ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:23/576)

Drożdżowe rogale z marcepanem i migdałami 169

rozetrzyj dłońmi do czasu otrzymania konsystencji kruszonki. Następnie do miski dodaj maślankę z drożdżami i zacznij wyrabianie ciasta - wyrabialiśmy około 10 minut przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj mąki - my dodaliśmy 4 łyżki. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione i gładkie, przykrywamy je ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę(...)ciasto miało około 4-5 mm grubości. W miseczce rozcieramy ze sobą posiekany marcepan, cukier i miękkie masło tworząc pastę, a następnie całą pastę marcepanową rozsmarowujemy na cieście drożdżowym - równomiernie. Ciasto dzielimy na 12 równych części i zwijamy od najgrubszej do najcienszej strony formując rogale. Tak przygotowane rogale wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrastania

Plate of Joy
Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami 256

Smaczne drożdżowe ciasto ze śliwkami i orzechami. Ułożone w taki sposób, że nadzienie jest w każdym kęsie. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 12,5g drożdży 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 50g masła NADZIENIE: 400g śliwek 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 50g orzechów włoskich jajko do posmarowania Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn(...)oprószyć mąką. Układać ślimaczki z ciasta zakładając jeden na drugi. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego! Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta z owocami , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , orzechy włoskie , śliwki

https:KKuchniaMniam
Drożdżówki z aronią 257

robota kuchennego wsypuję mąkę, cukier, sól i mieszam, a następnie dodaję drożdże ropuszczone w mleku z margaryną i sokiem z aronii i zagniatam ciasto przy użyciu haka do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.Po upływie tego czasu, wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Ciasto powinno być w przekroju gładkie.Gotowe ciasto(...)można zastąpić masłem.Aronia może być świeża lub mrożona, przy czym mrożona może się dłużej gotować.Świeże drożdże można zastąpić opakowaniem suchych Instant o wadze 7 lub 8 g.Do ciast drożdżowych najlepsze jest mleko 3,2% ze względu na swoje walory smakowe.Aronię można zastąpić innymi owocami lub dżemem, nutellą czy powidłami.Źródło przepisu: Blondies in the kitchen

Gospodyni Miejska
Męski drożdżowiec ze śliwkami 186

ciasto drożdżowe może być aż tak proste w przygotowaniu? Może! Testowałam i okazuje się, że jest taki prosty przepis, że każdy mężczyzna będzie w stanie zrobić ciasto drożdżowe z owocami.  Chociaż dla mnie najistotniejszym elementem ciasto drożdżowego jest... ... kruszonka! Im więcej tym lepiej... Owoców sezonowych nie brakuje, więc moje ciasto ma w sobie śliwki ;) Można dać jabłka lub brzoskwinie

Lawendowe Niebo
Pączki królewskie z lukrem 289

ciepłe miejsce pod ściereczka na kilka minut do wyrośnięcia.  Mąkę przesiać i połączyć z rozczynem. Dodać pozostałe (tłuszcz wlać ostatni). Wyrabiać rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ja wyrabiam ciasto drożdżowe rękoma około 20 minut, rozciągając je. UWAGA! Ciasto drożdżowe aby było pulchne powinno być dobrze napowietrzone i dlatego należy je długo wyrabiać. Ciasto na pączki

ChilliJemy
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami. 240

Uwielbiam kiedy w naszym domu pachnie ciastem drożdżowym, chyba nic bardziej mi się nie kojarzy z dzieciństwem, jak ten właśnie zapach. Dzisiaj zapraszam na bułeczki z czarnymi porzeczkami, oczywiście można użyć dowolnych owoców jagodowych, ale te z porzeczkami są naprawdę wyśmienite. Składniki na bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami ROZCZYN: 50 g drożdży (0,5 kosteczki) 0,5 łyżki cukru(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko (tak jak ja :-)). Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki (co mi się oczywiście często zdarza, bo drożdżówkę robię raczej spontanicznie, zazwyczaj

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 344

mniej słodkie, a bardziej mięsne. A odkąd mam sprzęt, który za mnie to ciasto wyrobi... cudo;) Bułeczki drożdżowe z nadzieniem Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki (ja daję taką do ciast drożdżowych) 5 dag drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 1/4 kostki margaryny 1/4 szklanki cukru szczypta soli Farsz: laska kiełbaski z piersi kurcząt 5 pieczarek pół cebulki(...)łyżki kukurydzy 50 g sera żółtego zioła prowansalskie Dodatki: czarnuszka białko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie. Margarynę rozpuszczamy na patelni, a mleko lekko podgrzewamy. Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy do miseczki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy aż do uwodnienia

Lawendowe Niebo
Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem 166

również o dwukrotnym wyrastaniu ciasta, ja trochę się tym razem spieszyłem i ślimaczki nie wyrosły tak bardzo, jak zawsze, ale nadal smakowały wyśmienicie. * SKŁADNIKI na około 24-30 sztuk Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej ¼  szklanki cukru 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250 ml) 2 żółtka 100 g rozpuszczonego masła ½  łyżeczki soli Nadzienie: 4 jabłka(...)brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 g miękkiego masła Solony karmel: 100 g masła ¾  szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml kremówki 36 % kilka szczypt soli morskiej * PRZYGOTOWANIE Ciasto drożdżowe Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Mąkę przesiej i połącz z solą oraz resztą cukru. Do mąki

Food Square
Drożdżówka z budyniem i kruszonką. Pyszna i puszysta. 291

żeby nie zrobił się kożuch. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, roztopione letnie masło, resztę letniego mleka, cukier. Wlać wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto robotem kuchennym z końcówką do ciast drożdżowych, rękoma lub thermomix na gładkie lśniące ciasto. Ciasto Thermomix – wsypać mąkę, cukier, resztę ciepłego mleka, jajka, rozpuszczone letnie masło i wyrośnięte drożdże. Czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte

Kuchnia Pokoleń
Jak zrobić idealne wegańskie ciasto drożdżowe? 222

Zanim zaczęłam piec na dobre na samą myśl o cieście drożdżowym, bo wydawało mi się strasznie skomplikowane i pracochłonne. Pracochłonne jest, tego nie ma co ukrywać, ale smak i zapach domowego drożdżowego rekompensuje tą całą babraninę. Poprowadzę Was krok po kroku jak zrobić idealne ciasto wegańskie, bo nie będąc skromną nic a nic, uważam się za ekspertkę w tej dziedzinie(...)wyrastanie daje już obraz jak duże będzie ciasto po upieczeniu a poza tym będzie bardziej delikatne i miękkie. 14. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni. Pamiętaj, aby drożdżowe ciasto piec bez termoobiegu i na środkowej półce piekarnika. Po 20 minutach wyglądało już tak. 15. Piecz 15 minut- 18 minut, ale to czas dla 1/4 ciasta, całość piekłabyś/piek

greenscarf
CIASTO DROŻDŻOWE ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 191

Wiosna to czas kiedy bardzo, ale to bardzo... chce mi się ciasta drożdżowego...  Dzisiaj jedno z naszych ulubionych ciast drożdżowych, kiedyś piekłam to ciasto na mące pszennej. Teraz w wersji orkiszowej, na mojej idealnej (ostatnimi czasy) mące tortowej typ450- super puszystej, co przy mące orkiszowej jest rzadkością.... Maj to idealny czas na ciasta z dodatkiem rabarbaru, w tym roku

Smaczne Zdrowe
Rogaliki z parówką i serem 309

dodatków, obkładania czymkolwiek gdyż wszystko jest ukryte w środku. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona postanowiłam parówkę (może być inna ulubiona kiełbasa” i ser ukryć w pysznym cieście drożdżowym. Upiekłam więc pyszne wytrawne rogale, które znikają w oka mgnieniu, nie pozwolono by ostygły. Rogaliki z parówką i serem (crescent rolls) są oczywiście z ciasta „ Crazy Dough for Everything(...)hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej. Jak przygotować ekspresowe śmietankowe wytrawne rogaliki z parówką i serem z ciasta drożdżowego? Ciasto na rogale formujemy w kulę, którą dzielimy na pół, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowujemy z ciasta koło, które kroimy na 6 trójkątów, na każdym kładziemy pół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
126. Rosnąć jak na drożdżach czyli: proste i szybkie jagodzianki 236

mało. Hmmm, ale dość już o upałach i pogodzie.. dziś zapraszamy Was na szybkie i proste jagodzianki (na samą myśl uśmiecha się buzia i cieknie ślinka, prawda? :)) Dlaczego ciasto drożdżowe? Bo w taki upał drożdże podniosą nasze ciasto ekspresowo szybko! W drożdżowym cieście możemy ukryć niemal wszystkie owoce - inwencja twórcza zależy już tylko od Was kochani.. Wiemy(...)przepisów na jagodzianki jest bardzo wiele, ale może tym razem skusicie się na nasz przepis?  Częstujcie się śmiało: Składniki: (na 9 bułeczek) Ciasto drożdżowe szklanka mleka 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 3-4 łyżki cukru  3 szklanki mąki tortowej szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo:  0,5kg jagód

Symfonia Smaków
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 176

mnie wzięło na bułeczki drożdżowe. Uwielbiam je! Mogę je jeść na śniadanie, kolację, podwieczorek i jako niezobowiązującą przekąskę między posiłkami. Taka już jestem :-) Tym razem jednak zrobiłam dużo, dużo ciasta drożdżowego i postanowiłam się troszeczkę "pobawić", tworząc różne rodzaje tych pysznych, słodziutkich, puszystych bułeczek. Większość spakowałam w woreczki i zamroziłam, później wystarczy 15-20 sekund w mikrofali i cieplutka bułeczka(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą 184

Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać. Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta, a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie(...)pełnozirarnistej też „Basia) 300 ml mleka sojowego 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego 100 ml oleju kokosowego opakowanie suchych drożdży (7-8 g) szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu nadzienie: około 400 g wydrylowanych wiśni 100 g cukru kilka goździków Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które

greenscarf