ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:121/576)

Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 405

podawać je z czerwonym barszczem na ciepło. Szczególnie smakują kiedy wróci się z dworu po północy, wtedy ciepły barszczyk i ciepły pasztecik smakują świetnie! :-)Składniki:Składniki i przepis na ciasto drożdżowe znajdziesz TUTAJ . Jedyną modyfikacją ciasta jest dodanie 1 łyżeczki zamiast 3 łyżek cukru.Składniki na farsz:1/2 kg kapusty kiszonej1/2 kg pieczarek1,5 łyżki masłapieprz, sól, vegetaopcjonalnie

Anielska Kuchnia Ani
DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM 202

Dzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 216

kruszonką, niezapomniany smak z dzieciństwa :) Ciasto wyszło wysokie, puszyste i mięciutkie. Kruszonce możemy nadać lekko orzechowy smak zamieniając połowę mąki na zmielone orzechy włoskie. Polecam!       Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką   Składniki na blaszkę 24x33cm:   Na ciasto: 0,5kg mąki pszennej 30g świeżych drożdży 80g cukru 250ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 jajko

Smak mojej kuchni
Drożdżowy zawijas 159

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę: Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą smarujemy przygotowane drożdżowe podkłady, uważając by masa

Kuchnia w czekoladzie
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 189

pełni! Dlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek. Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki nie wyszły.  Smak i zapach domowych drożdżówek z rabarbarem(...)filmiki, bo chyba nic tak nie oddaje rzeczywistego wyglądu, jak właśnie nagranie. Gorąco Was zachęcam do obejrzenia filmiku, i oczywiście wysyłania linka dalej znajomym! ;-))) PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM: składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 1/2 kostki margaryny dodatkowo mąka do podsypywania  Mąkę

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe coś z malinami i kruszonką 221

Ciasto drożdżowe chodziło za mną już od dłuższego czasu. Dwa razy w między czasie przeterminowały mi się drożdże. Raz ktoś ze znajomych dostarczył mi ciasto z cukierni, ale to nie było to, bo niby "dzisiejsze" a już trochę czerstwe. Ale wczoraj się uwzięłam i dzięki temu dziś na śniadanie jadłam babeczki drożdżowe z malinami i kruszonką. Mmmmm... posmarowałam masłem zagryzłam(...)kuchni 4. Nagrzać piec na 180 C góra-dół 5. Do zaczynu dodać mąkę i wyrabiać przez 10 minut. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie robić to ręcznie, bo ciasto okropnie się klei, ale dodawanie większej ilości mąki zepsuje tylko smak. Dlatego jeśli macie możliwość użyć do tego mixera ze specjalną końcówką - tak właśnie zróbcie. 6. Taka ilość ciasta wystarczyła

Matka Żywicielka
Pączki serowe z budyniem 906

mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wyrabiamy przez 2 minuty na prędkości 6, następnie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus. Zgarniamy ciasto z boków misy i uruchamiamy raz jeszcze na minutę, na prędkości 7. Nóż do wyrabiania wyjmujemy, a ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w temp. 30 °C.  Sposób przygotowania tradycyjny: Pączki: Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać(...)mięsa lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do masy jajecznej wraz z wyrośniętym zaczynem drożdżowym i mąką wymieszaną ze szczyptą soli. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Na końcu dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 minut (do podwojenia swojej objętości).  Wyrośnięte ciasto przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 161

wyczuwalny.  Do tego dochodzi intensywnie pomarańczowy zapach i owocowe nuty.  Podobnie jak miodowe, równie dobrze się rozpuszczają, tak więc  można z nich wyczarować np. polewę do ciasta.  I tutaj właśnie spieszę z wyjaśnieniem, że biała czekolada  wcale NIE JEST niezdrowa, o ile mamy do czynienia z tą wysokojakościową. Nie jest to mieszanina cukru i mleka(...)czekolady  z chrupiącym, opieczonym herbatnikiem) Jako polewy do babki drożdżowej (na pierwszym zdjęciu) użyłam masła kakaowego w pastylkach. Świetnie się rozpuszcza, pięknie pachnie i dobrze komponuje się z ciastem drożdżowym, które ze swej natury jest raczej ciastem suchym. Polewa z masła kakaowego nadała ciekawego zapachu i smaku. Do środka dodałam zaś pokruszonego ziarna kakao, które przyjemnie chrupało podczas jedzenia

Poranek na słodko
Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny 179

cebulaki Jest to idealna propozycja na kolację czy też jako dodatek do np. zupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek(...)DIGITAL CAMERA Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej

greenscarf
Otrębowe racuchy z truskawkami 184

ciepłą wodą . Odstawić na 15 minut by zaczyn wyrósł. Mąkę wymieszać z otrębami , szczyptą soli i kilkoma łyżkami cukru. Zmiksować jogurt, jajka, 2 łyżki oleju, rozczyn drożdżowy. Wymieszać suche i płynne części ciasta na racuchy. Odstawić na 30 minut by ciasto podrosło .   Na patelni rozgrzać olej. Na gorący(...)kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać polane sosem truskawkowym i obłożone truskawkami ( kto chce posypuje dodatkowo cukrem) * Już kiedyś wyjaśniałam , że dodanie jogurtu do ciasta drożdżowego na racuchy doskonale się sprawdza i co tu ukrywać służy osobom , które mają problemy po proszku do pieczenia lub sodzie ( a   do takich należy moja Mama). ** Ciasto

Buniabaje w kuchni
Drożdżowy precel z gorzką czekoladą 167

Wystarczy jeden precel z ciasta drożdżowego przygotować, a będzie można wiele osób  nim  poczęstować. Ciasto z tartymi migdałami zostało wyrobione  i kawałeczkami gorzkiej czekolady połączone. Nie jest trudne do przygotowania, a radość jest olbrzymia z jego zjadania. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 500 g mąki pszennej, 3 żółtka, 100 g roztopionego masła, 100 g cukru białego(...)solą, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min, zaczyn drożdżowy będzie rósł. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę z tartymi migdałami, cukier, żółtka oraz masło. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Formułujemy wałek o długości ok. 50 cm, przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy go po długości, rozchylamy

Moniki Smakołyki
Cebularz 246

Drożdżowa bułka z serem i cebulą :)  Robimy ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki, 1/4 kostki drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, łyżeczki soli. Potem gdy ciasto wyrasta, smażymy cebulę, kroimy ser... Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na części, wałkujemy na placki 1cm grubości,  układamy na papier do pieczenia i odgniatamy na każdym placku dnem szklanki kółka. Napełniamy

chleba naszego
Drożdżowe ciasteczka tymiankowe. 195

ciasteczkach z pozostałego ciasta. Tak więc jeśli zostanie Wam ciasto z bułeczek, aby nie wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się, a my mamy dodatkową przekąskę na stół. Szczególnie smakują dzieciom

vegetanie
Letnie owocowe śniadanie 152

ciasta. Na blogu znajdziecie mnóstwo różnorodnych przepisów z wykorzystaniem borówki. Co roku mam jej mnóstwo w ogródku, więc muszę ja dobrze zagospodarować 😋. Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta

Kulinarne przygody Gatity
Placek zamszowy 163

Mój najstarszy smak ciasta z dzieciństwa, poza oczywiście ciastem drożdżowym. W moim domu to ciasto funkcjonuje pod nazwą placek zamszowy, prawdopodobnie ze względu na fakturę wierzchu. Mama piekła z powidłami śliwkowymi, były też wiśnie i inne dżemy. Ja bardzo lubię dżem z czarnej porzeczki i taki właśnie użyłam

To co kocham
Jesienna pizza z dynią 288

Pizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli

https:KKuchniaMniam
CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ 175

Dzisiaj podam fajny przepis na ciasto drożdżowe z papierówkami i kruszonką. Ciasto jest nie za wysokie, lekko słodkawe i bardzo smaczne a papierówki idealnie się do niego nadają. Placek jak u mojej babci, wprawdzie dawniej takie ciasta jadano często. Z przepisu wychodzi duża blaszka od piekarnika

Kulinarne Fantazje Marioli
Pizza 212

rozkruszone drożdże z cukrem, zalałam 1/3 ilości letniej wody. Wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Ciasto można wyrabiać ręcznie. Ja wyrabiałam za pomocą miksera przy użyciu haka do wyrabiania ciast drożdżowych. Mąkę wsypałam do miski, dodałam pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszałam i wyrobiłam. Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione i nie może kleić się ani do miski

Kuchnia u Krysi
6 przepisów na ciasta z owocami. Ciasta idealne na lato. 203

Ciasta są nie tylko pyszne, ale też cieszą kolorami. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbujcie: 1. Najłatwiejsze ciasto z truskawkami. 2. Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe. 3. Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. 4. Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach). 5. Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. 6. Cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem

Słodkie okruszki
Produkty zbożowe 194

oznacza to jednak, że osoby dbające o linię oraz o zdrowie nie mogą sobie od czasu do czasu na taki słodki deser pozwolić. Warto jednak wybrać wtedy lekkie ciasta drożdżowe i owocowe. Przepisy na ciasta tego typu znajdziecie w wielu miejscach sieci. Dlaczego dietetycy przestrzegają przed jedzeniem pszenicy? Chodzi tutaj głównie o zwartość glutenu – białka, które odpowiada za spulchnianie

Codogara
Crumpets, drożdżowe racuchy 153

Jeśli mamy chwilę z rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Danie Śniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki

Kucharzyca
Chrupiące bułeczki z czarnuszką 171

wymieszać składniki ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut, mąkę ,wyrośnięty rozczyn i resztę składników wrzucić do miski i wyrobić ciasto ,ręcznie lub mikserem -hakiem do ciast drożdżowych ok 8 minut, wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić ,uformować wałek ,spłaszczyć dłonią  i odcinać kawałki

Wypieki Rene
Chleb słonecznikowy z gotowej mieszanki 217

drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba –zrobi wszystko za Was. Jeśli nie, ciasto zagniećcie i wyróbcie ręcznie lub w robocie planetarnym, hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych, przez 8 minut. Gotowe ciasto chlebowe poddajemy procesowi wyrastania dwa razy . Po pierwszym zagnieceniu uformowałam je w kulę, włożyłam do misy i dałam mu wyrastać godzinę przy ciepłym kaloryferze

Karo in the Kitchen
Jesienne ciasta 187

Oczywiście, to nie koniec wypieków o tematyce jesiennej. Jeszcze pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :)   Ciasto marchewkowe z kremem     Chlebek dyniowy z czekoladą     Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami     Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky       Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek     Kruche ciasto

My simple kitchen
Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 185

ciągle mieszając masę, aby osuszyć ciasto.  Przesuszone ciasto umieścić w misce i ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku , energicznie mieszając drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta drożdżowego). Gdy składniki się połączą ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące.  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Plate of Joy
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 153

jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem

Smakowy Raj
Chleb na jaglance 244

następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch

Delicious Titbits
Ciasto z brzoskwiniami 314

Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami i kruszonką. Ciasto z brzoskwiniami  SKŁADNIKI: Ciasto mąka - 1 kg drożdże - 100 g mleko - 1 i 1/2 szkl cukier - 250 g margaryna - 250 g jajka - 4 szt zapach śmietankowy sól- szczypta KRUSZONKA margaryna - 0,5 kost cukier - 0,5 szkl mąka - 250 g DODATKOWO brzoskwinie - 1 puszka ( 850) ml  PRZYGOTOWANIE: Do miski pokruszyć

Kuchnia Danusi
Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 239

blachy.Sposób przygotowania:Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć ogonek i przekroić na pół.Paprykę umyć, osuszyć, przeciąć

Gospodyni Miejska
Tarta z burakami, cebulą i fetą 170

feta.Sposób przygotowania:Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić

Gospodyni Miejska
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 168

temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, ale tym razem ze względu na upały, misę przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Ciasto kroimy na 2 kawałki, dosyć cienko rozciągamy na 2 owalne placki. Każdy kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania