:22/576)

Ciasto drożdżowe 101

ciasto drożdżowe będzie puszyste decydują drożdże. Najlepsze są świeże, nie tylko z nazwy. Ciasto drożdżowe można przygotować na dwa sposoby. Jeśli używamy drożdży świeżych rozcieramy je z cukrem, mlekiem i częścią mąki. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia, a gdy podwoi swoją objętość mieszamy go z pozostałymi składnikami. Ten sposób pozwala na uzyskanie bardziej pulchnego ciasta. Można też od razu(...)powstanie zakalec. O tym, jak smaczne będzie ciasto decyduje przede wszystkim tłuszcz i żółtka jaja. Im ich więcej, tym gorzej ciasto rośnie, ale jest smaczniejsze w smaku. Podstawowe ciasto drożdżowe: 500 g mąki 50-60 g drożdży świeżych lub 7-8 g suchych 150-300 ml mleka 2 jajka lub 3 żółtka 50-200 g masła 50-150 g cukru

Kucharzyca
Muffiny drożdżowe z malinami, borówkami i kruszonką 101

samo ciasto nadaje się również pod inne owoce lub jeśli ktoś lubi może zrobić muffiny z samą kruszonką lub z samymi owocami, a bez kruszonki. Można powiedzieć technika dowolna :) Ciasto drożdżowe: 35 dag mąki 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 1 niepełna szklanka mleka ½ łyżeczki soli 1 jajko 80 dag masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego ¾ szklanki mąki Dodatkowo: Około ½ kg malin i borówek (ewentualnie same maliny lub borówki) Margaryna do wysmarowania foremek Cukier puder do posypania Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól razem wsypujemy do głębokiej misy i robimy w nich dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło, mleko, olej i wbijamy jajko. Drożdże mieszamy

Smakowy Raj
Rozczyn drożdżowy - przepis (na maślance) 165

Kiedy byłam mała zastanawiałam się jakim cudem mojej Babci wyrasta taaaaaaaaaaaaakie duże ciasto drożdżowe. Pamiętam swój debiut...niestety mocno nieudany. Miałam wtedy 10 lat i chciałam z siostrą zrobić niespodziankę Mamie z okazji urodzin. Teraz już wiem, że podstawą udanego ciasta drożdżowego są świeże drożdże (zawsze patrzcie na datę na opakowaniu) oraz odpowiednio przygotowany rozczyn :)  To zdecydowanie dużo bardziej(...)miejscu pod ściereczką na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Jeżeli urosną jest to znak, że są świeże i można je połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Pamiętajcie! Ciasto drożdżowe lubi być długo i intensywnie wyrabiane oraz leżakować w ciepłym miejscu, aby móc swobodnie urosnąć.  Udanych wypieków

ChilliJemy
Ślimaczki dyniowe z cynamonem 332

Ślimaczki dyniowe z cynamonem to pyszne bułeczki zawijane z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Przygotowałam je z mojego ulubionego ostatnio ciasta drożdżowego z dodatkiem purée z dyni hokkaido, której miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor.Ślimaczki przed upieczeniem zostały ułożone blisko siebie w tortownicy, dzięki temu po upieczeniu tworzą jedną całość. Nie przeszkadza to w ich porcjowaniu, wystarczy delikatnie odrywać

Smakołyki Bereniki
Buchty 130

Wikipedia: "Buchty – słodki wyrób piekarniczy: bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub z dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu , piekarniku lub prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta(...)wyszły tak wspaniałe, że dziś znów je piekłam! Koniecznie upieczcie swoje buchty. ;) Wykorzystałam w części przepis na buchty od Asi, dodając do swojego kremowy twarożek śmietankowy; z tym dodatkiem ciasto drożdżowe pozostaje wilgotne i mięciutkie jeszcze przez 2 dni. Składniki: 400 g mąki typ 550 (luksusowa) lub krupczatki + do podsypywania 1 jajko 1 żółtko 30 g świeżych drożdży

Kuchnia Prezydentowej
Rożki bananowe 549

nadzieniem, w którym główną rolę odgrywają banany. Z racji, że lubię wszystko, co bananowe, z przyjemnością wykorzystałam je jako najważniejszy składnik. To jeden z tych prostych przepisów (o ile ciasto drożdżowe nie stanowi dla Was problemu), które można wykorzystać, gdy chcemy urozmaicić np. śniadanie lub potrzebujemy przygotować słodką przekąskę do pracy czy do szkoły. Z podanych proporcji uformowałam 20 rożków(...)radzę Wam nie zmniejszać tej ilości, o ile lubicie banany tak samo, jak ja :) Rożki bananowe Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 150ml wody (lub mleka) 3 łyżki cukru 2 łyżki roztopionego masła 10g drożdży świeżych szczypta soli nadzienie bananowe 2 średniej wielkości banany 30g masła 30g domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka cynamonu 1-2 kostki gorzkiej czekolady białko

Smakołyki Bereniki
Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą 136

Jaki jest sekret udanego ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą. Składniki(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy resztą skórki pomarańczowej. Wstawiamy do piekarnika nagranego na 180 stopni i pieczemy 30 minut (do suchego patyczka). Zdrowe ciasto drożdżowe z pomarańczową nutą podajemy na deser. Zdrowe drożdżowe zachowuje świeżość przez kolejne dni. Porcję takiego ciasta drożdżowego można posmarować miodem lub ulubionym dżemem. Bieżnik, na którym podałam zdrowe drożdżowe

My Chcemy Jeść
Drożdżowy bukiet z serem i gruszką 143

Takie ciasto drożdżowe może być idealnym prezentem np. na nadchodzący Dzień Kobiet. Panowie ciasta drożdżowe są bardzo łatwe, ładnie się prezentuje, a co najważniejsze świetnie smakują.  Tutaj znajdziecie podstawowy przepis na ciasto drożdżowe. Jest sprawdzony wielokrotnie :) Składniki nadzienie: 300 g białego sera  1 duża gruszka 1 cukier wanilinowy 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 żółtko Wszystkie produkty

Niezły Młynek
Jagodzianki - najlepsze słodkie bułki! 142

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, słodkich i mocno nadzianych jagodzianek. Uwierzcie mi na słowo - poniższe bułki są pyszne! Wiem, że przygotowanie drożdżowego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak smak jagodzianek wszystko wynagrodzi. Polecam poniższy przepis :) Składniki na 16 jagodzianek: słodkie bułki 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (340 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 1 opakowanie suszonych drożdży(...)małe jajka szczypta soli nadzienie  300 g jagód 3 łyżki zwykłego cukru 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej do dekoracji cukier puder Na samym początku zabrać się za przygotowanie drożdżowego ciasta. W małym rondelku rozpuścić masło, a następnie wlać do tego mleko. Całość lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę i suszone drożdże, które należy wymieszać

Ugotować
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 162

lubię domową pizzę. Jest (prawie) tak dobra jak z pizzerii, a co najważniejsze, jej przygotowanie sprawia mi dużo radości. Od prawie dwóch lat robię ją na moim ulubionym cieście na drożdżowym zaczynie, które dodatkowo rośnie przez noc w lodówce, dzięki czemu ma lepszy smak. Ciasto choć czasochłonne, robi się praktycznie samo, a wychodzi z niego taka pizza jaką lubię - cienka(...)mojego ulubionego ciasta na pizzę. Odtąd będę Was odsyłać do tego wpisu przy kolejnych przepisach. Zapraszam więc na przepis krok po kroku na domowe ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie. Ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie Oryginalny przepis pochodzi z książki "Rustic Italian Food" Marca Vetri . Ja wypatrzyłam go prawie 2 lata temu na blogu Bei . Od tamtej pory robiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Makowiec świąteczny 129

przepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży(...)przekręcić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Orzechy i migdały rozdrobnić, białka ubić na pianę, masło roztopić.Wszystkie składniki dodać do maku ( pianę z białek na końcu), całość wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części, rozwałkować i na każdej części rozsmarować 1/4 części masy makowej. Zwinąć jak roladę, owinąć pergaminem. Piec ok 40 min w temp

Z Marcepanem
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 128

drożdżówką. Mój poranny wypiek to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepyszne, domowe pachnące bułeczki drożdżowe z kawałkami owoców i słodką lekko migdałową kruszonką.   Mój bazowy przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj: Ciasto drożdżowe babci Zosi  . Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie tak samo.  Kiedy ciasto wyrośnie(...)stopni około 25-35 min, aż się zarumienią. Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła 1 niepełna szklanka mąki kilka kropel aromatu migdałowego 1/2 szklanki cukru Składniki na ciasto drożdżowe: 6 szklanek mąki pszennej pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu) 10 dag drożdży 5 jajek w temperaturze pokojowej niepełna szklanka cukru aromat cytrynowy  cukier wanilinowy

Rusty Fork
Jaglane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką 198

rabarbarem i posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze bardziej podnosi walory smakowe drożdżówek. 800 g rabarbaru 1 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka cynamonu CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli KRUSZONKA : 1 szklanki(...)smarować roztrzepanym białkiem i nałożyć dużo kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Smacznego :)   Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z warzywami , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kasza jaglana , kruszonka , rabarbar

https:KKuchniaMniam
Makowiec zwijany 1162

godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: ·          3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania ·          180 ml letniego(...)nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu   Zwinąć (jak roladę), a końce

Proste Potrawy
Ślimaczki makowe drożdżowe 58

Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym ! Przepis jest bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Elastyczne ciasto idealnie nadaje się na tego typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego , wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty makowy smak(...)Kiedy ciasto zacznie łączyć się można zacząć powoli dolewać rozpuszczone masło , wyrabiać ciasto przez 4-5 minut na średnich obrotach lub do chwili, kiedy zacznie odchodzić od ręki lub od ścianek miski. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyłożyć ciasto na blat lekko podsypany

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania