Poniższy przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich :) Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam(...)cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań. A tu - przyszło miłe zaskoczenie :) Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne. Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę. Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników
Walijskie PichcenieSezon rabarbarowy u mnie w dalszym ciągu w pełni, ale tym razem zachciało mi się ciasta drożdżowego. Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej
Mix smakuNajłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką to znakomity wypiek, który zawsze się udaje. Ciasto nie wymaga wyrabiania jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Będzie znakomitą propozycją na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis powstał przy współpracy z marką Polskie Młyny producentem m.in. Mąki Szymanowskiej. Zachęcam do zakupu produktów Polskie Młyny, które można zamówić tutaj . składniki ciasto(...)wszystko łączymy delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka czyli ( większe grudki ). Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 50 minut, upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Artykuł Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...Puszyste ciasto drożdżowe.Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja;Pęczek(...)robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę
Gospodyni MiejskaPrzepis na to drożdżowe ciasto znalazła w jednym z czasopism kulinarnych. Zaciekawiło mnie, ponieważ po raz pierwszy widziałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym praktycznie wszystko się miksuje. Doszłam do wniosku, że skoro jest tak proste i szybkie do wykonania to szkoda go nie wypróbować. Jako farsz posłużyło mi to co akurat miałam w lodówce. Były to przede wszystkim marynowane(...)moim przypadku marynowane. Możecie eksperymentować także z mięsami, grzybami, czy różnymi rodzajami serów. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi. Nadziewany chlebek drożdżowy Składniki: Ciasto: 2 jajka 10 dag świeżych drożdży łyżka cukru 75 ml oleju 200 ml mleka około 600 g mąki sól Farsz: 200 g dowolnego żółtego sera (startego lub w plasterkach) około
PatiGotujelubi takie drożdżowe wypieki szczerze polecam. Ja robiłam z połowy składników i taki przepis podaję. Wyszło 8 sporych bułeczek. Tacka na której podałam bułeczki można kupić w Cukieteria.pl Składniki: Ciasto drożdżowe: 65 ml letniej wody 4 g suszonych drożdży szczypta cukru 190 ml letniego mleka 1 jajko 60 g miękkiego masła irlandzkiego Mlekoma 60 g drobnego cukru(...)zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać zaczyn, jajko, mleko, cukier, sól oraz letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych miksować ciasto około 10-12 minut aż składniki się połączą i będzie gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawić w misie z wierzchu oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić
Ala piecze i gotujeChłopaka. Wprawdzie tego święta nie obchodzę uroczyście i szumnie, ale zawsze o nim pamiętam. Dla swoich klasowych chłopców już kupiłam kilka drobiazgów, a dla moich domowych łasuchów upiekłam pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, inspirowane przepisem Dorotus. Ciasto udało się znakomicie – jest puszyste, mięciutkie, z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Koniecznie je wypróbujcie. Polecam. Składniki: Rozczyn: • 4 łyżeczki suchych drożdży(...)podwojenia objętości. W razie wątpliwości – patrz: Porady Aleex. 2. Gdy rozczyn będzie gotowy, dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 3. Gotowe ciasto drożdżowe przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość. 4. W tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać gorące i roztopione masło
W mojej kuchnimojprzepisna.pl | Placek drożdżowy na żółtkach z serem Klasyczne drożdżowe ciasto z dużą ilością białego sera i pyszną kruszonką na żółtkach, zamiast całych jaj. Bardzo długo utrzymuje świeżość, jest wilgotne i sycące. Polecam na śniadanie czy kolację. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej tortowej + do podsypania (nie więcej niż 50 gr) 100 gr masła 1/3 szklanki cukru(...)tych 500 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia, ciasto może się kleić, ale nie przejmować się
moj przepis namnie to zwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia. Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką?Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... "Składniki:1/2 kg maki1/2 szkl. cukru2 jaja + 2 żółtka5(...)żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut
Walijskie PichcenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto drożdżowe. Jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Post Ciasto drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesmaku ciasta mnie nie powaliło, prawie całe zjadł mój brat, chyba mu posmakowało , bo kilka razy dopytywał kiedy upiekę je ponownie...Czas pieczenia: 30 min -35 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : 25 cm x 9 cmCiasto drożdżowe(...)wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. . Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie roztopić 70g masła. Formę keksową (o długości 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe, a najbardziej to takie klasyczne mojej mamy pełne rodzynek i skórki pomarańczowej, delikatne, aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe zapijane zimnym mlekiem. I tak mi z tym drożdżowym pozostało do dziś, że gdzieś mi zapachnie, zobaczę jakieś zdjęcie i po prostu muszę je upie. :) Tak było i tym razem, wiedziona myślą o delikatnej, mięciutkiej drożdżówce udałam się(...)łyżki mąk i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce umieszczamy mąki, pozostały cukier, jaja, ostudzone masło, mleko, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy prostokąt, który dzielimy na 4 mniejsze prostokąty, każdy smarujemy niewielką ilością dżemu i zwijamy w rulon. Powstałe w ten sposób rulony splatamy
Cynamonowe szczęścieBlueberry Corner by "jagodzianka" Cudownie lekkie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest delikatnie wilgotne i dzięki temu można go zjeść kilka kawałków na … Przeczytaj cały artykuł Post Ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersitku. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej(...)stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika
Moja DelicjaBrioche to francuska odmiana ciasta drożdżowego ze sporą ilością masła. To ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne, maślane – wyrośnięte jak klasyczna drożdżówka i leciutko kruche jednocześnie. Z nadzieniem serowym i żurawiną, zaplecione w warkocz, prezentuje się i smakuje wybornie. CIASTO Ciasto jest dosyć lepkie i tłuste, warto zrobić je robotem kuchennym, w innym wypadku będzie wymagało częstego zeskrobywania fragmentów masy(...)suche drożdże. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko (nie musi być ciepłe, wystarczy w temperaturze pokojowej) i wbijamy całe jajka. Zarabiamy ciasto na średniej mocy miksera hakiem do ciast drożdżowych. Gdy ciasto zacznie się formować i odchodzić od ścian miski, dodajemy po łyżce miękkiego masła, stale miksując. Każdą kolejną porcję masła dodajemy po kompletnym połączeniu ciasta z poprzednio dodaną
Karo in the Kitchen