Pyszne, czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladą i czekoladową kruszonką. Sceptycznie podchodziłam do połączenia czekolady z ciastem drożdżowym. Niepotrzebnie! połączenie jest idealne. Czekoladowe ciasto, czekoladowa kruszonka i czekolada :) Magia! Składniki (na keksówkę): * ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka kakao - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 50g masła - 20g świeżych drożdży - sól - 50g gorzkiej czekolady * kruszonka: - 50g masła
CookYourselfCiasto drożdżowe w nowej formie, do przygotowania z kremem czekoladowym, makiem lub marmoladą :) SKŁADNIKI 400 g mąki tortowej 200 ml letniego mleka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 2 żółtka 30 g masła lub margaryny ( roztopione ) aromat waniliowy szczypta soli 200 g nutelki 1 jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do 100 ml ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru(...)gładkie i elastyczne, nastepnie przekłożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na okrąg o średnicy 28 cm. Jeden płat drożdżowy przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy 1/3 nutelli, zostawiając ok. 1-2 cm wolnego miejsca od brzegów. Przykryć drugim
zielonacukinkaDrożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych(...)rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki pszennej 180ml mleka 120g cukru 100g masła 3 żółtka 30g drożdży 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 150g powideł śliwkowych lub innego nadzienia 1-2 białka do posmarowania wierzchu rogalików Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek
Smakołyki BerenikiBardzo puszyste drożdżowe ciasto z cudownymi, dojrzałymi morelami. Kawałek takiego placka smakuje wyśmienicie z kubkiem zimnego mleka albo ciepłym kakao. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe i takie właśnie prawie w całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre. Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy. Lubię(...)robić ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy a właściwie to próbowała wypchnąć z niej polewę. Jednak to właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię
Smaczna PyzaTakie ciasta przypominają mi o moim dzieciństwie. Wypieki drożdżowe czyniła moja babcia i mama kiedy tylko pojawiał się w ogródku pierwszy rabarbar, a potem przez cały okres letni wymyślaliśmy jako dzieci pomysły co dodać do drożdżówek i ciast. A potem gdy wyczekane wypieki były gotowe, biegaliśmy po podwórku co chwilkę kukając do kuchni i łapiąc co lepsze kąski. Bardzo dlatego(...)ogródku rośnie rabarbar z którym teraz sama wypiekam ciasta i mogę podać je swoim dzieciom z kubkiem domowego kompotu we własnym ogrodzie. Mieszkanie na wsi ma swoje plusy, zdecydowanie :-) Ciasto drożdżowe nie jest wymagające i łatwo stworzyć własny przepis znając kilka podstawowych zasad. A tak wyglądała szkoła mojej babci: Im luźniejsze ciasto tym delikatniejszy wypiek. Ciasta drożdżowego nie warto zbyt
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna
Kuchnia MagdaLenyPampuchy z jagodami znane też jako parowańce , buchty albo kluski na parze . To pyszne drożdżowe bułeczki gotowane na parze nadziewane jagodami, a przed podaniem polane sosem jagodowym. Ich przygotowanie jest łatwiejsze niż może się to wydawać. Doskonałe od razu na ciepło, ale też na zimno smakują równie dobrze. Miękkie, puszyste, pełne jagód. Co prawda sezon jagodowy już się zakończył, jednak(...)wlać 120 ml letniego mleka. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe, wymieszać robotem z odpowiednim hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką, odstawić na 30-40 minut, aby ciasto wyrosło. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyjąć wyrośnięte ciasto, krótko
Zrób to smaczniePyszne i bez wyrabiania ciasto drożdżowe, które każda osoba przygotuje je bez problemu. Przepis zaczerpnięty z internetu :) Ciasto podałam na talerzu z kolekcji Kamila od Porcelana Bogucice Drożdżowiec z jabłkami bez wyrabiania Składniki: ciasto drożdżowe jajka - 4 szt olej - 1 szkl cukier - 1 szkl mleko - 1 szkl drożdże - 1 kostka ( 10 dag ) cukier waniliowy - 16 g mąka
Kuchnia DanusiDziś mam dla Was wspaniały przepis na pyszne, puszyste, rustykalne ciasto drożdżowe z soczystym nadzieniem z jabłek i dżemu z dyni. Podobne ciasto piekła moja babcia i wspominam je z ogromnym sentymentem. Do dzisiaj kojarzy mi się ono z sielską, polską wsią i najlepszymi na świecie wakacjami. Jego zaletą jest to, że nawet dwa dni po upieczeniu zachowuje świeżość(...)kruszonka nadająca całości głębi i wyjątkowości. Bardzo polecam!!! Składniki na drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką: na standardową blachę z piekarnika (o głębokości co najmniej 2 cm) CIASTO DROŻDŻOWE: 150 g mąki orkiszowej 300 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 200 g puree z dyni 1 jajko
Rozpustne gotowanieUwielbiam zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu, a potem jego pałaszowanie do herbatki ;) Pyszne, lekko wilgotne ciasto drożdżowe z jagodami - polecam próbujcie sami. Składniki: 300 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 jajko 150 ml ciepłego mleka 90 g cukru 60 g masła szczypta soli 300 g jagód Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem w dużej(...)minut. W tym czasie masło podgrzewamy, aż się rozpuści i zostawiamy, żeby trochę ostygło. Do rozczynu drożdży dodajemy mąkę, sól, jajko oraz roztopione masło, a następnie wyrabiamy. Ciasto będzie wilgotne i dość klejące. Formę o wymiarach 30×12 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Symfonia smakowarozczynie przeczytasz tutaj . Mąkę pszenną, sól i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, aromat i jajka. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (nie polecam ręcznie, gdyż ciasto jest dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać resztę ciepłego kompotu, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać(...)stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i jednolite (wciąż będzie się nieco kleić). Gotowe ciasto drożdżowe pozostawić w misce, w której je wyrabialiśmy. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 60-90 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet
Nastoletnie WypiekanieWitam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo z młyna
Kuchnia BeatyZaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam
ciastkarnia na kruchym spodziesztuk muffinek drożdżowych z cynamonem i jabłkami. Poranka doczekały 3 sztuki.. Polecamy przygotowywanie podwójnej porcji :) Czego potrzebujemy? (12 dużych bułeczek) Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto drożdżowe: - 250g mąki pszennej - 20g drożdży - 125 ml mleka - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - 30g masła - szczypta soli Nadzienie: - 2 średnie jebłka - 2 łyżki cynamonu - 2 łyżki cukru - 40g masła(...)temperaturze ok. 20 minut, aż do zarumienienia. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Tak jak wspomniałam na początku, warto przygotować podwójną porcję, bo znikają w zastraszającym tempie. Ciasto drożdżowe wymaga sporo czasu na wyrośnięcie, dlatego polecam uzbroić się w cierpliwość, bo zostanie ona nagrodzona najlepszymi ślimaczkami drożdżowymi, jakie jedliście
two broke sistersNiedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem . Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami(...)figi pokrojone w ćwiartki i posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około 45 min. Studzimy ciasto drożdżowe na kratce. Smacznego! Smacznego:) The post Placek drożdżowy z figami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię