ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:124/576)

Świąteczne ciasteczka imbirowe 157

wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto.Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać

Gospodyni Miejska
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 140

spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciasto na pizzę według mojej mamy 113

nowe. Zaczynam od ciasta na pizze.     Składniki : * 15dag mąki pszennej * 2 dag drożdży * szczypta soli * łyżka oleju * ciepła woda - tyle ile ciasto nabierze     Przygotowanie : Zarobić drożdżowe ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. A później już tylko ulubione dodatki , przyprawy

Magiczne Życie Marty
Strudel makowy z kruszonką 148

przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g ) 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 10 dag masła Szczypta(...)lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa makowa: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić

Wanilia i Kardamon
Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą 151

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą to pachnące, rozpływające się w ustach ciasto. Pomarańczowy dżem i gorzka czekolada łączą … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
We are the... champignons 191

Ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się także w wersji wytrawnej. To oczywiście żadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;)  Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka,  20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu) Ciasto: 1,5 szklanki mąki,  1 szklanka letniej wody,  1 łyżka roztopionego masła,  1 łyżeczka soli,  rozczyn drożdżowy Ze składników wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto, które odstawiłam do wyrośnięcia na 1h.  Farsz: pomidory w oliwie, pieczarki, kukurydza, pieprz, sól, bazylia Pieczarki pokroiłam na drobno i podsmażyłam na oliwie z pomidorów. Doprawiłam

bastalena
Rustykalne bagietki pszenne 146

już do końca życia będzie jego amatorem. Nie ma nic trudnego w zagniataniu ciasta, niektórzy lubią to robić ręcznie, ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Wyrabia ciasto drożdżowe doskonale. Wystarczy potem uformować ciasto i wstawić do piekarnika. A różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu, ale z mąki pszenno-żytniej. Przepis(...)też chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. A wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne rustykalne bagietki pszenne. Bagietki mają być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności w wykonaniu, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta ekspresowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki maślane 199

Dzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek(...)łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego  dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować

Ala piecze i gotuje
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1910

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty, lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka(...)minut. Na dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :)Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybamiPaszteciki z ciasta francuskiego – Składniki:Ciasto francuskie –  275gKapusta kiszona – 500gSuszone grzyby – 40gCebula – 1 duża sztukaWrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapustyLiść laurowy

Kulinarne Przeboje
Parówki w cieście drożdżowym 153

Parówki w cieście drożdżowym robię bardzo często na kolację chociaż mogą zastąpić i obiad. Najlepsze z keczupem, sosem czosnkowym lub jako dodatek to barszczyku. Te, które nie zjemy mrożę a po rozmrożeniu odgrzewam w mikrofalówce. Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 5 łyżek oleju 3 łyżki cukru szczypta soli  2 jajka 8 parówek(...)majeranek itp. do posypania ciasta Sposób wykonania: Mleko podgrzać i dodać drożdże, cukier i część mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko roztrzepane na pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części (kulę ciasta dzielę na 4 potem na 8 a ostatecznie na 16 części). Zrobić

Cukiernia Pychotki
koperty z różaną konfiturą ( z ciasta topionego) 116

upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu. A w tym wypadku jest odwrotnie- ciasto umieszczamy w lodowatej wodzie i czekamy aż wypłynie. Wypieki z tego ciasta są równie pyszne co z tradycyjnego(...)drożdżowego, delikatne i lekkie a do tego dłużej świeże.  Składniki: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 20 ml mleka szczypta soli dodatkowo: konfitura z płatków róż ( użyłam Nasze Domowe ) cukier puder do posypania Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"Słodkie środy" - drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym 146

Jeszcze niedawno myślałam, że zrobienie ciasta drożdżowego jest poza zasięgiem moich kulinarnych możliwości. Długo nie mogłam się przełamać do ich pieczenia i słodkie drożdżówki znałam tylko ze sklepów. Jednak wpadały mi w ręce coraz to nowe przepisy i pomysły na drożdżowe słodkości. W końcu się pokusiłam na upieczenie słodkich bułeczek drożdżowych, a teraz nie potrafię się powstrzymać żeby(...)letnim mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i zostawić do ostygnięcia. Do mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru i zaczyn drożdżowy. Do tego wbić jajko i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę w misce przykryte ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 225

świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję(...)cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto

Karo in the Kitchen
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM 206

Dzień Dobry! Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny??? Składniki: - 1 kg mąki - 500ml ciepłego mleka - 1/2 paczki drożdży - 200 g cukru - 150 g margaryny - 2 całe jajka - 2 żółtka - zapach cytrynowy - mąka do podsypywania - słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej Mleko podgrzać. Mąkę(...)Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku).  Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc jest okazja do wyćwiczenia mięśni rąk ;-) Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe kulki, dżem możecie zawijać w środek

SMYKWKUCHNI
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 221

Ciasto drożdżowe bez zaczynu, bez wyrabiania, bez zbytniego nakładu pracy ! Czy drożdżówka uda się bez wcześniejszego zagniatania ? Czy drożdże zaczną pracować bez rozrobienia zaczynu ? Czy ciasto dobrze wyrośnie? Te i inne wątpliwości co do sposobu przygotowania tego ciasta rozwiewają się natychmiast po ukrojeniu pierwszego kawałka. Środek bajecznie miękki i wilgotny , choć dość zwarty . Całość solidnie wyrośnięta z apetyczną skórką(...)mikserem cukier puder z sokiem z cytryny. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, oblać je glazurą i dowolnie udekorować - u mnie akurat świeżo starta skórka z cytryny . WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: MARCEPANOWY KĄCIK - Dietetyczne batony bakaliowe CZARNA OD KUCHNI - Pralinki z paluszków CZARNA OD KUCHNI - Krajanka bakaliowa ESMERALDA ZE SMAKIEM - Kołacz drożdżowy z bakaliami i serkiem MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Szybka drożdżówka bez wyrabiania

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania