ciasta drozdzowe - 8131 przepisów (strona:10/543)

Ciasto drożdżowe z jagodami 75

Ciasto drożdżowe z jagodami… Ciasto drożdżowe wydawało mi się najłatwiejsze do zrobienia… Złamałam rękę i to w dodatku prawą, a lewą niestety nie umiem władać. Wszystkie składniki na drożdżowe wrzuciłam do misy kuchennego asystenta, który potem wykonał resztę pracy. Teraz jak nigdy doceniam mój kuchenny sprzęt… 4 tygodnie w gipsie, a tu zaledwie minęło 6 dni. Powoli(...)wracam do codzienności, choć wszystko co robię wymaga dodatkowego czasu. Tak czy inaczej upiekłam drożdżowe z jagodami . Na szczęście się udało! Ciasto drożdżowe Składniki: 2 podłużne foremki 15 cm x 30 cm 500 g pszennej mąki 120 g cukru 25 g świeżych drożdży 60 g masła, miękkiego 200 ml mleka, lekko podgrzanego 1 cytryna, otarta skórka 2 żółtka szczypta soli

codojedzenia
Drożdżowe ze śliwkami! 61

Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Wymyśliłam sobie, że przygotuje drożdżowe ciasto z połączeniem tych dwóch rodzaju śliwek. Bardzo dawno już nie piekłam drożdżowego ciasta, ze względu na dietę, ale raz na jakiś czas trzeba spróbować i zjeść to na co ma się(...)ochotę bo inaczej człowiek chodzi i podjada mnóstwo innych rzeczy hehehe. Mąż w domku, więc tym bardziej okazja do pyszności na stole. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać i uwielbiam ten zapach kiedy się piecze, czuć w całym mieszkaniu i pewnie na korytarzu, że w domu piecze się ciacho. W ogóle mam zawsze takie wyobrażenie, że w domu w którym piecze

SMYKWKUCHNI
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 46

Czas przygotowania: 40 minut Czas gotowania : 40 minut Ilość porcji: forma 25x35 Drukuj Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - przepis By Piotr 9 maja 2016 Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Nawet mały kawałek tego pysznego ciasta, podany ze szklanką zimnego mleka skutecznie poprawi Wasz nastrój. Składniki: Ciasto drożdżowe: mleko - 250ml drożdże świeże - 50g cukier - 1/2 szklanki cukier z wanilią(...)następnie krótko wyrabiamy i rozcieramy palcami. Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut do tzw. "suchego patyczka". Alergeny Alergeny jajka , mąka , mleko Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Widząc ostatnio na zakupach rabarbar, tak jakoś nie mogłem się powstrzymać przed zakupem. Tym oto sposobem dzisiaj zapraszam Was na kawałek tego przepysznego ciasta. Ciasto drożdżowe

COOKUJ
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką migdałową + DROŻDŻOWE ABC 412

każdej postaci, jednak chyba najbardziej w placku drożdżowym. Poniżej sprawdzona receptura - przy okazji z kilkoma kluczowymi wskazówkami obchodzenia się z drożdżowym . Bazowałam tu na moim wcześniejszym przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami , modyfikując jednak ilość cukru w cieście i kruszonce ze wzgl. na dodatek mocno kwaśnego rabarbaru . Smak rabarbaru postanowiłam skonfrontować z migdałami i stąd mielone migdały oraz ekstrakt, które(...)połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy. Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 150g cukru  1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży   200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście

Grunt to przepis!
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 63

Ciasto drożdżowe „lubi” owoce, owoce „lubią” ciasto drożdżowe. ;) A kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Nie wiem czy znajdzie się ktoś taki. Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową – dla łasuchów… i nie tylko. Składniki na 12 drożdżówek: - 500g mąki luksusowej (typ 550) - 250ml mleka - 50g drobnego cukru do wypieków - 25g świeżych drożdży - 75g miękkiego masła - 1 płaska łyżeczka(...)miałam w zamrażarce, więc przełożyłam ją do lodówki. Jeżeli nie macie „w zapasie” przygotowujemy ją z przepisu na kruszonkę migdałową i wkładamy na godzinę do zamrażarki (będzie gotowa zanim ciasto drożdżowe wyrośnie). Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 porcji – formujemy kule (bułeczki), układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i odstawiamy przykryte

mojewypiekiinietylko
Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania 452

mamy już sierpień, zaraz przyjdzie wrzesień, kiedy to królować będą jabłka i piec będziemy szarlotki pod różnymi postaciami. Jak tu nie piec ciast z owocami lata? Padło dzisiaj na ciasto drożdżowe. Jeśli baliście się, że ciasto Wam nie wyrośnie, albo musicie zrobić ciasto szybko, to właśnie koniecznie przetestujcie ten przepis. Ciasto nie wymaga wyrastania. Mieszacie składniki, siup do blaszki(...)macie całkiem fajne ciasto. Przepis na tą wersję ciasta znalazłam kiedyś w internecie, kiedy miałam makabryczną ochotę na ciasto drożdżowe, jednak nie miałam masła w domu. Pozostawał wariant użycia innego tłuszczu. Wydrukowałam zatem przepis na ciasto na oleju, wyszło bardzo dobre a olej w żaden sposób nie rzutuje na smak całości. I tak kartka z przepisem przenosiła się ze mną

Mieszam w Garnku
Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami, orzechami i żurawiną 99

Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami, orzechami i żurawiną Zobacz również inne przepisy na ciasta drożdżowe --->  Ciasto drożdżowe z serem i żurawiną ,  Ślimaczki cynamonowe ,  Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami ,  Chałka drożdżowa z kruszonką ,  Ciasto drożdżowe z kruszonką i wiśniami ,  Ślimaczki drożdżowe z budyniem ,  Maślane bułeczki z kruszonką ,  Drożdżowy wianek cynamonowy (estoński Kringel(...)cukru waniliowego 3 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny (62,5 g) + ok.50 g do posmarowania ciasta szczypta soli 1/3 szklanki cukru 100 g rodzynek 50 d suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich 100 g skórki pomarańczowej 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) brązowy cukier Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami, orzechami i żurawiną - jak zrobić? Przygotuj zaczyn. Drożdże wymieszaj z łyżką mąki, cukru

Moje Qulinaria
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką 132

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a cynamonowa kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi śliwkami. Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką - Składniki: ok. 1/2 kg śliwek  Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła łyżeczka cynamonu odrobina soli Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami i Cynamonową Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało

Słodka Strona
Ciasto drożdżowe na oleju 82

Dawno mnie nie było, natłok obowiązków. Czasami mam tak, że zobaczę jakiś wypiek i chodzi za mną dopóki go nie upiekę. Tak było tym razem, zobaczyłam, słyszałam, że ciasto drożdżowe na oleju jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/ciasto-drozdzowe-na-oleju/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('66154c0056e921012a913baab11b6afc').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: ciasto drożdżowe na oleju ciasto drożdżowe z olejem drożdżówka na oleju drożdżowe z olejem ciasto drozdzowez olejem placek drożdżowy z olejem bułeczki drożdżowe na oleju ciasto dro ciasto drożdżowe stoi 4 godzinu placek

dom-agi.pl
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 184

Ciasto drożdżowe ze śliwkami to ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się z babcią i dzieciństwem. Przez lata próbowałam doścignąć babcinego ideału, bezskutecznie. Zniechęciło mnie to na długo, a późniejsze doświadczenia z pieczeniem raczej entuzjazmu nie wzbudzały. Potem, w wyniku pewnych zawirowań życiowych, los postawił na mojej drodze różne kuchnie i różnych szefów kuchni. To nauczyło mnie, żeby się nie bać(...)psuć, przypalać, próbować, szukać i ciągle się uczyć. Więc powoli uczę się piec. Ciasto drożdżowe ze śliwkami przeszło najcięższą próbę – babcię. I wiecie co? Udało się! Babcia długo próbowała, wąchała, oglądała i wreszcie wydała wyrok: mogę piec! Pozwólcie, że przedstawię najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami, które zamiast kruszonki ma płatki migdałowe i brązowy cukier. Spróbujcie i wierzcie mi, że wyjdzie

ladykitchen
Drożdżówka sypana z czarną porzeczką 121

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z moją Prababcią, która zasłynęła w mojej pamięci właśnie takimi wypiekami. Zapach ciasta drożdżowego roznoszącego się po całym domu, stary kaflowy piec, w kącie stojący prodiż. I te świeże owoce zebrane z samego rana stojące w śmiesznym, małym, metalowym naczyniu. I jak tu nie kochać wsi? No właśnie. Wsi jak wsi, ale ciasta drożdżowego można(...)kochać, szczególnie jak nie ma się do niego cierpliwości. Ostatnio przeglądając kulinarne zdjęcia, znalazłam wiele przedstawiających ciasta drożdżowe, z podpisem, że oglądam Sypane ciasto drożdżowe. O co tyle halo? A o to, ze tego ciasta nie trzeba wyrabiać, po prostu wsypuje się składniki, zostawia się je na jakiś czas pod przykryciem, a później wystarczy je zamieszać łyżką. Zainspirowało mnie

Słodkie Przyjemności
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 59

okazji przygotowywania tych bułeczek postanowiłam przetestować dwie metody wyrastania ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe wyrasta za sprawą dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto. Proces ten zachodzi za sprawą cukru (dlatego tak ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda(...)sprawdzić ich jednocześnie mając na stolnicy to samo ciasto. :) Poniżej przepis oraz porównanie przeze mnie obydwu metod (efekt na załączonych zdjęciach). Czekam na Wasze opinie i obserwacje w pieczeniu ciast drożdżowych. Jaka jest Wasza ulubiona metoda wyrastania ciasta a może macie swój niezawodny przepis na ciasto drożdżowe? :) Bułeczki z daktylami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 240oC | Czas pieczenia: 15-20 min. Składniki

coolinarnastrefa.blogspot.com
74. Ciasto od którego nie można się oderwać, czyli drożdżowy odrywaniec cynamonowy. 1885

mięciutki, słodki, wilgotny i wspaniale cynamonowy. Dziś podamy Wam na niego przepis i bardzo gorąco, oj jak gorąco, zapraszamy do jego wykonania! Tak więc, by nie tracić czasu.... Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu, który już jest na blogu ( klik ) Składniki:   60 g drożdży 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego ok. 500 g mąki(...)mieszanka) dwie łyżki masła pół szklanki ciepłej wody 3/ 4 szklanki ciepłego mleka (ok. 37 stopni Celsjusza) 1 jajo Przygotowanie: Przygotowując ciasto drożdżowe na początku musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże

Symfonia Smaków
Ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką. 64

Znacie już pewnie moją miłość do ciasta drożdżowego ;), której już z resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na  ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami ,  buchty z rabarbarem , czy  bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego(...)trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową, lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką:  na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej

Rozpustne gotowanie
Ciasto Drożdżowe z Malinami i Kruszonką 127

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a kruchutka kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi owocami . Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Składniki: ok. 400-500 g malin Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła odrobina soli Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje

Słodka Strona