ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:26/576)

Buchty drożdżowe na krupczatce 114

babcia. Raz naśladuje głos Ollego, raz Lassego, raz Britty, a później śmieje się, gdy wymaga tego scenka. Coś wspaniałego! Gdy Lisa w pewien deszczowy dzień z nudów piecze ciasto drożdżowe, nie wytrzymałam i też poszłam do kuchni coś upiec. Lisa piekła ciasto drożdżowe, z dwoma jajkami .... Szybko poszukałam przepisu na ciasto drożdżowe koniecznie z dwoma jajkami (w książce przy reszcie(...)Zapraszam! I polecam książkę, bo to nie tylko książka dla dzieci, ale również dla dorosłych. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki odgania wszystkie złe myśli i wyzwala pozytywne emocje :) Buchty drożdżowe na krupczatce 16 szt dwie tortownice 23 cm 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 250 ml letniego mleka 500 g mąki krupczatki 2 jajka szczypta soli 100 g roztopionego

Posadzone i zjedzone
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową 84

Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 20 min. Kalorie 200 kcal Zaplatane drożdżówki z konfiturą z owoców świeżej żurawiny i polewą lukrową. Drożdżowe bułeczki nadziewane żurawinką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 250 ml letniego mleka 50 g białego cukru 10 g drożdży instant (lub 20 g świeżych drożdży) 500 g mąki pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko(...)instant, po czym suche składniki przemieszaj ze sobą. Wbij jajko, wlej mleko i zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania wlej płynne masło i uformuj ciasto w jednolitą, zwartą kulę. Jeśli to konieczne (jeśli ciasto jest bardzo natłuszczone) dodaj jeszcze niewielką ilość mąki pszennej. Misę z ciastem drożdżowym okryj bawełnianą ścierką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 60 minut

ProstePesto.pl
KIEŁBASKI PIECZONE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 311

Cieniutkie kiełbaski owinięte delikatnym i puszystym ciastem drożdżowym. Smakują zawsze i wszystkim, także dzieciom. Będą świetną przekąską na każdym przyjęciu, imprezie, pikniku. Z powodzeniem zastąpią tradycyjną kanapkę.  Warto wybrać jak najlepszej jakości kiełbaskę, gdyż jej smak decyduje o jakości dania. Małe kiełbaski owijamy w całości, większe przed zawinięciem należy pokroić na mniejsze kawałki.  Ciasto drożdżowe szybko rośnie, dobrze(...)gorącą) wodę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub  ręcznie, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży.  Natłuszczamy oliwą dłonie i zagarniając boki ciasta pod spód formujemy kulę. Wyciągamy ją na podsypany mąką

cool and minty
Makowiec warstwowy – kuchnia podkarpacka 434

właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby(...)godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań

Trzeci talerz
Nocny drożdżowiec 314

Wiele osób nie robi ciasta drożdżowego w obawie, że źle wyrobi ciasto, które potem nie wyrośnie lub będzie za twarde. Sama tak myślałam dopóki nie zrobiłam ciasta według poniższego przepisu, który znalazłam na blogu http://zyciezapetytem.pl/nocny-drozdzowiec-owocami-kruszonka/ . Ciasto wychodzi przepyszne i soczyste, a do jego wykonania nie potrzeba dużo czasu. Ciasto drożdżowe w wykonaniu Babci mojego Męża stanowiło(...)pyszną przekąskę podczas wędrówek po górskich szlakach, ale dziś kiedy Babci już z nami nie ma, będę się starała godnie zastąpić tamto ciasto drożdżowe.Składniki:Następujące składniki wrzucamy po kolei do miski (nie mieszamy ich ze sobą), potem przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy najlepiej na całą noc.10 dkg drożdży1 i 1/2 szklanki cukru6 jajekszczypta soli2 szklanki letniego mleka1 szklanka olejuSposób

upichcic
drożdżowe ze śliwkami - jesienny "must bake"! 150

mnie nie ma jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Śliwki powoli się kończą, a ja zapomniałam o tym cieście i zajęłam się innymi... Ostatnio myślałam, że bardzo dawno nie piekłam nic drożdżowego, a wtedy od razu przypomniałam sobie o tym ze śliwkami! Od razu wzięłam się za pieczenie :) Ten aromat unoszący się w domu...Uwielbiam! CIASTO DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM(...)rozczynu - drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżeczkę mąki i cukru i zalewamy odrobiną mleka, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, na ok. 1-1,5h. Następnie przekładamy ciasto do blaszki, na wierzchu układamy śliwki i posypujemy cukrem. Pozostawiamy na ok. 15-20 minut, po czym wkładamy

chili & sugar
Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego 353

duża szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki słodkiej duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej do smaku sól, pieprz olej do smażenia farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego  lub francuskiego na ciasto: 340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej 150 ml letniego mleka 2 żółtka 2 łyżki oleju 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka(...)zmielone składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam – farsz na paszteciki jest gotowy. Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na paszteciki: Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 134

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasto drożdżowe, a jeszcze bardziej zapach pieczonego ciasta. Tym razem upiekłam ze śliwkami. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy "w niebie". Ciasto wyszło puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę wypróbować to polecam. Mamy teraz sezon na śliwki i warto upiec klasyczne drożdżowe ciasto. Składniki 550 g  mąki pszennej(...)dołu i do każdej wsypać odrobinę cukru. Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciasto drożdżowe ze śliwkami

O kuchni z uczuciem
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 153

Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Świetnie sprawdza się do pizzy, sprawdził się również doskonale w drożdżowych pierogach z bobem i szynką. Z tego(...)przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyje bób, niech żyją polskie produkty, niech żyją pierogi drożdżowe z bobem i szynką !!! Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 5 dag drożdży świeżych, 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka oleju do smażenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 177

sitku. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto(...)będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką), aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (około 1,5 h). Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C (grzałka góra-dół), (jeśli ciasto

Moja Delicja
Placek drożdżowy z letnimi owocami 196

dzisiaj dla Was pyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie?  Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny, 150 ml ciepłego(...)czerwona porzeczka Mąkę, cukier, drożdże i sól wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, skórkę otartą z cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez około 5-7 minut, następnie dodawać po kawałku masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić

Plate of Joy
Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 180

domu bardzo dużo orzechów, chałwa przywieziona z Ukrainy leży w lodówce, ciasto drożdżowe wszyscy lubią... dlaczego więc nie upiec tych pysznie wyglądających drożdżówek na blogu Antenki ? Upiekłam je, a jakże! I nie żałuję, bo rzeczywiście są smaczne:) Dla własnych potrzeb zwiększyłam proporcje składników na ciasto drożdżowe, farsz pozostawiłam bez zmian. Składniki na 15 drożdżówek:        ciasto

In my kitchen
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 145

mówi..... ,, Pampuchy  ( pączki/bułki/kluski na parze ,  pyzy (drożdżowe) ,  kluski parowe ,  parzaki ,  parowańce ,  parowce ,  buchty ) –  rodzaj pączków, klusek, pyz z ciasta drożdżowego  gotowane na parze" Tego pomysłu się uczepiłam i postanowiłam trzymać. Wiedziałam co zrobię, ale jak to urozmaicić? Co dodać aby było rekompensatą tego rumianego koloru i smażonego ciasta(...)się rozpływać dodajemy mleko i mieszamy. Pod koniec do płynu wbijamy jajka i dokładnie razem łączymy Następnie partiami dodajemy mąkę i wyrabiamy. Jest taka niepisana zasada jeśli chodzi o ciasto drożdżowe. Jeśli dajemy suche składniki do mokrych łatwiej nam zapanować nad konsystencją. Ponieważ łatwiej ciasto zagęścić niż rozbić. Ten drugi zabieg jest bardzo ciężki do od odwrócenia i pracochłonny

Dieta moja pasja
Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą 177

będę się już powtarzać, że drożdżowe ciasto to mój ulubiony słodki wypiek :-). Nie wyobrażam też sobie świąt Bożego Narodzenia be z świeżutkiego, pachnącego cynamonem, pomarańczą i bakaliami ciasta drożdżowego. Zapraszam więc na świąteczny wieniec drożdżowy, do którego włożyłam również suszoną żurawinę. Mówię Wam, pychota !Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladąCzas przygotowania: 180 minutSkładniki na 12 porcjiSkładnikiCiasto :500 g mąki pszennej(...)drożdże się rozpuszczą. Dodajemy 4 łyżki mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy przy pomocy robota, aż uzyskamy gładkie i lśniące ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Morele

Kulinarne przygody Gatity
Drożdże 109

Wypieki drożdżowe to moja specjalność! A jak wiadomo nie mogą się one obyć bez przyjacielskich drożdży, które prawie zawsze mam w lodówce i trzymam do końca daty ważności. Zawsze używam świeżych drożdży. Wiem, że jest(...)spora liczba osób która preferuje drożdże suszone, ale ja zdecydowanie stawiam na tradycyjne wyjście. Drożdże można mrozić lub przechowywać w lodówce. Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów z użyciem ciast drożdżowego. Nie wiem jak Wam, ale mi kojarzą się one z dzieciństwem. Uwielbiam zapach i smak ciasta drożdżowego, jak dla mnie nie do zastąpienia. Wbrew pozorom ciasto drożdżowe wcale

rabarbarowo