ciasta drozdzowe - 8131 przepisów (strona:8/543)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 38

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz(...)mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 85

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz(...)mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki

Moja Delicja
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 118

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty.   25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5

Praktyczna pl
Ciasto krucho - drozdzowe z jagodami 89

Kiedys znalazlam bardzo ciekawy przepis na internecie i postanowilam upiec taki oto placek jak powyzej widac. Dlugo chcialam dodac post z tym ciastem ale zgubil mi

Klaudynkowa kuchnia
Drożdżowe z formy 195

wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie podczas pieczenia tego ciasta drożdżowego. Przepis (z moimi małymi modyfikacjami) pochodzi z książki "Domowe wypieki" (tytuł oryginału: " Omas schönste Backrezepte" )  pod redakcją Elżbiety Adamskiej, wyd. Olesiejuk 2013. Zobacz również inne przepisy na ciasta(...)drożdżowe ----> CIASTA DROŻDŻOWE Drożdżowe z formy - przepis: Składniki: (na keksówkę o długości 30 cm) 500 g mąki 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 100 g margaryny 1 jajko szczypta soli margaryna do natłuszczenia formy Drożdżowe z formy - jak zrobić? Mleko lekko podgrzać. W misce rozkruszyć drożdże, z odmierzonych wcześniej składników dodać

Moje Qulinaria
Drożdżowe z formy 158

wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie podczas pieczenia tego ciasta drożdżowego. Przepis (z moimi małymi modyfikacjami) pochodzi z książki "Domowe wypieki" (tytuł oryginału: " Omas schönste Backrezepte" )  pod redakcją Elżbiety Adamskiej, wyd. Olesiejuk 2013. Zobacz również inne przepisy na ciasta(...)drożdżowe ----> CIASTA DROŻDŻOWE Drożdżowe z formy - przepis: Składniki: (na keksówkę o długości 30 cm) 500 g mąki 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 100 g margaryny 1 jajko szczypta soli margaryna do natłuszczenia formy Drożdżowe z formy - jak zrobić? Mleko lekko podgrzać. W misce rozkruszyć drożdże, z odmierzonych wcześniej składników dodać

Moje Qulinaria
Ciasto drożdżowe 51

CIASTO DROŻDŻOWE MOJEJ MAMY Jest wiele przepisów na ciasto drożdżowe i wiele z nich przetestowałam, mimo to nigdy mi nie wychodziło ...W końcu postanowiłam poprosić o radę moją mamę, która też kiedyś nie była najlepsza w przygotowywaniu ciasta drożdżowego...ale to było kiedyś :) Teraz nie ma z tym najmniejszego problemu. Pomyślałam sobie, że jeśli moja mama nauczyła się go robić(...)składniki na kruszonkę. Oprócz kruszonki na ciasto możemy położyć różnorodne owoce, np. śliwki, jabłka, borówki, czy truskawki. Wcześniej posmaruj ciasto albo białkiem albo rozbełtanym jajkiem. Na owoce sypiemy kruszonkę. Ciasto drożdżowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut, ale nie dłużej, żeby ciasto ciasto się zbytnio nie przypiekło i by nie zrobiło się suche. Ja wkładam

Calzonella.com
Drożdżowy rogal miętowy z białym serem. Pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. 103

Dziś chciałabym zaprosić Was na pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. Drożdżowy rogal miętowy z białym serem powstał pewnego wieczora w przypływie chwili i… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem(...)Spróbujcie i Wy. Zapraszam na pysznego drożdżowego rogala miętowego z białym serem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła Farsz: 250 g półtłustego białego sera 8 łyżeczek cukru

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe zawijane 107

Ciasto drożdżowe zawijane Zawijas drożdżowy z powidłami i kruszonką powstał spontaniczne w związku z nagłą chęcią na drożdżowy wypiek. Ciasto pierwotnie chciałam umieścić w długiej keksówce, ale tak wyrosło, że jedyną opcją na jego upieczenie stała się blaszka z wyposażenia piekarnika. Forma, w jakiej je zrobiłam, przypomina bardziej chałkę lub drożdżówkę niż typowe ciasto, co sprawia, że świetnie nadaje się(...)krojenia i smarowania masłem! Zobacz również inne przepisy na -----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe zawijane - przepis: Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 100 g margaryny 100 g cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowego, z tego przepisu) 250 ml mleka (użyłam migdałowego) 1 jajko szczypta soli mały słoik powideł (4-5 łyżek) Kruszonka: Składniki: 50 g margaryny

Moje Qulinaria
Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą 19

wymieszane drożdże z wodą i miękkie masło . Ciasto wyrobić przy pomocy końcówki typu hak przez kilka minut na średnich obrotach. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski na podsypany mąką blat, delikatnie rozpłaszczyć ciasto ręka formując prostokąt , przy pomocy wałka rozwałkować(...)Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta położyć pocięty na kawałki marcepan . Następnie po środku placka położyć ciemną czekoladę , również wcześniej pociąć ją w kawałki, a na drugim brzegu ułożyć białą czekoladę . Z ciasta zwinąć rulon, oczywiście zacząć zwijanie od dłuższego brzegu na którym ułożyliście marcepan. Dobrze zlepić brzeg i końce ciasta, końce ciasta zlepić, tak aby stworzyć oponkę. Przełożyć do przygotowanej formy

SprawdzonaKuchnia.pl
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 29

zebrane, splecione i posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni unoszącym się po okolicy zapachem skórki cytrynowej, cynamonu i samego ciasta, zawsze zjeżdżali do nas Goście, by przy herbacie(...)temu powrócił. I już pozostanie. Ma w sobie jakąś tajemniczą energię, która napełnia mnie siłą i przywołuje najlepsze wspomnienia. A wraz z nimi powraca kojące uczucie bezpieczeństwa i błogości. Ciasto drożdżowe jest jak poduszka bezpieczeństwa - w chwilach największych rozterek kawałek ciepłej buchty popity zimnym mlekiem potrafi zdziałać cuda. Gdybym miała zrobić listę moich ulubionych wypieków, to ukochane bezy, ciasta czekoladowe

KUCHARNIA
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 87

Bardzo lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze  -  dużo. Przepis z książki 'W

Stare Gary
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania 175

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to moje odkrycie tego lata. W internecie możecie znaleźć wiele przepisów, w których nie trzeba poświęcać czasu na wyrabianie ciasta, jest to tzw. sypane ciasto drożdżowe. Moja propozycja jest nieco inna, ale równie łatwa w wykonaniu. W moim przepisie przygotowuje się rozczyn, a później wszystkie składniki wrzuca do jednej miski i miesza - łyżką lub trzepaczką, więc(...)owocami, nie mogą być one jednak zbyt duże i ciężkie, gdyż ciasto po wyrośnięciu jest delikatne, więc w przypadku większych owoców proponuję pokroić je na mniejsze, lżejsze kawałki. Smak ciasta drożdżowego bez wyrabiania nie różni się specjalnie niczym od smaku klasycznego drożdżowego. Różnica jest na pewno w trwałości ciasta - zwyczajne drożdżowe, pyszne tuż po upieczeniu, zwykle na drugi lub trzeci

Smakołyki Bereniki