ciasta drozdzowe - 8131 przepisów (strona:5/543)

Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką 73

W dalszym ciągu  słonko przygrzewa w najlepsze więc korzystam z uroków lata. Trzeba naładować energię by przeżyć ciemną jesień i zimę. W mojej kuchni w

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 62

domu wielbicieli drożdżowego.  Zresztą jesienią chyba nie ma lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką).  Kubek mleka i jest dobrze.  Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki.  Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki.     Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży

Sto kolorów kuchni
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 92

razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince. To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO

Serce zamknięte w formie pyszności
560. Ciasto drożdżowe, a z niego tosty. 66

Pomarańczowe tosty francuskie z ciasta drożdżowego a'la crepes suzette z ricottąinspiracja Tosty z ciasta drożdżowego są jednak najlepsze Choć drożdżowe nie wyszło do końca takie jak chciałam, ale mając 1000 przepisów i każdy niby podobny, a jednak inny poczynając od 10g drożdży kończąc na 100g, zawierający 1 jajko, 2, a może z 4 żółtka? Istne szaleństwo no nic, będę

More food, love and dreams
Drożdżówki z ciasta drożdżowego z jagodami. 251

Drożdżówki z jagódkami i lukrem mmm pycha ;) Czytaj więcej »

Paulina Kwiatkowska
Rogaliki z ciasta drożdżowego z truskawkami. 195

Sezon na truskawki w pełni, a że siostra jest truskawkożercą nie mogło zabraknąć rogalików z tym nadzieniem ;) Musze przyznać, że wyszły przepyszne i wprost rozpływały się

Paulina Kwiatkowska
Placek. Morele. Kawa. Ciasto drożdżowe z morelami, borówkami i kruszonką 87

drożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu. W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru

Smaczna Pyza
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami 82

Ciasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta.Składniki na tortownicę o średnicy(...)dodajemy 100 g maki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy pozostałą cześć mąki, masło, cukier, jajo i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem

Moniki Smakołyki
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 50

Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem.Składniki:-na ciasto drożdżowe:                                    ok. 5 szklanek mąki                                    szklanka ciepłego mleka(...)trzema szklankami mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier i dokładnie mieszamy.Dodajemy mąki, aromat i stopione masło.Wszystko mieszamy.   Do ciasta wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, sól i aromat.Wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto.Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy do czasu, aż się wchłonie.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte ciasto

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 88

Zapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś...Składniki:1/2 kg mąki 40 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mlekaniecałe 2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 kostki masła roztopionego1 jajkoszczypta soli2 jabłka2 brzoskwinieKruszonka:2 duże łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Drożdże wymieszać(...)Odstawić do wyrośnięcia.2. Resztę mleka wymieszać z masłem.3. Mąkę, cukier i cukier waniliowy, sól i jajko wymieszać w misce. Dodać mleko z masłem, a potem wyrośnięty rozczyn. Ciasto najpierw zamieszać drewnianą łyżką, a potem wyrobić ręcznie. Jeśli się bardzo klei można podsypać mąką, byle nie za dużo. Ciasto może się lekko kleić, ale ma odchodzić od ręki

Kuchnia domowa Ani
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wzrastające 3 h ! 188

masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na śliwki. Całość pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.Ciasto jest bardziej wilgotne i puszyste niż tradycyjne drożdżoweciasto drożdżowe ze śliwkamizrywamy śliwki z drzewa :)miksujemy składniki na ciasto po 3 h wzrastaniakruszonkawykładamy na ciasto śliwkiwstawiamy ciasto do piekarnikaupieczone ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 77

Kiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który mi się rzeczywiście udał! Serio. Jest pyszny i wbrew pozorom wcale nie bardzo trudno go zrobić.  Inspirowałam się przepisami Angie  i Muny  - warto zajrzeć na ich strony, bo zrobiły piękne fotoinstrukcje(...)zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną) Przygotowanie: 1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy. 2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę wody. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrabiamy je około 5 minut. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Kraina Tysiąca Smaków
Perfekcyjne ciasto drożdżowe- PORADY 211

Podstawą drożdżowych wypieków (ciast, bułek, chlebów, bab, keksów, racuchów, buchtów, pizz...) jest m.in prawidłowe przygotowanie CIASTA DROŻDŻOWEGO . Nikt chyba nie lubi, gdy dzień po upieczeniu chleb jest czerstwy, drożdżowe ciasto z owocami suche, a maślane bułeczki twarde jak kamień. By tego uniknąć trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym nasze drożdżowe wypieki będą puszyste, lekkie i co ważne, zachowają(...)lektury!                                                  SKŁADNIKI CIASTA DROŻDŻOWEGO (wszystkie składniki oprócz wspomnianych niżej płynów oraz tłuszczu powinny być w temperaturze pokojowej!) Mąka Mąkę zawsze przesiewamy, dzięki czemu usuniemy z niej zanieczyszczenia i dodatkowo ją napowietrzymy (ciasto będzie lekkie

Nastoletnie Wypiekanie
Rogaliki z ciasta drożdżowego z jabłkiem i wiórkami kokosowymi. 195

Chyba nie będzie dla nikogo nowiną, gdy powiem, że rogaliki drożdżowe wprost uwielbiam i to z każdym nadzieniem ;) Z tego powodu często goszczą na moim stole

Paulina Kwiatkowska
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 9

ciasto dobrze się połączyło. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby urosło. Po tym czasie ciasto jeszcze raz dobrze przerobić , najlepiej mikserem przez 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto będzie dość luźne, ale nie dosypujcie więcej mąki. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Forma powinna być dość duża, ciasta jest sporo i pięknie(...)przykryć folia aluminiową . Studzić w formie. Smacznego ! Notes Do pieczenia ciasta drożdżowego nie używajcie termoobiegu . Ciasto piekłam przy włączonej opcji 'góra - dół ' i na niższej półce, jeśli ciasto wstawicie na środkową półkę może się przypalić od góry bo naprawdę bardzo rośnie:) Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl