Tordu, z francuskiego "skręcony", piekłam już dwa razy. Obok jagodzianek i czosnkowych bułek to jedne z ulubionych drożdżowych wypieków mojego Taty. Miękki, puszysty miąższ i pyszna skórka. Musicie upiec je w swoim domu! Składniki: (na dwie sztuki) Ciasto: 500 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 350 g mąki pszennej typ 750 350 g mąki pszennej(...)około 30-60 minut, by powstał zaczyn. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i nieklejącego się ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do podwojenia
Nastoletnie Wypiekaniechyba najpulchniejsze ciasto drożdżowe jakie miałam przyjemność jeść (a przy okazji też robić). I najlepsze. Miękkie, maślane, aromatyczne. Blaszka, cała, zniknęła w przeciągu kilkunastu minut. Główni sprawcy? Zbiegli… Ale wiedziałam, że wrócą. Po obietnicę następnego :) Składniki 380 g mąki pszennej + 1 łyżka 170 g masła 100 ml mleka 50 g drożdży 80 g cukru + 1 łyżeczka 3 jaja solidna szczypta(...)pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilka minut. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą i cukrem. Powoli wmieszajcie rozczyn drożdży i jaja, zagniećcie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera),do momentu połączenia składników. Nadal zagniatając dodawajcie kawałki miękkiego masła. Kiedy ciasto stanie się gładkie i będzie "odchodzić" od rąk i ścianek miski
OliveandThymezadowolił! Może i nie wyrosły tak jak to sobie wyobrażałam, ale smakowo wszystko nadrobiły! ♥ Jak to mówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej będę eksperymentować z bezglutenowo-wegańskim ciastem drożdżowym, aż uda mi się znaleźć idealny przepis :) Na razie polecam Wam poniższe drożdżówki. Maliny jeszcze mamy, więc jak najszybciej trzeba brać się za pieczenie :) Najlepiej smakują pierwszego dnia, albo(...)rozwałkowane ciasto (nie nakładając za dużo przy brzegach). Następnie ciasto zwijamy ciasto jak na roladę (wzdłuż krótszego boku) i dzielimy ostrym nożem na porcje, przecinając ciasto co ok. 3-4cm. Drożdżowe roladki układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C, zwiększamy temp
chili & sugarposiadaniu żywego okazu małżonka . Zaś Pan Mąż dysponuje wtedy dobrem unikatowym w ramach oazy domowego ogniska - a mianowicie świętym spokojem ... ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany(...)dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej
Grunt to przepis!Jagodzianki to chyba najpopularniejsze z drożdżówek . Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie . A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to już nikt się nie oprze :) Bułeczki są puszyste z wilgotnym nadzieniem. Wyborne :) Składniki : Na 24 bułeczki. Ciasto : 600 g mąki 4 dkg świeżych drożdży 300 ml letniego mleka 3 jajka pół szklanki
Malinowa KawiarenkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj muszę pochwalić się z Wami przepisem na najlepszą babkę drożdżową!! I to nie taką zwykłą bo z dodatkiem ciasta parzonego! Przepis pochodzi z wielkanocnych warsztatów cukierniczych organizowanych przez Lidl Polska . Autorem tego przepisu jest mistrz cukiernictwa Paweł Małecki z którym miałam przyjemność niedawno pichcić pyszne wypieki. Ta babka jest prze(...)trzęsły Jest delikatna, mięciutka i długo utrzymuje świeżość. Tak jak wspominałam do babki dodaje się trochę ciasta zaparzonego takiego jak na eklerki czy karpatkę. Dzięki temu ciasto dłużej utrzymuje świeżość i miękkość. Co prawda Święta już za nami, ale kto powiedział, że babki jada się tylko w tym okresie? Biegnijcie
Marta Gotujedostałam 3 litry jagód od Mamy Dominika wiedziałam, że powstanie z nimi jakieś drożdżowe ciacho, a ponieważ jeszcze czuję klimat festiwalu kokosa, to postanowiłam dodać do niego kokosowego akcentu - wyszło super! :) To ciasto uwielbiam za to, że naprawdę długo pozostaje świeże - wystarczy owinąć blachę folią spożywczą i przez przynajmniej 3-4 dni można cieszyć się smakiem drożdżowego placka, który(...)akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe : 500 g mąk 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka kokosowego (najlepiej domowego ) 3 łyżki brązowego
Cooking Monstermnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać.Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek.Chleb ułożyć
Gospodyni Miejskapory ciasto drożdżowe kojarzyło mi się z długim wyrabianiem i częstym zakalcem, dlatego też do tej pory nie spróbowałam go zrobić właśnie przez takie opinie i przesądy. Dlatego ucieszyłam się jak spotkałam na swojej drodze przepis na tą właśnie drożdżówkę prostą a smaczną. Składniki: - 10 dkg drożdży - 1 szklanka cukru kryształu - 1 cukier waniliowy - 4 jajka - 1 szklanka oleju(...)zminego masła Wszystkie składniki kruszonki siekamy, jak będą posiekane zarabiamy tak aby składniki się połączyły. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, bądź na chwilkę do zamrażarki. Wyrobione ciasto wylewamy do formy. Możemy na to położyć ulubione owoce a na owoce pokruszyć w palcach kruszonkę. Moja tym razem za długo siedziała w zamrażarce więc starłam ją na tarce. Wkładamy
Zainspirowana w kuchniWielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu do wyrabiania, a u nas ostatnio i jednego i drugiego jakoś brakuje. Zimno, pada i nastrój jakiś taki niezbyt świateczny. Komu by się chciało zarabiać ciasto w zimnej kuchni
dolcevitainmykitchendrożdżami, cukrem i solą do dużej miski. Dolać mleko z wodą (letnie) do suchych składników, dolać olej. Zarobić przez około 6 - 8 minut (najlepiej robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub robotem planetarnym) dość rzadkie ciasto - nie będzie odchodzić od ścianek. Posypać z wierzchu lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto
Cakes By Kejtsmażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się w fantazyjny kształt przypominający tasiemkę. Tak powstały faworki. Przepis od tego czasu był wielokrotnie modyfikowany. Ponieważ ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego ciasta śmietanowego. Polska nazwa faworków(...)które oznacza kokardkę, ale w zależności od regionu bywają nazywane też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu. Ta nazwa funkcjonuje również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie
Moja smaczna kuchniaJeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwukrotnie. Łączymy go z żółtkami, cukrem i ewentualnie olejkiem. Mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze(...)dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5-2cm. Na połowie prostokąta rozsmarowujemy masę serową. Następnie ciasto składamy w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Ciasto tniemy na paski grubości około 3-4 cm. Każdy pasek skręcamy kilka razy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy odkładamy
e-PrzepisyKulinarneogromną ilością nadzienia, pokryte grubą warstwą lukru, A. lubi pączki zupełnie bez nadzienia (!). Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne, z lekkim cytrynowym aromatem. Inspirację(...)oryginalna receptura,ja dodatkowo nieco ją zmodyfikowałam. Na różnych stronach internetowych, już później znalazłam inne sposoby przygotowywania ciasta na beignets, takie "rosnące nocą", bardzo lubię tę formę przygotowywania drożdżowego ciasta i następny razem wypróbuję. Ale tak, jak jest, jest pysznie, polecam więc:) składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 3/4 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki ciasto właściwe
6nieboPowinien posmakować również tym, którzy nie nie przepadają za pieczywem na zakwasie . Z podanych proporcji upieczecie mały, zgrabny okrągły bochenek. Nie bójcie się podsypywać ciasta mąką, gdyby mocno się kleiło - trzeba dodać tyle, by z ciasta uformować gładką kulę. Pszenno-żytni chleb na zakwasie to jeden z łatwiejszych domowych chlebów, bardzo polecam! Smacznego:) Jeśli szukacie przepisu na bardzo prosty, domowy(...)wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pszenno-żytni chleb na zakwasie, przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na chleb oprócz soli. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie posypać ciasto solą i zagniatać mieszadłami do ciasta drożdżowego przez 5-8 minut. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić, można podsypywać mąką, nie powinno być luźne. Odstawić na 3 godziny przykryte ściereczką, w międzyczasie złożyć
Lekcje w kuchniMięciutkie i sprężyste bułeczki dyniowe ugotowane na parze. Idealne na śniadanie lub kolację. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany, cukru pudru lub miodu. Można
Pieguskowa Kuchniawyrośnięty rozczyn oraz namoczone bułki (nie odciskać ich z kawy! Całą zawartość tej miski dodać do ciasta). Wszystko zmiksować przez ok. 5-10 minut mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego pod koniec dodając masełko. Wyrobione ciasto będzie dosyć klejące. Pozostawić w misce przykrywając folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości
Nastoletnie Wypiekaniekruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym. Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:) Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami. Do kruszonki dodaje różne aromaty
Rusty ForkPłatki owsiane podprażyć na suchej patelni do zarumienienia, ostudzić. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać zakwas, obydwa rodzaje mąk i golden syrop. Zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez 7-8 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i jednolite. Odstawić na bok na 10 minut. Po tym czasie dodać podprażone na patelni płatki owsiane oraz wsypać
Nastoletnie WypiekanieCiasto, z którym świetnie się pracuje, nie powinniście mieć z nim żadnego problemu :) Po upieczeniu jest wilgotne, delikatne i pachnące a krem czekoladowy tylko dodaje mu
Domowa cukiernia Ewypokojowej na 60 minut (ciasto mocno urośnie!). Po tym czasie do ciasta wsypać resztę mąki oraz dodać ugotowany biały ryż i sól. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez ok. 5-7 minut. Ciasto będzie klejące (wyrabianie ręczne nie wchodzi w grę), konsystencją przypominać będzie ciasto na Ciabattę. Nie należy dosypywać mąki! Ciasto pozostawić w misce
Nastoletnie Wypiekaniecukier biały do posypania rogalików Przygotowanie: Ciasto: Do aktywnego zakwasu dodać mąkę, żółtko, cukier i sól, wymieszać. Stopniowo wlewać ciepłe mleko, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta (może się okazać, że nie zużyjecie całego mleka- dużo zależy tutaj od gęstości zakwasu). Wyrobione ciasto umieścić w natłuszczonej misce, przykryć ściereczką
Nastoletnie Wypiekaniepuszystą masę. Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny
Gospodyni Miejskaciasto: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta
Gotowanie jest łatwecukiernictwie, ponieważ słodkie wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego
Trzeci talerzCiasto: Obydwa rodzaje mąki wymieszać z makiem, solą i suchymi drożdżami. Następnie dodać aktywny zakwas żytni oraz stopniowo wlewać letnią wodę. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z kocówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, troszkę klejącego ciasta. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-12 godzin w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości
Nastoletnie WypiekanieJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy
IMPRESJA SMAKUnajbardziej pasuje na drugie śniadanie? Oczywiście, że pożywna buła z parówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką(...)pszenną - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę żytnią, cukier, szczyptę soli oraz zaczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto
Grunt to przepis!zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła nie w tę stronę co trzeba. Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady(...)były tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy
bistro mamaCiasto drożdżowe można zrobić w wersji słodkiej i wytrawnej. W wersji wytrawnej z boczkiem i cebulą świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek w koszulce na śniadanie albo z masełkiem ziołowym, czosnkowym czy chrzanowym. Warkocze są bardzo mięciutkie i smaczne. WARKOCZ DROŻDŻOWY z CEBULKĄ i BOCZKIEM Składniki: (na 2 duże warkocze) 750 g mąki 400 ml mleka 20 g drożdży(...)drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z resztą mleka, cukru, kminkiem, rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 kawałki, a te na 3 równe części, robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocze. Warkocze przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu
Bon appetit mon amieprzesiać, wlać do niej rozpuszczoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, aż nie będzie kleić się do rąk (polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Na koniec wmieszać suszoną żurawinę. Ciasto oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką. Odstawić na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc) do wyrośnięcia. Po tym czasie
Nastoletnie Wypiekaniedawna chciało mi się pasztecików pieczarkowych. Ale nie przepadam za robieniem ciasta drożdżowego stad pomysł na paszteciki w cieście francuskim. Wychodzą pyszne i szybko znikają. Czytaj więcej
PychotkaaaCiasto 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól
Gotowanie jest łatwepłatków owsianych 450 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 100 g startej marchewki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Gdy ciasto będzie mieć odpowiednią konsystencje uformować je w kulę i włożyć do oprószonej mąką miski
Nastoletnie Wypiekaniezagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się mniej lepkie i bardziej plastyczne. Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida, hakiem do ciast drożdżowych i na koniec jeszcze zagniotłam ciasto ręcznie, podsypując je odrobiną mąki. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. W przypadku tego chleba moje ciasto wyrastało przykryte wilgotną ściereczką lnianą
Karo in the Kitchenciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula
Gotowanie jest łatweCiasto: 1 szklanka cieplego mleka 1 lyzka suchych drozdzy 1 jajko 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 3 1/2 szklanki maki 3 lyzki cukru szczypta soli 225g
w mojej kuchniwprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g
potrawyregionalnePrzygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąkami, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ) Dodać mleko i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około
Nastoletnie Wypiekanieciasto 800 g mąki 125 g margaryny 3 łyżki cukru 40 g drożdży 2 jajka pół łyżeczki soli 360 ml mleka 300-400 g jagód 3
Gotowanie jest łatweciasto podstawowe 0,5 kg mąki pół łyżeczki soli łyżka cukru 25 gr oleju szklanka letniej wody 10 gr drożdży wykonanie; Drożdże rozpuścić w wodzie z
Gotowanie jest łatweciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula
Gotowanie jest łatweciasto: 1 kg mąki 2 szkl mleka 60 g drożdży 100 g oleju 2 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula
Gotowanie jest łatweBardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne. Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się
Kuchnia Pokoleńodstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży". 2. Ciasto: Mąkę, cukry, sól oraz jajko umieścić w misie miksera. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta, dodając pod koniec roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 3. Wyrośnięte ciasto
Nastoletnie Wypiekaniebardzo miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po czasie 7 minut nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma
Karo in the KitchenPyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła
Kto ugości moich gości?wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne i szybkie ciasto drożdżowe z masą rabarbarową! Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, ¾ szklanki mleka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 jaja, sól, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 kg rabarbaru, 10 dag cukru, 1 czerwony kisiel. Wykonanie masy: Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać
Tradycyjna Kuchniastół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania. Składniki: 300 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto: 5 szklanek mąki (+1 do podsypania) 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1 ½ szklanki mleka 1
Smakowy RajSłodko-kwaśne ciasto drożdżowe.Zrobione na bazie przepisu na drożdżówki z jagodami.Nasze urlopowe :) Pozdrawiam więc urlopowo!Czytaj więcej
bistro mamaBardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem.Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki.Z grzybami, kapustą, z kaszą.Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami.Kulebiak był pyszny!Czytaj więcej
bistro mamakuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe.Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą
Słodkie PrzyjemnościKto nie lubi chałki zjeść na śniadanie? Z dżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą?A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie
Miksturownikblachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki
Stare Garyładnie zrumienione. Ostudzić na kratce.w maszynie do chlebaSkładniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego!Uwagi: Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam mąką
Stare Garyłyżeczki suchych drożdży przygotowanieUmieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki , spłaszczyć je dociskając ręką lub wałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Stare Garymaszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć
Stare Garykuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka.Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około
Kolizje SmakówCiasto drozdzowe z masa serowa,a w niej zatopione truskawki z jagodami.Drozdzowe w iscie krolewskim wydaniu,poniewaz puszyste "kulki" drozdzowe nadziane truskawkami ulozone wokol brzegu ciasta wygladaja jak korona.Smak masy serowej uszlachetnia dodatek truskawek i jagod.Jest pyszne.Ciasto ,wbrew przydlugiemu opisowi jest bardzo proste i nie zajmuje wiecej czasu niz zrobienie zwyklych drozdzowek,a wykonanie go przynosi jednak duzo wiecej frajdy.Cieszy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się
Słodko-Słony Świat Ilonywgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego).Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy
Gospodyni Miejskazieloną papryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto z winem. Mam niewiele doświadczeń w lepieniu pierogów, więc wcześniej obejrzałam kilka filmów na YouTubie, aby nauczyć się robić ładną falbankę. I chyba
Chilli Czosnek i OliwaPyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki Składniki na ciasto na paszteciki Mąka pszenna 560g Świeże drożdże 20g Mleko 350ml Jajko 2 jajka Masło 60g, miekkiego Cukier 1 łyżeczka Sól pół łyżeczki Dodatkowo Masło 50g, […] The post Paszteciki z kapustą
Kulinarne Przebojepowierzchni pojawią się bańki. Dodać mąkę, sól, wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać wszystkie składniki na chleb i za pomocą końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego(hak) wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypywać stopniowo mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Ala piecze i gotuje