ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:6/576)

Grissini, chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego 245

Chrupiąca włoska przekąska, idealna na piątkowy i sobotni wieczór. Do paluszków możemy dodać nasze ulubione składniki i podawać je z ulubionymi sosami. Najlepsze są od razu

cooklife
Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 162

Kupiłam rabarbaru za dużo. Tylko i aż to było powodem, dla którego zrobiłam kolejne ciasto z rabarbarem. I uważam, że warto :) Ciasto z lekko zmodyfikowanego przepisu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
CIASTO DROŻDŻOWE Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 128

Tym ciastem zostałam zainspirowana przez Justynę z www.bistromama.pl . Odkąd poczułam jego smak, nie mogłam przestać o nim myśleć Z różnych przyczyn odkładałam jego upieczenie na później

Kuchnia w opałach
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 301

Ciasto drożdżowe to coś, do czego przez wiele lat nie zabierałam się nawet. Wydawało się trudne, skomplikowane, a ci, którzy umieli je upiec wydawali mi się czarodziejami z wiedzą tajemną. Teraz śmieję się z tego, bo tak naprawdę to jedna z prostszych rzeczy w kuchni. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, a bardzo szybko okaże się, że ciasto drożdżowe piecze się(...)wtedy nie trzeba przygotowywać zaczynu. Jeśli suche drożdże są granulowane, a granulki całkiem spore, wtedy można je rozpuścić w odrobinie wody przed dodaniem do reszty składników. Mąka Najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza na cieście drożdżowym, Pizza Cinque Formaggi (pięć serów) 185

Składniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików, bądź 2 małe o średnicy około 15 cm) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych

KreatywnePiny
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem. 92

tego przepisu wyjdzie dużo więcej porcji. Oznaczyłam tak dla łatwości dostosowania ilości ciasta do blaszki. Wystarczy zmienić liczbę porcji, aby zmieniła się ilość podanych składników. Ja 500g mąki użyłam na blaszkę 25x35cm. Ciasto miało ok. 5 cm wysokości . Zerknij również na mój ulubiony przepis na zwykłe ciasto drożdżowe . Po kliknięciu tutaj dostaniesz garść pożytecznych informacji o strukturze, składnikach i procesie(...)mieszać również mikserem, końcówką do mieszania ciast. Jeśli nie masz miksera, wymieszaj ciasto szpatułką, do momentu całkowitego połączenia składników. iasto powinno być lepkie i ciągnące. Zaobserwujesz zapewne, jak zmienia się konsystencja ciasta, wraz z mieszaniem. Ciasto przełóż do przygotowanej formy w dwóch turach. Ja na 500g mąki użyłam formę 35x25cm. Wylej pierwszą warstwę ciasta i równomiernie rozprowadź je po dnie

SmartBake.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 96

owocami sezonowymi. Jesienią na podium w rankingu staje z pewnością ciasto drożdżowe ze śliwkami i chrupiącą kruszonką . Lekkie, puszyste i złociste ciasto może poprawić humor, który skutecznie psuje jesienna aura. Jeśli przygotujemy sobie do ciasta drożdżowego kubek gorącego kakao lub aromatyczną kawę, dzień od razu stanie się cieplejszy. Wcale może nie przeszkadzać fakt, że ciasto drożdżowe ze śliwkami zjemy otuleni(...)drożdżowe ciasto, krótko je zagnieść i równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ( 30/40cm ). W ciasto powkładać połówki śliwek (skórką do dołu), posypać je cukrem oraz cynamonem. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 175 o C ( z termoobiegiem ). Wstawić wyrośnięte ciasto, piec 30-35 minut . Ciasto drożdżowe ze śliwkami

niecodziennikpary
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 229

Jakoś tak, gdy nadejdzie wiosna "chodzą" za mną ciasta drożdżowe. Może to większa dostępność owoców, może panująca aura, sama nie wiem, wiem natomiast, że ciasta drożdżowe bywają wtedy dość często. Tym razem naszło mnie na ciasto drożdżowe, ale nie takie zwykłe, "chodziło" za mną ciasto drożdżowe na jogurcie. A skoro chodzi, to trzeba mu pomóc, wbiłam hasło, przeanalizowałam składniki pierwszego(...)przepisu  na jaki się natknęłam i tak oto powstało pyszne, delikatne, bardzo owocowe i długo pozostające wilgotne (co u drożdżowych ciast jest raczej rzadkością) ciacho. Zamieniłam tylko mąkę i skróciłam czas pieczenia. Wyszło cudne, bardzo godne polecenia. Wiem, że niektórzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych, nie wiem natomiast skąd biorą się te obawy, ciasta drożdżowe były pierwszymi jakie zaczęłam

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką 161

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką To już moje kolejne podejście do drożdżówki ze śliwkami. W końcu udało się ją sfotografować, dzięki czemu przepis może pojawić się również na blogu. Ostatnio miałam na nią wielką ochotę, więc cierpliwe czekałam, dając możliwość wyrosnąć ciastu drożdżowemu. Jak to bywa z ciastem drożdżowym z owocami, nie wyrasta ono zbyt wysokie, a śliwki(...)siebie, że podczas pieczenia się w nie zapadają. Całość wyszła jednak smakowita, a dodatkowo śliwki i kruszonka z cynamonem świetnie ze sobą współgrały. Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 36 g świeżych drożdży 115 g masła 3 jajka

Moje Qulinaria
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 192

Śliwki i ciasto drożdżowe z kruszonką ,  do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej? Śliwek jest teraz pod dostatkiem. Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł. Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem. Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe. I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne. Jadłam jeszcze ciepłe(...)minut do wyrośnięcia. Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni. Piekłam przez około 45-50 minut. Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego!      Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA    CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

potrawyregionalne
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 106

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz(...)mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 162

Przepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz(...)mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca równocześnie z ich pojawieniem się w moim domu. Dzięki

Moja Delicja
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką 113

Ciasto drożdżowe z rodzynkami to zdecydowanie mój powrót do dzieciństwa. Cały dom pachniał ciepłem drożdżowego ciasta, a my nie mogliśmy znaleźć sobie miejsca czekając na pierwszy kawałek. Jeszcze gorące kroiliśmy podjadając wspólnie do kakao lub szklanki krowiego mleka, to były czasy! Pamiętam jak dziś każdą chwilę spędzoną z Babcią, która wkładała tyle serca i energii w domową kuchnię, że podziwiam(...)połączenia, wsypuję rodzynki. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciastem, rozciągam je na boki, wyrównuję, odstawiam jeszcze na 30 minut. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: W misce mieszam szybko ręką wszystkie składniki kruszonki do momentu aż powstaną z ciasta grudki. Kruszonką posypuję ciasto. Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 203

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty.   25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5

Praktyczna pl