ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:132/576)

Bułeczki z brązowymi pieczarkami 203

studzimy. Wykonanie bułeczek. Wszystkie składniki ciasta na bułeczki wkładamy do miski: mąkę, rozkruszone w dłoniach drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko, oliwę. Ciasto wyrabiamy robotem 5 minut - używamy końcówki do ciasta drożdżowego lub 2 końcówek z hakami. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około 20 minut. Wyrośnięte

Smak mojego domu
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki całkiem nowe przepisy” 202

rozsądku i z umiarem :). Książka Doroty jest encyklopedią zawierającą ponad 100 przepisów na wypieki, ciasteczka i desery na wszystkie wyjątkowe okazje. Całość podzielona jest na kategorie: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta bez pieczenia oraz z różnych stron świata. Patrząc na zdjęcia, już cieknie mi ślinka

Be Fit Be Strong
Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle 231

tego najnowsza lidlowa książka  „Kuchnia polska. Słodka”. Ciasto jest wilgotne, bardzo smacznie, nie kruszy się, właściwie tylko kruszonka się kruszy.  Poza tym jest niebywale długo świeże. Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec ciasto: 1,5 szkl. letniego mleka 50 g drożdży 1 kg mąki pszennej 4 duże jajka, żółtka osobno od białek 150 g roztopionego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie drożdżówki z bananem. 177

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.  W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak

Poranek na słodko
Pszenne bułeczki 206

jajko 20 g miękkiego masła Przygotowanie: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.   Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować

Wołowina od rekina
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 310

zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy”) lub ciasto z TEGO PRZEPISU (na tą ilość nadzienia potrzebujecie 1,5 porcji) 1 kulka sera mozarella 125g 150g mozzarelli twardej, tartej lub krojonej

Karo in the Kitchen
Maślane rogaliki 229

być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej

moj przepis na
Jak sprawdzić, czy tłuszcz do smażenia (np.pączków, faworków) jest już rozgrzany. 757

Sposób 2    G dy nie mamy pod ręką kawałka ziemniaka, możemy wrzucić do tłuszczu kawałek ( małą kuleczkę ) surowego ciasta drożdżowego lub kruchego. Jeśli zaraz po wrzuceniu ciasto zaczyna się smażyć, pojawiają się obok ciasta bąbelki, a ciasto wypływa na powierzchnię to znak, że tłuszcz jest już wystarczająco rozgrzany. Jeśli po wrzuceniu ciasta nic się nie dzieje, a ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem 225

utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę.  Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą

Krakowskie smaki Ani
Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) 326

ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Ser żółty

Słodka Strona
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 198

znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.   Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki.   Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 500 g mąki pszennej

Lili w kuchni
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 224

Narodzenie i zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.  Przepis na GWIAZDA  . Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki.   Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 500 g mąki pszennej

Lili w kuchni
Rogale drożdżowe z nadzieniem o smaku pina colada. 239

Kolejny przepis na rogaliki drożdżowe, tym razem z nieco egzotycznym nadzieniem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, idealnie łączy się z nieco kwaskowym, kokosowym nadzieniem. Polecam!!! Składniki na rogale z nadzieniem o smaku pina colada ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju(...)rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może w tej notce  znajdziesz pomocne informacje.        Po wystudzeniu dekorujemy rogaliki strużkami czekolady i posypujemy wiórkami kokosowymi

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z żurawiną 209

Uwielbiam rozpoczynać dzień od domowego ciasta drożdżowego z kakao. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam ciasto z żurawiną, której kwaskowaty, orzeźwiający smak idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Ciasto jest przepyszne: delikatne, lekko wilgotne z przyjemnie strzelającymi w buzi owocami żurawiny. Polecam :) Składniki: Rozczyn: pół kostki świeżych drożdży pół szklanki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Ciasto: 3 jajka pół szklanki

Domowa Cookierenka Agi
Pizza wegańska- mój pierwszy raz 172

Przyznam się: to jest pierwsza pizza jaką w życiu zrobiłam, dotychczas miałam uraz do domowej pizzy bo kojarzyła mi się z taką pieczoną na prostokątnej blaszce grubą, bardziej przypominającą ciasto drożdżowe z pomidorami, a ja uwielbiam cieniuteńkie ciasto, chrupkie na brzegach. Udało mi się zrobić idealną pizzę. Składniki na 3 duże pizze (tak, tak aż 3 zrobiłam) 700 g mąki

greenscarf