krótko odgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, lub tak jak napisałam wyżej - zamrozić. Z poniższej porcji składników przygotować można 20-25 sztuk . Pieczone pierogi drożdżowe z serem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 320g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody (lub mleka) 10g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju lub masła NADZIENIE 400g twarogu 50g domowego cukru(...)mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu - do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, sól, składniki wymieszać, dodać olej, wyrobić gładkie, elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto - ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - przygotować nadzienie: twaróg rozdrobnić widelcem, dodać cukier oraz 1-2 żółtka (w zależności od wielkości jajek i rodzaju użytego twarogu
Smakołyki BerenikiBuchty z jagodami...Drożdżowe, złociste bułeczki, wypełnione soczystymi jagodami.Oprószone cukrem pudrem.Idealne do odrywania!Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;10 g suchych drożdży;275 ml mleka (u mnie 0,5%);60 g margaryny;1 małe jajo;2,5 łyżki cukru;1/4 łyżeczki soli;skórka otarta z całej cytryny;250 g jagód (u mnie mrożone);Cukier puder do oprószenia(...)dołek, wlać mleko z cukrem i skórką z cytryny, dodać rozpuszczoną margarynę, i sól i wyrobić ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego).Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.Po upływie tego czasu ciasto krótko wyrobić. Następnie odrywać w miarę równe
Gospodyni Miejskaprzywołują właśnie wspomnienie domu rodzinnego. Co prawda, pieczywo było z piekarni, ale za to jaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam makiem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Uwielbiam, gdy po domu roznosi się zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Na śniadanie, czy kolację - z masłem, miodem… mała rzecz, a cieszy. Do tego przepisu, powrócę jeszcze niejeden raz na blogu. A tymczasem – życzę smacznego.Wydrukuj przepisThe post Rogale drożdżowe
mojewypiekiinietylkoMróz i śnieg za oknem a w naszej kuchni roznosi się błogi zapach drożdżowego ciasta i cynamonu. Nigdy nie przepadałam za drożdżowymi ciastami aż tu nagle - gdy spadł śnieg nabrałam takiej ochoty na domową drożdżówkę, że od razu musiałam ją upiec. Drożdżówka do odrywania jest genialnym wypiekiem - cudownie słodka i aromatyczna - idealna na zimowe wieczory z gorącą herbatą lub mlekiem(...)jeden na drugim - nadzieniem ku górze. Formę na keksa smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Powstały blok drożdżowy kroimy w poprzek na 6 kawałków i układamy je bokiem w formie. Ponownie odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy nasza drożdżówka wypełni foremkę, smarujemy ją resztką masła, posypujemy cynamonem i cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika
sierotka maRysia w kuchnimasła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe: Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie na stolnicę wysypujemy resztę(...)przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne. Niestety nie jestem szcześliwą posiadaczką jednego z tych super potężnych, nowoczesnych robotów. W przypadku ciasta drożdżowego zadowolę się maszyną do chleba, która równie doskonale poradzi sobie z tym ciastem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki umieszczamy w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu
Mia Cucina SofietaRobiąc to ciasto drożdżowe myślałam że, efekt końcowy będzie wyglądał inaczej. Wyszło bardzo ciekawie a wygląd marmurkowy jest apetyczny. SKŁADNIKI: 1/2 kg mąki 70 g cukru 2 jajka 50 g masła ok 1 szklanka mleka 30 g drożdży 1 łyżeczka wanilii dżem porzeczkowy garść rodzynek Robimy ciasto drożdżowe i odstawiamy go do wyrośnięcia. Gdy podrośnie wyjmujemy na stolnicę, rozwałkowujemy
harrisawidzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku jednego składnika trzeba było zmienić plan. Pod ręką były orzechy, więc je wykorzystałam. Nie żałowałam: wypieki drożdżowe z orzechami są rewelacyjne! Składniki ciasta na 18-20 sztuk: 500 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli(...)szklanki cukru 3 łyżki esencji waniliowej Mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Tym wszystkim, którzy "boją się" ciasta drożdżowego przypominam poradnikowy wpis o tym, że to wcale nie jest trudne. Przy okazji znajdziecie w nim sporo starszych przepisów z ciastem drożdżowym w roli głównej
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest
Kuchnia MagdaLenyJest to przepis od mojej siostrzyczki. Kucharki w jej przedszkolu zawsze pieką drożdżówkę z tego przepisu. Jest pyszna. Ciasto drożdżowe – do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, trochę cukru i mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, jajka z cukrem lekko ubić. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Masło roztopić, przestudzić. Wlać masło do mąki. Teraz(...)minuty zostawić do wyrośnięcia reszta jak przy normalnym wyrabianiu Kruszonka – do miski wsypać mąkę, cukier i dodać masło. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto i rozkruszyć formując kruszonkę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilkę do ponownego wyrośnięcia. Na ciasto rozłożyć rabarbar i na to pokruszyć kruszonkę. Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia PokoleńPoniższy przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich :) Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam(...)cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań. A tu - przyszło miłe zaskoczenie :) Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne. Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę. Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników
Walijskie PichcenieSezon rabarbarowy u mnie w dalszym ciągu w pełni, ale tym razem zachciało mi się ciasta drożdżowego. Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej
Mix smakuNajłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką to znakomity wypiek, który zawsze się udaje. Ciasto nie wymaga wyrabiania jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Będzie znakomitą propozycją na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis powstał przy współpracy z marką Polskie Młyny producentem m.in. Mąki Szymanowskiej. Zachęcam do zakupu produktów Polskie Młyny, które można zamówić tutaj . składniki ciasto(...)wszystko łączymy delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka czyli ( większe grudki ). Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 50 minut, upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Artykuł Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z kruszonką pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką...Puszyste ciasto drożdżowe.Warstawa twarogowo-jajeczna ze szczypiorkiem.I podsmażone warzywa: cukinia, papryki i cebula.Bardzo delikatny w smaku.Składniki:Ciasto:20 g świeżych drożdży;2/3 szklanki letniej wody;1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 łyżeczki soli;Łyżka oleju;Szczypta cukru.Masa twarogowa:250 g białego, chudego twarogu;1/2 szklanki mleka;3 jaja;Pęczek(...)robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami na gładką masę
Gospodyni MiejskaPrzepis na to drożdżowe ciasto znalazła w jednym z czasopism kulinarnych. Zaciekawiło mnie, ponieważ po raz pierwszy widziałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym praktycznie wszystko się miksuje. Doszłam do wniosku, że skoro jest tak proste i szybkie do wykonania to szkoda go nie wypróbować. Jako farsz posłużyło mi to co akurat miałam w lodówce. Były to przede wszystkim marynowane(...)moim przypadku marynowane. Możecie eksperymentować także z mięsami, grzybami, czy różnymi rodzajami serów. Gwarantuję Wam, że ciasto jest tak neutralne, że każdy pomysł się sprawdzi. Nadziewany chlebek drożdżowy Składniki: Ciasto: 2 jajka 10 dag świeżych drożdży łyżka cukru 75 ml oleju 200 ml mleka około 600 g mąki sól Farsz: 200 g dowolnego żółtego sera (startego lub w plasterkach) około
PatiGotujelubi takie drożdżowe wypieki szczerze polecam. Ja robiłam z połowy składników i taki przepis podaję. Wyszło 8 sporych bułeczek. Tacka na której podałam bułeczki można kupić w Cukieteria.pl Składniki: Ciasto drożdżowe: 65 ml letniej wody 4 g suszonych drożdży szczypta cukru 190 ml letniego mleka 1 jajko 60 g miękkiego masła irlandzkiego Mlekoma 60 g drobnego cukru(...)zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę dodać zaczyn, jajko, mleko, cukier, sól oraz letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych miksować ciasto około 10-12 minut aż składniki się połączą i będzie gładkie i jednolite ciasto. Ciasto pozostawić w misie z wierzchu oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić
Ala piecze i gotuje