ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:17/576)

Chałka drożdżowa 115

znajdziecie je poniżej. Chałka Chałka z cukrem perlistym Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 📖 Przepis Print Chałka drożdżowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta chałka drożdżowa idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek. Poniższy przepis jest na dwie spore chałki. Course Ciasta Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time(...)wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście. Każdą z porcji ciasta podzielić

SprawdzonaKuchnia.pl
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 194

grillu. Nie wiedziałam jednak co sprawdzi się najlepiej, to znaczy upiecze się na grillu w tym samym czasie co łosoś. Pod uwagę brałam ciasto francuskie, ale ostatecznie postawiłam na ciasto drożdżowe, gdyż samodzielnie można je przygotować i doprawić według własnego uznania np. ziołami prowansalskimi i dużą ilością czosnku. Sam łosoś został skromnie przyprawiony, aby nie zagłuszyć jego prawdziwego smaku(...)Paskiem ciasta drożdżowego owinęłam łososia i grillowałam na elektrycznym grillu. Byłam mile zaskoczona tym, że ciasto zachowało swoją formę, upiekło się i lekko zarumieniło. Sam łosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową

Jadło i czytadło
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką 217

Nigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy(...)Mówię Wam, niebo w gębie ! Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką Proporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cm Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto: 400 g mąki pszennej 550 40 g świeżych  drożdży 1/2 łyżeczki soli 75 g cukru 135 ml letniego mleka  1 łyżka     domowej esencji waniliowej 50 g roztopionego masła

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami 105

Żółciutkie, mięciutkie, pachnące jesienią – dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami, które smakuje nawet 5ego dnia, rośnie w nocy i przypomina babcine wypieki. Pulchne, wilgotne, miękkie, a dodatek kruszonki to już śwlieczka na tym torcie! Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami Tortownica o średnicy 24 cm lub  … Artykuł Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Makowiec 222

Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy(...)Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni. Na koniec wystarczy rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. C Kategoria: Ciasta , Ciasto drożdżowe , Sezon

kuchcikownia
Makowiec 333

Ciasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim mlekiem i łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, rozczyn z drożdży – wyrabiamy. Na koniec dodajemy roztopioną wcześniej i schłodzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Masa makowa gotowa(...)wanilinowy. Jeśli według Was jest za mało słodkie dodajcie cukier lub więcej miodu. Studzimy i masa jest gotowa. Samą masę można przechowywać w lodówce kilka dni.Na koniec wystarczy  rozwałkować ciasto drożdżowe (podzielone wcześniej na kilka porcji). Na ciasto wykładamy masę makową i zawijamy. Pieczemy aż do suchego patyczka w 180 st. CFiled under: Ciasta, Ciasto drożdżowe, Sezon

kuchcikownia
Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach 163

Moich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś(...)robaki ale dla mnie też wystarczyło. Jabłka powinny być z niesypanych nawozami jabłonek, bo inaczej drożdże mogą się nie urodzić. Efekt wyszedł więcej niż zadowalający, pobawicie się ze mną? Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Recenzja książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Borowicza 172

Kolejna książka do recenzji, którą otrzymałam dzięki księgarni taniaksiążka.pl.  Bardzo lubię smak ciasta drożdżowego oraz zapach unoszący się podczas jego pieczenia. Dlatego bardzo ucieszyłam się z otrzymanej książki "Ciasta drożdżowe" autorstwa Tadeusza Barowicza.  Książka ma piękną, grubą oprawę, znajdziemy w niej prawie 190 przepisów. Książka liczy 278 stron , większość przepisów opatrzona jest ślicznym zdjęciami zachęcającymi do upieczenia(...)samym początku, a nie jak to zazwyczaj bywa na końcu, znajdziemy alfabetyczny spis treści podzielony na dwie kategorie: słodkie i słone .  Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 118

Kobiety w mojej rodzinie mawiały, że ucierane ciasto z owocami jest najbardziej domowe. Wtedy z kuchni krzyczała prababka:  „Nie słuchaj ich! Najbardziej domowe jest ciasto drożdżowe!”  „Dlaczego” –  pytałam?  „Bo ono rodzi się w Twoich rękach…”- odpowiadała.  A kiedy mówiłyśmy jej, że jest ono z tych trudnych(...)pobliskich Balic. Dziecko usnęło głęboko, zmęczone upalnym dniem. Zaczyn na ciasto rośnie jak szalony. „Wystarczy ciepło” – słyszę słowa prababki i nie myśląc o moim  drożdżowym cieście, po prostu je robię. A nie od razu nauczyłam. Pierwsze próby z drożdżami kończyły się czasem płaskimi gniotami, wysychającymi już na drugi dzień. Może za dużo o nich myślałam

Raj dla Podniebienia
Tradycyjny śląski kołocz z posypką, inaczej ciasto drożdżowe z kruszonką, placek lub kołacz :) 491

się kołocz, w innych regionach kraju nazywane jest kołaczem, ciastem drożdzowym lub plackiem. Tak samo jest z jego warstwą wierzchnią, która tutaj nazywa się posypką, a gdzieś indziej kruszonką :) Ciasto drożdżowe: 100g margaryny 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka wody ½ olejku waniliowego 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 5 szklanek mąki Posypka(...)żółtka, dobrze łączymy, po czym dodajemy mąkę. Na koniec dzielimy kruszonkę na 2 części. Jedną pozostawiamy bez zmian, natomiast do drugiej dodajemy kakao i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do średniej wielkości blaszki (około 23x 34cm) wysmarowanej tłuszczem i rozprowadzamy ciasto równomiernie. Jego konsystencja jest dość rzadka. Wierzch ciasta pokrywamy kawałkami posypki. Najpierw jeden kolor, a następnie

Smakowy Raj
Bolo Rei - portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe 186

ciasto pojawiło się dopiero w XIX wieku). Stąd wzięła się również tradycja umieszczania drobnego upominku w cieście lub ziarenka suszonego bobu. Ten, kto je znalazł, musiał upiec ciasto w kolejnym roku. Liczę na to, że Bolo Rei zagości w Waszych domach w to Boże Narodzenie. Jest naprawdę pyszne i iście świąteczne! * SKŁADNIKI na 1 duże ciasto Bolo Rei Ciasto Bolo(...)oraz sól. Wbij jajka, dodaj skórę otartą z pomarańczy, wlej gotowy zaczyn,  oraz ok. 100 ml pozostałego Porto. Ciasto wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie zacznij powoli wyrabiać. Najlepiej wspomóc się mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po około 5 minutach zacznij dodawać miękkie masło, kontynuując wyrabianie. Gdy ciasto stanie się gładkie i błyszczące, dodaj do niego bakalie

Food Square
Drożdżowe ślimaczki z makiem 142

domu były to szczodraki, o których pisałam przy racuszkach bananowych. Dzisiaj polecam pyszne bułeczki drożdżowe, które zawsze wychodzą świetne. Idealne dla osób dopiero zaczynających przygodę z ciastem drożdżowym. Moje pierwsze drożdżówki były właśnie z tego przepisu i wyszły idealne, a zawsze bałam się drożdżowego ciasta, bo uważałam i zresztą dalej uważam(...)wychodzi dość dużo drożdżówek, ale znikają również w mgnieniu oka. Polecam więc nie zmieniać proporcji, tylko ewentualnie poeksperymentować z innymi kształtami – rogalikami czy bułeczkami. Składniki: Ciasto drożdżowe • 1 kg mąki pszennej • 1/2 litra mleka • 200 g drożdży • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa • mała puszka

To co kocham
Budyniowe ciasto ze świeżymi malinami 146

Klasyczne ciasto drożdżowe połączone z delikatną masą budyniową o smaku śmietankowym i orzeźwiającymi słodko-kwaskowymi świeżymi malinami to doskonała propozycja sezonowego ciasta z owocami. Składniki: Ciasto drożdżowe 460g mąki pszennej 130g masła extra 2 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 45g świeżych drożdży szczypta soli Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 żółtka(...)łyżki cukru Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła ekstra Dodatkowo: 400g malin masło do wysmarowania formy kasza manna do posypania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: 1. Ciasto drożdżowe W mleku rozrobić drożdże i cukier, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, jajka, szczyptę soli, wlać masło oraz dodać drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżowy jabłecznik z mascarpone 136

podniebienia swoje i całej rodziny, a wiadomo, że w kwestii słodkości są gusta i guściki. Brzmi znajomo? Właśnie dla Was jest dzisiejszy przepis! Prawdziwe ciasto combo! :D Pyszne połączenie ciasta drożdżowego, sernika i jabłecznika! To tak jakby wziąć wszystko co najlepsze z tych trzech ciast i połączyć w jednym wypieku! Koniecznie wypróbujcie! Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki(...)Oetker "Wyborne serniki". Składniki: Na ciasto drożdżowe: 50 g masła lub margaryny 375 g mąki pszennej 7 g (torebka) suszonych drożdży 50 g cukru Szczypta soli 200 ml mleka Na masę serową: ok. 5-6 jabłek (w zależności od wielkości) 7 łyżek soku z cytryny 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej

MyCookBook.pl
Przepis na langosze 91

zapomnieć.   Co to jest langosz Tradycja związana z langoszem  jest bardzo stara. Kiedyś gdy Węgrzy wypiekali chleb w dużych piecach, każdy kawałek ciasta był na wagę złota. Wtedy to kawałki ciasta chlebowego, ciasta drożdżowego wypiekano w piecu aby móc zjeść na śniadanie. Później podobne kawałki  lub resztki zaczęto rzucać na tłuszcz. Zjadano z tym co akurat było(...)jeszcze dwa  trzy razy przerób ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 – 50 minut. Gdy ciasto już wyrośnie, wyłóż na blat oprószony mąką, chwilę wyrabiaj aby je odgazować. Następnie rozwałkuj na placek grubości około  1,5 – 2 cm. Przy pomocy miseczki, dużej filiżanki wytnij z ciasta drożdżowego kółka. Ponownie przykryj i pozostaw

Dieta moja pasja