ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:24/576)

Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 157

mnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 165

Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które

greenscarf
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 164

czekając z niecierpliwością, aż będzie można wyjąć z niego upieczone specjalnie dla nich ciasto. Tak trudno jest im oprzeć się pokusie otworzenia drzwiczek, żeby zobaczyć czy już jest gotowe. Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, można z niego przygotować mnóstwo pysznych dań, tych wytrawnych i tych słodkich. I wcale nie należy się go bać - niektórzy uważają, że jest wymagające(...)miłością i poświecić trochę czasu. Trzeba pamiętać, że lubi ono ciepło i, żeby dobrze rosło musi mieć odpowiednia temperaturę. Unikajmy więc przeciągów czy otwartych okien w pobliżu. Drożdżowe ciasto powinno być puchate i delikatne, wymaga więc odpowiedniego napowietrzenia, czyli wyrabiania. Kiedyś robiono to ręcznie, dziś oczywiście pomagają nam roboty. Czas jest też bardzo ważnym elementem jego powstawania, pozwólmy mu spokojnie

Kulinarne przygody Gatity
Pizza, najlepsze przepisy 394

Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)często moje wariacje na temat pizzy, gdyż moja pizza ma często wygląd inny niż tradycyjna pizza np. rollsy, paluchy, mini itp. ale wszystkie są pyszne i na drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto z serem i malinami 83

Czas czytania: 2 min Ucierane ciasto z serem i malinami? Tak, tak jest to przepis dwa w jednym, czyli połączenie sernika z ciastem ucieranym i dodatkowo pyszną chrupiącą kruszonką taką, jak na ciastach drożdżowych. Przygotowując dzisiejsze ciasto, koniecznie musicie pamiętać o temperaturze składników potrzebnych do jego przygotowania. Dlatego mając w planach upieczenie ciasta ucieranego z serem i malinami pamiętajcie

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem 207

Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Dawno go nie było na blogu. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Tak więc pomimo upału postanowiłam włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki(...)przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Proporcje na 8 bułeczek Czas przygotowania: 3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe w truskawkami 188

piecze po nocach ten je takie śniadania. To ciasto to około 50 truskawek, każda otulona została ciastem drożdżowym, niby nic, ale to zupełnie inny wymiar drożdżówy, jest ciężka, wilgotna i wprost prosi się o zabranie na piknik. Składniki na dużą tortownicę (26 cm): 500 g mąki pszennej (można użyć w części innej mąki, ale nie więcej niż(...)truskawek można pominąć mleko w proszku, ale wtedy zamiast wody użyć 300 ml mleka roślinnego, do ciast polecam sojowe; śmiało można też uzyć świeżych drożdży Przygotowanie: Standardowo jak każde ciasto drożdżowe w przypadku użycia świeżych drożdży, czyli rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiam na 20 minut, po czym zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

greenscarf
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 161

mojprzepisna.pl | Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Najprostsze ciasto drożdżowe z owocami. Prościej się chyba nie da :). Puszyste, miękkie, wilgotne i lekko maślane, u nas w wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej(...)drożdży w cieście drożdżowym i mniej cukru to ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne? Składniki na dużą blachę 37 na 24 cm: 500 gr mąki pszennej tortowej 250 ml ciepłego mleka 10 gr drożdży świeżych 30-60 gr cukru trzcinowego lub zwykłego 3 małe jajka 50 gr rozpuszczonego masła w temp. pokojowej 700 gr owoców (u nas 450 gr rabarbaru

moj przepis na
DROŻDŻOWE „RÓŻYCZKI” Z SEREM 153

efektowne drożdżowe różyczki zdecydowanie powinny przypaść wam do gustu. Przygotowanie ich nie jest zbyt skomplikowane. Ciasto jest bardzo wdzięczne w obróbce, nie klei się zbytnio do rąk i nie potrzebuje(...)długiego wyrabiania, co jest jak dla mnie ogromną zaletą. Bułeczki świetnie się prezentują i są świetnym dodatkiem do filiżanki kawy lub mleka. Zapraszam:) DROŻDŻOWE „RÓŻYCZKI” Z SEREM CIASTO DROŻDŻOWE 25 g świeżych drożdży (zamiennie 2 łyżeczki suszonych) 250 ml mleka 2 jajka 100 g cukru 100 g masła 600-700 g mąki cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z jabłkami 133

Ciasto drożdżowe z jabłkami Składniki na blachę 25 X 35 1/2 margaryny 100g drożdży 1 szklanka mleka 4 jaja 1 białko 1 szklanka cukru 3/4 kg mąki pszennej spirytusowy aromat waniliowy spirytusowy aromat rumowy 6 dużych jabłek gloster zielonych 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mąki pszennej Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). W połowie(...)Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe białko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto drożdżowe z jabłkami SMACZNEGO

peggiwkuchni
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 200

Śliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)trzecie roztrzepujemy widelcem, będzie do posmarowania bułek), dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Pracujący zaczyn, mleko z masłem, miodem i jajkami wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Jak wszystkie drożdżowe ciasta, tak i to zagniatamy około 8-10 minut. Będzie miękkie, elastyczne, bardzo delikatne. Drożdże pracują cały czas, nawet podczas wyrabiania, poczujecie to pod ręką. Formujemy ciasto w kulę, wkładamy

Karo in the Kitchen
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 294

Drożdżowe ślimaczki z budyniem...Miękkie, rumiane i zakręcone ciasto drożdżowe.A wewnątrz słodki budyń z rodzynkami.Zakręcona pychota!Składniki:500 g mąki pszennej;50 g białego cukru;100 g margaryny;40 g świeżych drożdży;2 jaja;1 żółtko;125 ml letniego mleka;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);Szczypta soli.Nadzienie:2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie(...)miski z mąką i solą dodać wyrośnięte drożdże, stopioną i wystudzoną margarynę, jaja, surowe żółtko, resztę białego cukru i cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie

Gospodyni Miejska
Drożdżowa babka cytrynowa z morelami 155

momentu aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubić dodając stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę, sól, skórkę otartą z cytryny i zaczyn. Miksować całość około 7 minut końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po tym czasie miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do pierwszego wyrastania. Morele zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę do zmięknięcia. Formę o wymiarach 25x12(...)wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Do wyrośniętego ciasta drożdżowego (nie musi podwoić objętości, ale na jego powierzchni powinny pojawić się pęcherze) dodać miękkie masło i ponownie zmiksować końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Masło powinno się wchłonąć w ciasto. Morele ułożyć ciasno na spodzie formy i lekko polać powstałym sokiem. Łyżką przełożyć ciasto i ponownie

Passions hobbies life
Dyniowe ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka 198

Proponowane przeze mnie ciasto drożdżowe upieczone zostało z dodatkiem musu z dyni, który nadał mu niezwykłego koloru i lekkości. Pachnie pięknie, apetycznie wygląda i smakuje jak u babci. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, znawczyni kuchni lasowiackiej. Przygotowanie ciasta drożdżowego jest proste, wymaga jednak zachowania pewnych procedur i zasad. Po pierwsze, podczas jego wyrabiania trzeba ładnie śpiewać… tak przeczytałam :). Zresztą(...)kiedy mama robiła jakieś ciasto to śpiewała. »Oj Poręby – Poręby piękna Porębianka dała mi gęby«”*. Pani Janina Olszowy natomiast podaje wskazówki, z jakich korzystały nasze babcie i prababcie piekąc ciasto drożdżowe. Ponieważ wyrabianie takiego ciasta wymaga czasu, który we współczesnych przepisach podawany jest w minutach, niegdyś wyrabiając ciasto należało to zrobić tyle razy, ile jest dni w roku. Zastosowanie się

Trzeci talerz
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 145

Delikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto.  Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe  (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczone masło, sól, wodę i pozostałe 3 łyżki cukru. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ścierką i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania