domu wielbicieli drożdżowego. Zresztą jesienią chyba nie ma lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką). Kubek mleka i jest dobrze. Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki. Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki. Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży
Sto kolorów kuchnirazem zdecydowałam się na zrobienie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO
Serce zamknięte w formie pysznościPomarańczowe tosty francuskie z ciasta drożdżowego a'la crepes suzette z ricottąinspiracja Tosty z ciasta drożdżowego są jednak najlepsze Choć drożdżowe nie wyszło do końca takie jak chciałam, ale mając 1000 przepisów i każdy niby podobny, a jednak inny poczynając od 10g drożdży kończąc na 100g, zawierający 1 jajko, 2, a może z 4 żółtka? Istne szaleństwo no nic, będę
More food, love and dreamsdrożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu. W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru
Smaczna PyzaCiasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta.Składniki na tortownicę o średnicy(...)dodajemy 100 g maki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, masło, cukier, jajo i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem
Moniki SmakołykiPomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem.Składniki:-na ciasto drożdżowe: ok. 5 szklanek mąki szklanka ciepłego mleka(...)trzema szklankami mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy.Dodajemy mąki, aromat i stopione masło.Wszystko mieszamy. Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat.Wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto
Maminek kulinarnyZapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś...Składniki:1/2 kg mąki 40 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mlekaniecałe 2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 kostki masła roztopionego1 jajkoszczypta soli2 jabłka2 brzoskwinieKruszonka:2 duże łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Drożdże wymieszać(...)Odstawić do wyrośnięcia.2. Resztę mleka wymieszać z masłem.3. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Dodać mleko z masłem, a potem wyrośnięty rozczyn. Ciasto najpierw zamieszać drewnianą łyżką, a potem wyrobić ręcznie. Jeśli się bardzo klei można podsypać mąką, byle nie za dużo. Ciasto może się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki
Kuchnia domowa Animasło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżowe. ciasto drożdżowe ze śliwkamizrywamy śliwki z drzewa :)miksujemy składniki na ciasto po 3 h wzrastaniakruszonkawykładamy na ciasto śliwkiwstawiamy ciasto do piekarnikaupieczone ciasto
Bon Appetit MałgorzatyKiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który mi się rzeczywiście udał! Serio. Jest pyszny i wbrew pozorom wcale nie bardzo trudno go zrobić. Inspirowałam się przepisami Angie i Muny - warto zajrzeć na ich strony, bo zrobiły piękne fotoinstrukcje(...)zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną) Przygotowanie: 1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy. 2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę wody. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrabiamy je około 5 minut. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Kraina Tysiąca SmakówPodstawą drożdżowych wypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają(...)lektury! SKŁADNIKI CIASTA DROŻDŻOWEGO (wszystkie składniki oprócz wspomnianych niżej płynów oraz tłuszczu powinny być w temperaturze pokojowej!) Mąka Mąkę zawsze przesiewamy, dzięki czemu usuniemy z niej zanieczyszczenia i dodatkowo ją napowietrzymy (ciasto będzie lekkie
Nastoletnie Wypiekanieciasto dobrze się połączyło. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby urosło. Po tym czasie ciasto jeszcze raz dobrze przerobić , najlepiej mikserem przez 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto będzie dość luźne, ale nie dosypujcie więcej mąki. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Forma powinna być dość duża, ciasta jest sporo i pięknie(...)przykryć folia aluminiową . Studzić w formie. Smacznego ! Notes Do pieczenia ciasta drożdżowego nie używajcie termoobiegu . Ciasto piekłam przy włączonej opcji 'góra - dół ' i na niższej półce, jeśli ciasto wstawicie na środkową półkę może się przypalić od góry bo naprawdę bardzo rośnie:) Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.pluwagę, ze przebywa poza domem więcej niż w domu, że na jego powrót przygotowuję sporo pysznego jedzenia, to nie miałby trudnego zadania - trafiłby na pewno ;)Dzisiaj zapraszam Was na drożdżowe ciasto z dodatkiem dyniowego przecieru. Ciasto pachnące cynamonem i kardamonem, puszyste i pyszne :) Częstujcie się :) Pomysł znalazłam tam >klik!<, ale nieco zmodyfikowałam przepis. Dlatego u mnie spiralka
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta) i kładziemy na wierzch ciasta. Później wykonujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na borówki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto drożdżowe z borówkami
Bon Appetit Małgorzatyzdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym(...)sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 300 g mąki orkiszowej – 1/2 kostki drożdży – 1/3 kubka mleka roślinnego (kokosowe z alpro) i jeszcze trochę do rozczynu drożdżowego – 2 garście mieszanki rodzynek i żurawiny namoczonej w rumie lub whisky – 1 żółtko – 6 łyżek masła (można zastąpić olejem
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: drożdże suche 7 gram, mąka tortowa 1/2 kg, jajka 2 sztuki, mleko ciepłe 1/3 szklanki, masło lub margaryna 1/3 kostki, sól - szczypta, cukier 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubię