ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:43/576)

Drożdżówki z borówką amerykańską 339

serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym owocem. Nie pozostało nic innego, jak spróbować je rozwiać.     Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 500) * - 1 szklanka mąki tortowej(...)polewamy lukrem, albo posypujemy cukrem pudrem. Drożdżówki z borówką amerykańską smakują, jak najprawdziwsze jagodzianki. Eksperyment z mrożoną borówką był bardzo udany. Zamrożone owoce nie wywarły żadnego wpływu na strukturę ciasta drożdżowego, a po upieczeniu zachowały nawet swój kształt. Puszyste, mięciutkie, pachnące – drożdżówki z borówką amerykańską, polane słodko kwaśnym lukrem przywróciły smaki z dzieciństwa. Do dziś pamiętam słoneczne, upalne

mojewypiekiinietylko
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 185

mlecznych,  to najlepszym  polem do rozpoczęcia eksperymentów są ciasta kruche, które udają się bez większych problemów.  Oto kilka porad jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca w ciastach ucieranych i drożdżowych: Używać  składników o jednakowej, pokojowej temperaturze. (Wyjąć wcześniej z lodówki margarynę / masło, mleko, jajka.) Mąkę zawsze przesiewać przez sito – nie tylko w celu odsiania ewentualnych zanieczyszczeń, przede(...)się wtedy emulsja, jednak ma to istotne znaczenie raczej przy wytwarzaniu domowego majonezu – w przypadku ciasta nie będzie katastrofy jak zamieszamy raz w jedną, raz w drugą stronę ;) Przygotowując ciasto drożdżowe nie można używać zbyt ciepłego mleka lub wody. Temperatura większa niż 40 stopni C może zabić drożdże i ciasto nie urośnie. Ciasta drożdżowego nie powinno się zostawiać do wyrośnięcia

głodny alergik
Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami 222

Ciasto drożdżowe te jedno z moich ulubionych ciast, i za każdym razem, kiedy umieszczam drożdżowy przepis na blogu powtarzam to samo. Uwielbiam kiedy dom pachnie pieczonym drożdżowym ciastem. C zęsto je piekę   czy to na słodko czy na słono. Daje nam ono mnóstwo możliwości. Dziś proponuję zawijańca z suszonymi morelami i śliwkami firmy  Sante ,  która(...)ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo suszonych owoców, produktów zbożowych, kasz, nasion. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma  Sante znajdziecie  tutaj .   Drożdżowy zawijaniec z  suszonymi owocami Czas przygotowania: 150 minut Składniki Ciasto: 2,5 szklanki mąki szczypta soli 7 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g roztopionego masła 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki naturalnego jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 252

upiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka(...)rabarbaru truskawki Przygotowanie:   Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony rabarbar

Ala piecze i gotuje
Podstawowe ciasto na pizzę 207

pieczenia będzie się rozgrzewała w środku - czas pieczenia zależy od grubości pizzy - min 8 minut a max 15 ale trzeba uważać i sprawdzać spód żeby się nie spalił , ciasto drożdżowe piecze się bardzo szybko I to chyba tyle uwag do ciasta na pizzę :) Sposób wykonania : Mąką wsypujemy do miski ,drożdże ,cukier i część mleka mieszamy robiąc tzw rozczyn , wlewamy(...)moją silikonową deskę ,polecam każdemu zakup takiej bo nie zajmuje miejsca w szafce,jest łatwa w utrzymaniu czystości i rewelacyjnie sprawdza się gdy musimy zwijać ,przewracać czy manewrować ciastem :) nie tylko drożdżowym i nakładamy składniki

Wypieki Rene
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 180

staram się go spędzić z dziećmi, takie moje uzależnienie. Wszędzie dookoła truskawkowo, różowo, kolorowo, aż miło popatrzeć, aż się chce piec, wpadłam na pomysł upieczenia ciasta, takie ciasto drożdżowe bez wyrastanie, nie miała pojęcia co wyjdzie, ale wyszło pysznie, słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed upieczeniem, to wyszło bardzo(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/ciasto-drozdzowe-bez-wyrastania/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('2570e40232a0ce7dbdee2cf273a6fe39').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } });   The post Ciasto drożdżowe bez wyrastania appeared first

dom-agi.pl
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 199

Kolejne ciasto drożdżowe, które podbiło moje serce. Troszkę podobny do  szwedzkich bułeczek cynamonowych Kanelbullar , ale nie zawiera kardamonu. Jest przepyszny i przepięknie się prezentuje.   Posmakuje też wszystkim, którzy nie lubią przesłodzonych ciast. Rewelacyjny z  konfiturą gruszkową z nutką wanilii  lub gruszkowo-pomarańczową .   Przepis pochodzi z bloga   Życie smakiem się toczy . Dołączam(...)listopadowej listy  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowy wieniec cynamonowy  (Estoński kringel) Składniki: Ciasto 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżka cukru 300 g maki pszennej 550 30 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko Farsz 50 g roztopionego masła 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką 199

głowy i dodaję różne składniki, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję, ale myślę, że nie będzie z tym większego problemu :) Z przepisu wychodzą 3 klasyczne blachy ciasta lub dwie, jeśli wolicie ciasta drożdżowe na grubszym spodzie (ja wolę cieńsze, czasami piekę nawet takie ekstremalne, jak pizza :D). Orkiszowe, pełnoziarniste ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 dag świeżych drożdży

FitKot
Brioszka z konfiturą morelową 182

Brioszka z morelowym nadzieniem  Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a  zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :-) Brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, cudownie maślany puszek :-) Powstaje w wyniku połączenia wielu kulek ciasta,  Bułeczki najlepiej smakują w dniu, w którym zostały upieczone, choć kolejnego dnia również(...)brakuje. Inspiracje do upieczenia brioszek znalazłam w książce "Wypieki" (moje ostatnie odkrycie) i na blogu Kwestia Smaku  . Brioszka drożdżowa Leniwa niedziela :) Brioszka drożdżowa   z morelowym nadzieniem  Składniki: 3 jajka 370 g mąki tortowej  50 g świeżych drożdży  170 g miękkiego masła 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli  50 g cukru  ulubiony słoik

Aromatyczne Podróże
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 300

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, 3 całe jajka i 2 żółtka. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie przez około 10 minut. Cały czas wyrabiając stopniowo, łyżka po łyżce dolewamy stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze 5 minut.  Gotowe ciasto oprószamy 1 łyżką

cool and minty
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 192

Erica Lanlarda - Czekolada. Ja piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja 1 kg mąki pszennej T500 Nadzienie(...)łyżki mleka Przygotowanie: Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić rozczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera wbić jajka dodać esencję waniliową, cukier i zaczyn drożdżowy. Końcówką do ciast drożdżowych zmiksować do wolnych obrotach do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą wlać letnie rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Przykryć misę i odłożyć do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta przygotować

Ala piecze i gotuje
Babka drożdżowa 172

Kolejna z babek Wielkanocnych,która króluje na nie jednym stole to na pewno Baba Drożdżowa. Kocham ciepłe ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami ale przyznam, że do babki drożdżowej zawsze sceptycznie podchodziłam. Postanowiłam w końcu ją zrobić no, bo jakby inaczej:) i co, i właśnie nic.Nie powiem, bo była smaczna ale ja jednak zostanę przy cieście drożdżowym i babce ucieranej(...)przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą Na koniec dodać namoczone

Kubki smaku
Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami 171

Powidła zrobione (link tutaj), to czas upiec ciasto z ich dodatkiem i tak padło na ciasto drożdżowe ze śliwkami, migdałami i, oczywiście, powidłami.Przepis bardzo prosty, a efekt końcowy- zarówno wizualny jak i smakowy- naprawdę przyjemny, bo ciasta drożdżowego nie da się nie lubić :)Mimo, że ślimaczki są do siebie 'przyklejone', to bardzo łatwo się od siebie odrywają, wcale

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 182

Ciasto drożdżowe i sernik bez spodu, to te ciasta, które da się  odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba ,  z tego co wiem, ogromna(...)fanka ciasta drożdżowego. Ja też lubię, zwłaszcza taki jeszcze ciepłe i z wyczuwalnym smakiem drożdży. 😋 0,5 kg mąki 0,5 szklanki ksylitolu 50 g świeżych drożdży szklanka mleka 1,5% 0,5 szklanki oleju 3 żółtka szczypta soli cukier waniliowy 4 plastry ananasa z puszki 0,5 szklanki żurawiny Kruszonka: szklanka płatków owsianych 0,5 szklanki sezamu

Dieta moja pasja