razie jestem zielona w użytkowaniu, chociaż chleb w maszynie piecze się podobno intuicyjnie - wszystko wymaga odrobimy wprawy :)) Mój pierwszy wypiek to jednak nie chleb, a drożdżowe ciasto, które jak się okazuje również w automacie można upiec. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste, wyrośnięte ... trochę brakowało mi tylko ulubionej kruszonki, ale tłumaczę sobie, że bez niej ciasto jest mniej kaloryczne(...)Myślę, że różnorakie wypieki z automatu na stałe zagoszczą w mojej kuchni, bo chociaż bardzo lubię wyrabiać ciasto drożdżowe ręcznie, użycie automatu pozwala zaoszczędzić czas, co dla ludu pracującego jest rzeczą bardzo ważną :) Poza tym automat daje nad wiele różnych możliwości np. umożliwia zarobienie ciasta na pizzę, pierogi, makaron. W automacie możemy też wyrobić ciasto na chleb, który upieczemy tradycyjną
Walijskie PichcenieSzybkie ciasto na pizzę - bez drożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane jest na maślance z dodatkiem oleju oraz sody oczyszczonej. Jest naprawdę smaczne i spokojnie może dorównać tradycyjnemu ciastu drożdżowemu. Takie ciasto na sodzie i maślance może być trochę bardziej zbite i mniej puszyste niż(...)ciasto drożdżowe, ale za to jest mięciutkie i nie kruszy się. Składniki na pizzę układamy jakie tyko chcemy... Wystarczy niecałe 30 minut aby cieszyć się ciepłą, domową pizzą. Składniki: Ciasto na pizzę: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodatki: (u mnie) ketchup/sos pomidorowy 1 cebula
Kuchnia MagdaLenyCoś dla tych, którzy nie potrafią piec, a upieczenie ciasta drożdżowego wydaje się czarną magią. BEZ ZAGNIATANIA, DLA LENIWYCH i NIEWTAJEMNICZONYCH. Ponieważ kolega poprosił mnie żebym mu to opisała w prosty sposób dla osoby, która nie umie i nie lubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi(...)strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy (16 g) – całe opakowanie dodatkowo owoce (dałam 3 pokrojone w słupki jabłka) Wykonanie: 1. Przygotowujemy głębokie naczynie 2. Podgrzewamy lekko mleko 3. na dno naczynia wlewamy ciepłe mleko 4 Drożdże kruszymy
Na słodko lub wytrawnienieśmiałość, strasznie się wstydzę obiektywu, a tym bardziej przycisku REC :) Na fan page`u piszecie do mnie dużo, tam Was poznaję bliżej i jak jedna z Was napisała, że ciasto drożdżowe to jej całkiem nie wychodzi chciałam pomóc. Pewnego ranka postanowiłam upiec ulubione drożdżówki mojego dziecka i kiedy spał ja wzięłam telefon i nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł(...)mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać muzykę jakiej słuchałam i jedno moje zdanie :) Chyba potrzebowałam czasu
Blondynka Gotujeistnieje coś lepszego niż ciepłe, drożdżowe ciasto, pokryte dużą porcją złocistej kruszonki, wypełniające cały dom swoim nieziemskim aromatem? Otóż tak! Najlepsze z najlepszych jest ciepłe, drożdżowe ciasto, w którego puszystym wnętrzu kryje się pyszna wiśniowa konfitura... Ach, nadal rozpływam się na samą myśl o tym cieście, z którego udało mi się skosztować tylko jeden kawałek... Co mi tam! Pędzę(...)kuchni, upiekę jeszcze jedno... Zawijaniec drożdżowy z wiśniami ciasto: 500g mąki 150g masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 3 jaja 1 żółtko 50g drożdży szczypta soli + konfitura wiśniowa kruszonka: 70g masła 40g mąki pszennej 40g mąki kukurydzianej 50g cukru Drożdże połączyłam z lekko podgrzanym mlekiem, 1 łyżką cukru i 2 łyżką mąki. Dokładnie wymieszałam i odstawiłam
Zapiski Młodej ŻonySkusiły mnie swoim wyglądem, a zachęciła do ich upieczenia Dorota z jednej z grup na Fecebooku. To u niej właśnie zobaczyłam tureckie bajgle. Jak przy każdym cieście drożdżowym pracy nie jest tak wiele, ale czas oczekiwania dłuży się niemiłosiernie. No cóż, kiedy czeka wspaniały miód gryczany od Rodziców trudno się „posiłkować” kupnym pieczywem, więc – do roboty. Tureckie bajgle – Simit(...)oryginalnym przepisie jest podana kolejność w jakiej powinno się dodawać składniki. Do rozczynu – cukier, resztę wody, mąkę, jajko, oliwę, mleko i sól. Ja dodałam składniki, jak przy wyrabianiu każdego ciasta drożdżowego – czyli jak powyżej w podanym przeze mnie przepisie. 5. Sezam można podprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż
mojewypiekiinietylkoObowiązkowe w sezonie letnim!Przywodzi na myśl smak dzieciństwa … Babcię … zabawy w ogrodzie ….Podczas pieczenia cały dom wypełniony jest obłędnym zapachem ciasta drożdżowego , które tak uwielbiam!Delikatne … niesamowicie puszyste … lekkie … wypełnione soczystymi śliwkami , których już pełno w sklepach i na targach!A , że jak wiecie uwielbiam kruszonkę , to musiała być duża jej ilość
Ostra na SłodkoCiasto drożdżowe z rabarbarem, to idealna propozycja dla tych, co cenią swój czas i oryginalny smak. A przede wszystkim uwielbiają rabarbar. Gdy pogoda nie rozpieszcza mimo kalendarzowej wiosny. Słońca jest jak na lekarstwo, to trzeba sobie jakoś umilić dzień. Po tygodniu pracy, przy chwili wytchnienia, takie drugie śniadanie czy podwieczorek i wspólną rozmowę. Bo w dzisiejszych czasach, więcej czasu poświęcamy(...)Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na około centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a rabarbar puści sok. W tym czasie z pozostałych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szklankę cukru, mleko, rozpuszczoną margarynę a w niej aromat arakowy lub inny ulubiony, wbijamy jajka, wsypujemy drożdże instant i przyprawę do sernika. Całość mieszamy
Karczma HonoriettyFilozofii Smaku , gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie(...)mąką). Ciasto Do mąki wbij żółtka, dodaj zaczyn, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Możesz się wspomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta zrób kulkę i wstaw do miski posmarowanej olejem. Odstaw na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach
Food Squaremieszanego chleba, najczęściej używany program - VOLLKORN: do chleba pełnoziarnistego - WEISSBROT: do jasnego chleba o dłuższym czasie wyrastania - SCHNELL: do szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa(...)bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego pieczywa - EIGENPROGRAMM: ustawienia własne, do dowolnego zdefiniowania. Co ciekawe, udało nam się znaleźć zastosowanie dla programu "Ustawienia własne". Zwykle pieczemy chleby w piekarniku, ale wyrabiamy ciasto w maszynie - pisałem o tym wcześniej. I właśnie tak sobie zdefiniowaliśmy ten program, że jest
Marder&Marder ManufactureDrożdżówki w postaci babeczek, ale w wersji wytrawnej. Z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Ciekawe i przepyszne połączenie smaków, które wielbicielom serów na pewno posmakuje. CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki z cieciorki 25 g drożdży 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko KARMELIZOWANA CEBULA(...)obsypanej mąką formy na muffinki. Posmarować odłożonym jajkiem. Piec w temperaturze 180*C przez ok 25 min. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Babeczki i muffinki , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Na wynos Tagged: cebula , cieciorka , kozi ser , wino
https:KKuchniaMniamardzo dobre ciasto drożdżowe z pysznym orzechowym nadzieniem. Z ciastem drożdżowym bardzo przyjemnie się pracuje. Nie ma problemu z wałkowaniem. Otrzymałam dwie większe drożdżówki. Jedną porcję ciasta zawinęłam w roladę, przekroiłam wzdłuż a następnie zwinęłam w warkocz. Z drugiej części ciasta zrobiłam plecionkę. Polecam. Można wykorzystać różne nadzienia. Drożdżowy warkocz z orzechami PRZEPIS /zmodyfikowany przepis stąd / Temperatura
coolinarnastrefa.blogspot.comletniej wody; 1/2 łyżki soli; Cały zaczyn. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)wymieszać ze sobą. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut. Po tym czasie dodać sól i dobrze wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia, odgazowując
Gospodyni Miejskasoli; Cały zaczyn. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. mąkę pszenną oraz sól i dobrze wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia
Gospodyni Miejskamnie wielokwiatowy); 1/4 łyżeczki nasion czarnuszki; Cały zaczyn. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. mąkę orkiszową, wodę, sól, miód i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne - trwa to około 10 - 15 minut. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie
Gospodyni Miejskamnie typ 650);19 g soli;100 g pestek dyni.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)dyni, dobrze wymieszać i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i pestki dyni i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując
Gospodyni Miejskaletniej wody;1,5 łyżeczki soli.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce(...)upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia, odgazowując
Gospodyni Miejska