ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:125/576)

Bienenstich - użądlenie pszczoły 203

Jakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę

Moje domowe kucharzenie
Bułki z pokrzywowym pesto 188

Zbierając pokrzywy do pesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika(...)letniej wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić na kwadrans aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szczenie przykrywamy folią do żywności i odkładamy na 50 - 60 minut aby podwoiło swoją objętość.  3. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor

Apetyczna babeczka
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową 164

Szybkie i smaczne ciasto do kawy. Składniki: Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta  tłuszcz Sposób przygotowania(...)zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej i jajka i dokładnie zmiksować mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta. Składniki kruszonki zagnieć

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 232

taki mój obowiązkowy zestaw jesienny, co roku przygotowuje podobne bułeczki ślimaczki właśni z piżmową dynią. Mają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła  - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu(...)rozczyn podwoił swoją objętość.  Następnie zacznij zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej później rośnie i jest smaczniejsze. Proces wyrabiania ciasta powinien trwać min. 20 minut. Ciasto podsyp mąką i odstaw na godzinę

SMYKWKUCHNI
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 302

składnikami.Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte dzielimy na 8 części.Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.NADZIENIE(...)budyniową i gotujemy ciągle mieszając.Studzimy.KRUSZONKA:Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.CAŁOŚĆ:Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe.Tworzymy ” pakunek ”  ( tak jak w przepisie na chaczapuri )Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Posypujemy obficie kruszonką.Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut

Ostra na Słodko
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15442

nadzieję, że zainspiruję tych, którzy szykują sylwestrowe przyjęcia.1. Grzanki śródziemnomorskieSerowe grzanki z aromatycznym, śródziemnomorskim nadzieniem. Banalne w przygotowaniu, będą przebojem na imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z rabarbarem 256

drożówki i popijam kompotem ;) Z podanych proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość to trochę za mało miejsca. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka(...)Przez ok. 40 min – 1 godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące

Ciastkozercy
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 226

zapraszam na puchate, delikatne bułki drożdżowe, z aksamitnym, kremowym, serowym nadzieniem. Mówię Wam, niebo w buzi :) Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na bułeczki drożdżowe- motylki z serem (8 sztuk): CIASTO DROŻDŻOWE: 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 180 ml ciepłego mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g domowego  cukru waniliowego  (lub zwykłego(...)rozczyn podwoi swoją objętość. Do reszty mleka dodajemy jajko i żółtko i dokładnie mieszamy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, masę mleczno-jajeczną oraz masło i wyrabiamy gładkie ciasto (około 10 minut). Ciasto ma być elastyczne, ma odchodzić od ścianek misy i tworzyć zwartą, ale mięciutką całość (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek ciepłego mleka). Tak przygotowane, dobrze wyrobione

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami 180

przywiozła przepis na te bułki (mówiła że piecze Luciakatzen), piekła też bułki maślane z makiem, czy z sezamem. Ciasto na Bułeczki wyrasta tylko 30 minut, a bułeczki pieką się ok. 15 minut, więc jest to ekspresowy przepis jak na wypiek drożdżowy. Polecam też przepisy na inne drożdżówki: – zakręcone jagodzianki – bułeczki drożdżowe z powidłami – bułeczki drożdżowe z truskawkami(...)Ciasto zwijamy w literę S, bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w każdej z nich umieszczamy po kilka rodzynek. Ponownie odstawiamy bułki do wyrośnięcia, tym razem na ok. 10 minut. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach C, aż będą złote. Studzimy na kratce. The post Bułeczki drożdżowe z rodzynkami appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 200

Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru(...)mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi

Ala piecze i gotuje
Makowiec bez maku! 239

pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki masła MASA ORZECHOWA: - 2 szklanki orzechów(...)wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło.  Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka ze Śliwkami 178

mogłabym drożdżowe jeść o każdej porze dnia. Ciasto jest bardzo puszyste. Soczyste, słodkie śliwki posypane brązowym cukrem z cynamonem doskonale z nim współgrają. Muszę przyznać, że ostatnie ciasta drożdżowe, które zrobiłam idealnie zadowalają moje kubki smakowe. Ciężko zdecydować i wybrać to najpyszniejsze, bo wszystkie takie są na swój sposób. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 180 ml letniego(...)delikatnie mąką. Odstawiamy pod przykryciem do spienienia się drożdży, na około 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę cukru i mleka, sól, roztopione letnie masło i jajka. Ręką wyrabiamy ciasto. Jeśli uważacie, że jest za ‚gęste’ dodajcie odrobinę więcej mleka. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 1h do podwojenia objętości. Formę o wymiarach 36 x 25 wykładamy papierem do pieczenia

Made By Mom And Son
Staropolska ściągawka wigilijna 210

pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane z ciasta półfrancuskiego, francuskiego lub ptysiowego i po upieczeniu nadziane rozmaitymi farszami lub przyrządzane z ciasta drożdżowego, kruchego, naleśnikowego, a następnie upieczone lub usmażone Piernik - ciasto przyrządzane mąki pszennej, żytniej lub mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi(...)słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki, zwykle nadziewane makiem, marmoladą, masą orzechową i lukrowane. Śledź - ryba morska z rodziny śledziowatych, określana jako ś. oceaniczny. W handlu znajdują się ś. świeże (zielone) do natychmiastowej konsumpcji, solone, wędzone lub w konserwach. Ze ś. można przyrządzić wiele potraw na ciepło i zimno. Uszka - małe pierożki przyrządzane z wolnego ciasta cienko rozwałkowanego

Tradycyjna Kuchnia
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI, SEREM I KRUSZONKĄ 170

chyba najpulchniejsze ciasto drożdżowe jakie miałam przyjemność jeść (a przy okazji też robić). I najlepsze. Miękkie, maślane, aromatyczne. Blaszka, cała, zniknęła w przeciągu kilkunastu minut. Główni sprawcy? Zbiegli… Ale wiedziałam, że wrócą. Po obietnicę następnego :) Składniki 380 g mąki pszennej + 1 łyżka 170 g masła 100 ml mleka 50 g drożdży 80 g cukru + 1 łyżeczka 3 jaja solidna szczypta(...)pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilka minut. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą i cukrem. Powoli wmieszajcie rozczyn drożdży i jaja, zagniećcie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera),do momentu połączenia składników.  Nadal zagniatając dodawajcie kawałki miękkiego masła. Kiedy ciasto stanie się gładkie i będzie "odchodzić" od rąk i ścianek miski

OliveandThyme
bezglutenowe & wegańskie drożdżówki z malinami 317

zadowolił! Może i nie wyrosły tak jak to sobie wyobrażałam, ale smakowo wszystko nadrobiły! ♥ Jak to mówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej będę eksperymentować z bezglutenowo-wegańskim ciastem drożdżowym, aż uda mi się znaleźć idealny przepis :) Na razie polecam Wam poniższe drożdżówki. Maliny jeszcze mamy, więc jak najszybciej trzeba brać się za pieczenie :) Najlepiej smakują pierwszego dnia, albo(...)rozwałkowane ciasto (nie nakładając za dużo przy brzegach). Następnie ciasto zwijamy ciasto jak na roladę (wzdłuż krótszego boku) i dzielimy ostrym nożem na porcje, przecinając ciasto co ok. 3-4cm. Drożdżowe roladki układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C, zwiększamy temp

chili & sugar